UŽIVO KURIR U SRPSKOJ BLOKADI, DAN 4: Na Jarinju mirno, na Brnjaku uzbuna! ROSU pretukle trojicu Srba bez ikakvog razloga
Foto: Kurir.rs/Z.Š.

kurir na licu mesta

UŽIVO KURIR U SRPSKOJ BLOKADI, DAN 4: Na Jarinju mirno, na Brnjaku uzbuna! ROSU pretukle trojicu Srba bez ikakvog razloga

Politika -

JARINJE/BRNJAK - U blizini administrativnog prelaza Brnjak, nešto posle 11 časova dogodio se ozbiljan incident kada su pripadnici specijalnih snaga policije pretukli trojicu Srba.

Kako Kosovo onlajn nezvanično saznaje, pripadnici Rosu jedinica koje se nalaze na prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok napala su trojicu lokalnih Srba Dragišu Vlaškovića, Zorana Tomovića i Jovana Takova.

1 / 17 Foto: Kurir.rs/Z.Š.

Po izjavama očevidaca napad na Srbe nije bio ničim izazvan, a pripadnici Rosu jedinica su naneli teže povrede Dragiši Vlaškoviću, koji je trenutno u Domu zdravlja Zubin Potok gde mu se ukazuje lekarska pomoć.

16.26 - Vučić: EU i Amerika znaju do koje ćemo granice trpeti Kurtijevo nasilje Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zabrinut povodom informacije da su trojicu Srba pretukli pripadnici specijalnih snaga policije Kosova u blizini administrativnog prelaza Brnjak. "To je pitanje i za NATO i za EU zašto to dozvoljavaju. Mi smo im jasno rekli koje su granice do koje ćemo mere trpeti nasilje (premijera Kosova) Aljbina Kurtija i njihovih snaga. I to znaju i Evropljani i Amerikanci, veoma, veoma precizno smo rekli. I veoma precizno smo rekli koji su naši potezi i kojim redosledom idu", rekao je Vučić novinarima posle održavanja demografskog samita u Budimpešti. On je istakao i da se novi pokušaji fizičkog ugrožavanja, ili progona Srba "neće dogoditi".Vučić je rekao i da je "dobro što Briselski sporazum važi" i dodao da sutra očekuje hitan sastanak Upravljačkog tima oko Zajednice srpskih opština (ZSO). Rekao je i da se nada da neće ponovo proći devet godina, a da se ništa ne desi po tom pitanju.

13.26 - Petković: Trojica Srba u blizini Brnjaka pretučeni bez razloga. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je saopštio da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica, "bez ikakvog povoda i razloga" pretukli trojicu Srba u blizini administrativnog prelaza Brnjak i zamolio Srbe da, uprkos tome, ostanu mirni i ne nasedaju na pravokacije.Petković je u saopštenju naveo da Zoran Tomović, Jovan Takov i Dragiša Vlašković nikoga nisu provocirali, već su, kako je istakao, " postali mete samo zato što su Srbi", prenela je Kancelarija.

"Beograd od početka izbijanja krize poziva na uzdržanost i mir, a Srbi sa severa Kosova i Metohije, koji samo brane pravo na slobodu, ni jednog trenutka nisu dali nikakav povod za ovakvu primenu sile", rekao je on.

Petković je dodao da je "za današnji stravičan incident direktno odgovoran (kosovski premijer) Aljbin Kurti" Dodao je da je "sada više nego jasno da njega ne zanima nikakav dijalog, ni rešenje krize (sa registarskim tablicama)" već ga, kako je ukazao, "zanima da na silu pokušava da osvoji sever Kosova i Metohije". "Zbog toga molim Srbe da ostanu pribrani i mirni, da ne nasedaju niti odgovaraju na provokacije kojih će sigurno biti", naveo je Petković.

13.10 - Kosovski specijalci snimljeni kako u mestu Gornje Kusce kod Gnjilana skidaju transparent ZSO.

Transparenti su postavljeni tokom noći u znak podrške protestu Srba zbog uvođenja reciprociteta oko registarskih tablica i nepoštovanja Briselskog sporazuma od strane Prištine.

Policija je tokom jučerašnjeg dana uklanjala bilborde sa istim natpisima i u Gračanici i u Ranilugu. U Gračanici je, čak, privedeno troje Srba koji su postavljali bilborde, a u policiji im je rečeno da će svako ko lepi bilborde tog sadržaja biti uhapšen "jer to predstavlja provokaciju".

13.00 - Trojica Srba povređenih na Brnjaku prebačeni u KBC Kosovska Mitrovica. Trojica Srba povređenih u današnjem napadu pripadnika specijalne kosovske policije na administrativnom prelazu Brnjak prebačeni su u KBC Kosovska Mitrovica na dalje preglede, javlja Kosovo onlajn. O stepenu njihovih povreda u ovom trenutku se ne zna više detalja. Kako je Kosovo onlajn već izvestio, pripadnici Rosu jedinica koje se nalaze na prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok napala su trojicu lokalnih Srba Dragišu Vlaškovića, Zorana Tomovića i Jovana Takova.

Po izjavama očevidaca napad na Srbe nije bio ničim izazvan, a pripadnici Rosu jedinica su naneli teže povrede Dragiši Vlaškoviću, kome je prva pomoć ukazana u Domu zdravlja Zubin Potok.

07.20 - Na Jarinju mirno, Srbi proveli ledenu noć u blokadi. Kriza na severu Kosova i Metohije izazvana zbog skidanja srpskih tablica na prelazima Jarinje i Brnjak, traje već četvrti dan. Novinar Kurira Zoran Šaponjić prati situaciju iz sata u sat, i kako kaže, situacija je ovog jutra mirna, ali je izuzetno hladno.

"Na desetak kilometara od Jarinja i vrhova Kopaonika noćas je padao sneg, padala je kiša, duvao je severac, bilo je izuzetno teško provesti noć ovde. Stotine Srba proveli su noć u šatorima i kraj logorskih vatra, u kabinama kamiona. Kažu da su spremni da nastave protest, da ne mogu odstupiti. Tvrde da im je najnovijim odlukama prištinskih vlasti ukinuto jedno od osnovnih sloboda, prava na slobodno kretanje", ispričao je naš reporter. On dodaje da su jedinice Rosu i dalje prisutne.

00:15

Srbi na Jarinju podižu nove šatore, protest traje

"Postavljena su borna kola, policijaci pod punom opremom, sa dugim cevima, pod šlemovima, pancirima, patroliraju i čuvaju stražu, Kod Leposavića je druga jedinica, i oni su noć proveli stražareći oko kola. Srbi sa pažnjom prate vesti iz Budimpešte i obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, protest se nastavlja", naglasio je Šaponjić.

On je dodao da su ljudi iz Srpske liste naglasili da ne treba da se seda na provokacije Kurtija.

"Da bi čovek iz Lješka stigao do Raške treba da pešači, da čeka taksi, a sve da bi otišao kod lekara, posetio rođake u centralnoj Srbiji, ali su rešeni da se mirnim načinom bore kako bi se trenutna situacija promenila", zaključak je našeg novinara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track