ZAKUVAVA SE SITUACIJA NA KOSOVU I METOHIJI: Kurti sprema novi napad 1. oktobra!
Foto: Profimedia

KRIZA U JUŽNOJ SRPSKOJ POKRAJINI

ZAKUVAVA SE SITUACIJA NA KOSOVU I METOHIJI: Kurti sprema novi napad 1. oktobra!

Politika -

Priština bi mogla da izazove haos već za nekoliko dana, kada ističe rok za uređenje sistema naplate električne energije, kaže Drecun

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, upozorio je juče da bi sledeća kriza i nova jednostrana akcija Prištine mogla da nastupi već 1. oktobra, jer tada ističe šestomesečni rok Prištini da uvede sistem naplate električne energije, što može da posluži kao povod.

Drecun je naveo i da je deo međunarodne zajednice znao da Priština priprema akciju na severu KiM, jer je Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, kontaktirao s njima nekoliko dana ranije.

- Kurti je očigledno imao zeleno svetlo od nekih članica međunarodne zajednice da krenu u ovu akciju. Oni se nisu usprotivili toj akciji, uključujući i predstavnike zemalja Kvinte - naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, „prva moguća sledeća kriza i nova jednostrana akcija Prištine može da nastupi 1. oktobra, jer ističe šestomesečni rok Prištini da uvede sistem naplate električne energije, što može da posluži kao povod“. Isto tako, dodao je, zabrinjavajuće je i što Priština ne odustaje od raspoređivanja specijalnih snaga na severu Kosova i Metohije.

Situacija na graničnim prelazima je ista kao i prethodnih dana, a juče se na društvenim mrežama pojavio snimak kolone tenkova koja je, prema nepotvrđenim informacijama, krenula iz Raške ka administrativnoj liniji sa Kosovom. Reč je o modernizovanim tenkovima T-72 MS, delu ruske vojne donacije Srbiji. Prethodno su dva „miga 29“, nešto pre podneva, nadletala Jarinje. I helikopteri Vojske Srbije Mi-35 juče su patrolirali vazdušnim prostorom iznad Jarinja.

Milovan Drecun
foto: Dado Đilas

Usred ovog haosa, kao da nije dovoljno tenzija, Kurti je stigao i da komentariše ujedinjenje Kosova i Albanije. Kako je naveo, nezavisnost Kosova ne vidi kao suprotstavljenost Albaniji, već je to „izražaj odvajanja od Srbije“.

Prema rečima direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, Kurti je još jednom potvrdio da je velikoalbanski projekat njegov vrhovni politički cilj.

- Otuda dolazi i Kurtijeva nezainteresovanost za dijalog sa Beogradom - navodi se u saopštenju.

E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja