Najnovije vesti

ROĐEN U PARIZU, GOVORI SRPSKI, OŽENJEN I OTAC TROJE DECE Sad je i zvanično! Stari znanac Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji
Foto: Printscreen YT

promena na čelu ambasade sad u beogradu

ROĐEN U PARIZU, GOVORI SRPSKI, OŽENJEN I OTAC TROJE DECE Sad je i zvanično! Stari znanac Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji

Politika
19:43h

BEOGRAD/VAŠINGTON - Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je diplomatu Kristofera Hila za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, navedeno je na sajtu Bele kuće.

Hil je bio ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji. Domaćoj javnosti poznat kao specijalni izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu.

U biografiji Kristofera Hila navodi se da je karijerni diplomata, član službe spoljnih poslova. Hil je profesor na Univerzitetu Kolumbija na katedri za međunarodne i javne poslove.

Biografija

Rođen je u Parizu 10. avgusta 1952. i sa porodicom je još kao dete putovao i živeo širom sveta.

Oženjen je učiteljicom Džulijom En Ricek rođenom na Floridi, s kojom ima troje odrasle dece, sina i dve ćerke - Natanijela, Ameliju i Klaru. Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik. Diplomata je od karijere.

Nakon povlačenja iz službe spoljnih poslova 2010. godine Hil je bio ambasador SAD u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika i šef američke delegacije u pregovorima o Severnoj Koreji.

Bio je "član pregovaračkog tima čiji su napori doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je okončan sukob u BiH".

Deset godina je bio dekan škole za internacionalne studije Džozef Kembel, a zatim je predavao i na Univerzitetu u Denveru, navodi se na sajtu Bele kuće.

Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frejžer za pregovore o miru i nagradu za izuzetnu službu državnog sekretara.

Hil je poznavalac prilika na Balkanu. Bio je predstavnik SAD u diplomatskom pokušaju koji je na kraju okončan pregovorima o Kosovu u Rambujeu.

Kurir.rs/Wikipedia/RTS

Bonus video:

Šta nam donosi povratak Kristofera Hila u Beograd?
01:29

Šta nam donosi povratak Kristofera Hila u Beograd?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track