JUNAJTED MEDIJA ODBILA PISMO RTS-a: Evo zašto veći deo Srbije nije mogao da gleda utakmice fudbalske reprezentacije
Foto: Dado Đilas

oglasio se javni servis

JUNAJTED MEDIJA ODBILA PISMO RTS-a: Evo zašto veći deo Srbije nije mogao da gleda utakmice fudbalske reprezentacije

Društvo -

Preduzeće Junajted medija, ekskluzivni vlasnik TV prava za prenose kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, odbilo je da primi zahtev Radio-televizije Srbije za otkup prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije, navodi RTS.

Iz javnog servisa poručuju da su zahtev poslali preporučenom poštom 6. septembra 2021, ali da je vraćen sa naznakom da je dostava pokušana, ali je odbijen prijem dopisa.

"Učešće naše fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo nalazi se na listi najvažnijih događaja od posebnog značaja za sve građane Srbije. Zakon o elektronskim medijima u članu 64 propisuje da isključivo pravo prenosa takvih događaja može ostvariti televizija koja pokriva celokupno područje Republike Srbije i koja pruža slobodan pristup emitovanju svog programa", navode iz RTS i dodaju:

"Sportski kanali Sport kluba i Televizija Nova S, koji su u vlasništvu Junajted medije, ne raspolažu nacionalnom frekvencijom, pa je velikom broju gledalaca uskraćeno praćenje sportskih događaja od nacionalnog značaja. Radio-televizija Srbije u poslednja četiri meseca slala je dopise preduzeću Junajted medija sa zahtevom za ustupanje zemaljskih TV prava emitovanja utakmica četvrtfinala, polufinala i finala Evropskog prvenstva u fudbalu (21. maj 2021), kao i košarkaških utakmica Crvene zvezde u Evroligi i Partizana u Evrokupu (20. jul i 20. avgust)".

Kako kažu u javnom servisu, do današnjeg dana nisu primili nijedan pisani odgovor, iako su ti dopisi bili zvanično dostavljeni Junajted mediji.

"Jedino je, i to na insistiranje RTS-a, iz Junajted medije odgovoreno usmeno: 'Nemamo ponudu za vas".

Na kraju, RTS zaključuje:

"Odlukom da naš poslednji zahtev uopšte ne prime i ne uzmu u razmatranje, Junajted medija je otišla korak dalje i tako onemogućila Radio-televiziju Srbije da po tržišnim uslovima plati zemaljska TV prava za navedene događaje.

Na taj način ogromna većina stanovnika Srbije, lišena je mogućnosti praćenja kvalifikacija naše fudbalske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

RTS će i dalje pokušavati da ostvari poslovnu saradnju sa Junajted medijom, kako bi svim gledaocima u Srbiji, shodno Zakonu o javnim medijima, omogućio da gledaju ove prenose".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track