00:32

HAOS NA SEVERU KOSMETA: Pripadnici ROSU u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu

stravičan napad rosu na srbe sa severa kosmeta

POGLEDAJTE TAČAN TRENUTAK KAD SU SREĆKA MUČKI UPUCALI U LEĐA: Srbinu (36) ranjenom u Zvečanu bore se za život (VIDEO)

Politika -

BEOGRAD/ZVEČAN - Srećko Sofronijević iz Zvečana ranjen je danas u stravičnom upadu ROSU na sever Kosmeta nakon što su pripadnici policije lažne države Kosovo otvorili vatru na narod koji se okupio da odbrani svoj grad.

Srećko Sofronijević
foto: Kurir

On je pogođen u leđa a metak mu je izašao na grudi, i hitno je prebačen u bolnicu.

Srećko Sofronijević, ROSU, ranjeni Srbin, Zvečan
foto: Printscreen/Facebook

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković potvrdio je da je u haosu na severu KiM danas ranjeno i povređeno još na desetine Srba.

Trenutak kad su Srećka upucali u leđa

Pripadnici specijalne jedinice tzv. kosovske policije ROSU grupišu se na magistralnom putu Priština-Raška kod Dudinog krša. U isto vreme, grupa momaka iz Leposavića je krenula ka Kosovskoj Mitrovici.

Podsetimo, na desetine Srba povređeno je od kojih je jedna osoba životno ugrožena, tokom sukoba sa pripadnicima specijalne kosovske policije na Severu Kosova, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je pozvao Kfor i međunarodnu zajednicu da hitno zaštite Srbe u pokrajini.

Srećko Sofronijević, ROSU, ranjeni Srbin, Zvečan
foto: Privatna Arhiva

"Među desetinama povredjenih, upucan je i teško povređen Srećko Sofronijević (36), čovek kome se u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život.

1 / 5 Foto: Kurir

Direktor bolnice rekao je da je pogođen u grudi i da će mu izvaditi metak koji je zaglavljen u plućnom krilu.

Srećko Sofronijević, ROSU, Zvečan, ranjeni Srbin
foto: Kurir

Do toga je dovelo divljaštvo (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija", naglasio je on.

Petković je kazao da je ovo sedmi upad kosovske policije u srpske sredine, gde su "rafalima zasuli" Severnu Mitrovicu i Zvečan i ocenio da je namera Kurtija da time "proizvede sukobe širih razmera".

Srećko Sofronijević, ranjen, metak
foto: Kurir

On je naveo da su Srbi sprečili jedinice specijalne kosovske policije da dodju do tehničke škole u Severnoj Mitrovici, a da su isto učinili i u Zvečanu, gde su ih "pod rafalima" oterali jer su upadali u magacine i privatne kuće.

Srećko Sofronijević, ROSU, ranjeni Srbin, Zvečan
foto: Privatna Arhiva

"Kada su se vratili u bazu 'Belvedere', šest oklopnih vozila krenulo je na sever i narod ih je ponovo sprečio kod mesta Rudare, gde je bio veliki okršaj tako što su jedinice Rosu napale i pucale na goloruki srpski naord koji brani svoje pravo na život", istakao je on.

Srećko Sofronijević, ranjen, metak
foto: Kurir

"Na narod ide dugim cevima i pod izgovorom krijumčarenja 'hapse' se fanta i koka kola... Rafalno pucaju na narod i 'obračunavaju' se sa lekovima a naše lekove drže na terminalu i ne dozvoljavaju da dodju do bolnica", rekao je on.

Petković je, uprkos tome, pozvao Srbe da ostanu uzdržani i mirni i ne nasedaju na provokacije.

03:07

POLICIJA LAŽNE DRŽAVE KOSOVA NAPADA GOLURUKE SRBE NA SEVRU KiM

Direktor bolnice: Povređeno desetoro Srba, dvoje sa teškim povredama

Desetoro Srba povređeno je, od kojih dvoje teže, tokom sukoba sa specijalnim jedinicama kosovske policije u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, saopštio je direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek. Na konferenciji za novinare u Severnoj Mitrovici, Elek je rekao da je jedna teže povredjena osoba udarena tupim predmetom u grudi, a da je druga upucana s leđa, prenela je Beta.

"Mučki je upucan s leđa, ima povredu desne lopatice, prelom drugog rebra i metak je izašao s prednje strane vrata. Operacijom je metak izvadjen i nalazi se u stabilnom stanju", kazao je Elek.

00:19

Dr Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica: Većina nije htela da ostane na bolničkom lečenju

On je naveo da su ostali lakše povređeni suzavcem, šok bombama i gumenim mecima, a da su nakon zbrinjavanja pušteni. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je Srećko Sofronijević (36) teško povredjen iz vatrenog oružja. Kosovska policija jutros je započela akciju protiv šverca, a u srpskim sredinama sukobila se s lokalnim stanovništvom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track