00:20

Smena Rosu na Jarinju

uživo na kuriru pratite događanja iz minuta u minut

9. DAN BLOKADE NA JARINJU, SRBI NE NAPUŠTAJU POLOŽAJE: Kforova izvidnica s brda osmatra šta Srbi rade! Pogledajte smenu ROSU

Politika -

JARINJE - Administrativni prelazi na severu Kosova Brnjak i Jarinje i dalje su pod blokadom zbog protesta Srba nezadovoljnih odlukom prištinskih vlasti o ukidanju tablica sa neutralnom oznakom. Putevi Leposavić - Raška i Ribarići - Zubin potok blokirani su za saobraćaj, a situacija na prelazima je mirna.

1 / 3 Foto: Z.Š.

Nekoliko oklopnih vozila specijalne jedinice policije nalazi se nedaleko od prelaza Jarinje, a pet vojnika Kfora juče je po prvi put došlo do prelaza i vratilo se nazad, kako je najavljeno iz komande medjunarodnih snaga u Prištini, u sklopu pojačanih patrola.

Srbi sa severa Kosova zahtevaju ukidanje odluke o zameni registarskih tablica, i da se povuku specijalne jedinice kosovske policije koje nadgledaju sprovodjenje te mere.

12.10 - Pogledajte smenu ROSU na Jarinju.

00:20

Smena Rosu na Jarinju

11.08 - EP poziva Beograd i Prištinu da hitno nađu rešenje kroz dijalog. Izvestioci i šefovi delegacija Evropskog parlamenta za Beograd i Prištinu pozvali su obe strane da hitno pronađu mirno i održivo rešenje kako bi se osigurala bezbednost svih građana.

Vladimir Bilčik, Viola fon Kramon, Tanja Fajon i Romeo Francu su u zajedničkom saopštenju izrazili duboku zabrinutost zbog tenzija na prelazima Jarinje i Brnjak i pozvali na povratak dijalogu uz posredovanje EU.

"Želimo da vidimo povlačenje specijalne policije i svih jedinica vojske i uklanjanje blokada puteva. Trebalo bi prestati sa jednostranim akcijama i provokacijama i zapaljivom retorikom, koje povećavaju tenzije i utiču na dobrobit lokalnih zajednica", navodi se u pisanom saopštenju četiri parlamentarca. Oni pozivaju EU i njene partnere da nastave da rade na deeskalaciji krize, a lidere Beograda i Prištine da koriste platformu dijaloga uz posredovanje EU za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona vezana za slobodu kretanja.

"Ponavljamo da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine preduslov za pristupanje EU, a od suštinskog značaja za obezbeđivanje stabilnosti i prosperiteta u širem regionu. Pozivamo obe strane da se aktivno i konstruktivno ponovo uključe u dijalog koji vodi specijalni predstavnik EU, u cilju dolaska do sveobuhvatnog, održivog i pravno obavezujućeg sporazuma", zaključuje se u saopštenju.

00:17

Patrola KFOR-a na Jarinju

10.41 - SAD će se angažovati na smanjenju tenzija na KIM. SAD će u saradnji sa EU, NATO i Beogradom i Prištinom pokušati da preduzme neodložne korake kako bi se zaustavila eskalacija tenzija (na severu KiM), omogućio dalji napredak dijaloga pod okriljem EU i sprečio negativan uticaj na svakodnevni život građana, poručuje se iz Stejt departmenta. SAD apeluju na Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu uz posredovanje EU i da bez odlaganja rešavaju sva sporna pitanja, uključujući ona vezana sa energetiku i druge oblasti koje utiču na svakodnevni život građana, ističući da SAD nemaju recept za rešavanje problema.

09.00 - Patrola Kfora sa dvoja vozila pojavila se oko 9 časova u blizini Jarinja na oko kilometar od srpske blokade. Oni su se popeli na uzvisinu iznad sela Košutica i sa 6-7 vojnika osmatraju i izviđaju položaje Srba u blokadi.

Jarinje, ROSU, KFOR
foto: Z.Š.

08.25 - Kancelarija za KiM: Napad na Srbe u Kosovskoj Mitrovici je nedopustiv incident. Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je danas napad na grupu Srba u južnom delu Kosovske Mitrovice kao nedopustiv incident koji je nastavak i posledica akcija Prištine. U saopštenju se dodaje da je "napad na svakog Srbina na Кosovu i Metohiji napad na čitav srpski narod", i da će "inspiratori hajke" odgovarati za to što čine.

"Multietničko društvo se ne pravi noževima, flašama, demonstracijama sile, niti mržnjom prema komšijama i sugradjanima, i ovih dana je postalo više nego jasno da Priština želi da Srba ili nema, ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje", navodi se u saopštenju. Grupa od 15-tak Srba napadnuta je juče u južnom delu Kosovske Mitrovice, a prema saopštenju kosovske policije, zbog napada je uhapšeno deset osoba, od kojih dvojica maloletnika.

08:20 - Drecun: Ako Kfor želi da bude faktor stabilnosti, neka se ponaša tako. Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun potvrdio je za RTS da je juče bilo sastanka između Kfora i prištinske samouprave i da je ponuđeno da Kfor zameni Rosu na punktovima, ali se ne zna da li je to prihvaćeno.

Jarinje, ROSU, KFOR
foto: Z.Š.

"Kfor je bio prisutan i 20. septembra pa smo dobili destabilizaciju situaciju, ako već jesu faktor stabilnosti, ne smeju to da dozvole, Kfor i Euleks su znali da će Kurti to da uradi, i nisu se usprotivili tome", ukazuje Drecun. Prema njegovim rečima, Kfor kada se stara o bezbednosti, mora da vodi računa i o političkoj situaciji na severu.

"Ako Kfor želi da bude faktor stabilnosti, neka se ponaša tako. Bojim se da je pojavljivanje Kfora možda uzrokovano našim aktivnostima u centralnoj Srbiji i pokazivanje prisustva da su tu i da nadgledaju situaciju", navodi Drecun i podseća da su pripadnici specijalne policije nekoliko puta nepotrebno maltretirali Srbe, a Kfor nije bio tu. Naglašava da je politička akcija najvažnija – da se Priština natera da povuče specijalce.

08.01 - Mirno jutro na Jarinju. Na putu od Leška do Jarinja nije bilo patrola Kfora i ljudi koji protestuju su ih prvi put videli juče, petoricu poljskih pripadnika Kfora. U saopštenju Kfora od juče navodi se da je pojačano prisustvo patrola i na severu i na jugu KiM, javlja RTS.

Jarinje, ROSU, KFOR
foto: Z.Š.

Kako prenose prištinski portali, komandant Kfora Franko Federiči juče se sastao sa prištinskim predstavnicima, dao je predlog da se odblokira put - da se povuku Srbi, a zatim da se povuče Rosu, a da na njihovo mesto dođu pripadnici Kfora.

Navodi se i da je prištinska strana prihvatila ovaj predlog, ali da su Srbi odbili. Potvrda ovih informacija za sada nema.

Na Jarinju je i nekoliko patrola Euleksa, koji navodi da su oni prisutni da su tu već sedam dana. Šef Euleksa Vigemark naveo je na Tviteru da je juče razgovarao sa predsednicom prištinskih institucija Vjosom Osmani o eventuelnom rešenju ove krize, ali kakvo bi to rešenje moglo da bude, za sada se ne zna.

Podsećamo da je sinoć u južnom delu Kosovske Mitrovice došlo do napada na grupu mladića, privedeno je 10 osoba, među kojima i dvoje maloletnih, saopštila je kosovska policija. Slučaj je predat tužiocu, koji je odredio pritvor, a postupci se vode i protiv maloletnika.

U saopštenju kosovske policije ne navodi se nacionalnost ni napadača ni napadnutih, ali smo saznali da su napadnuti mladići srpske nacionalnosti. Oni su povređeni, ali su sada u svojim kućama.

Kurir.rs/Z.Šaponjić/SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track