1.885.000 građana sa pravom glasa

UŽIVO LOKALNI IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Istorijska pobeda Srpske liste, Kurti već puko u 3 opštine!

Politika -

Građani na Kosovu i Metohiji danas su birali lokalnu vlast u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom. Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava. Birališta su zatvorena u 19 časova.

1 / 7 Foto: Kurir/Z.Š.

20.49 - Istorijska pobeda Srpske liste Srpska lista je ostvarila istorijsku i najubedljiviju pobedu ikada, osvojila je 10.776 glasova u Severnoj Mitrovici.

20.06 - Prema izlaznim anketama TV Dukađini, u prvom krugu glasanja na lokalnim izborima na Kosovu pobeđuju kandidati Demokratske partije Kosova (DPK) za gradonačelnike u Mitrovici i Uroševcu, a Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Peći. U Mitrovici je prema ovoj anketi pobednik je Bedri Hamza, kandidat DPK koji, procenjeno je, osvaja 53 odsto glasova. Kandidat i aktuelni gradonačelnik Uroševca Agim Aljiu je dobio 65,5 odsto glasova prema istim izvorima. U opštini Peć najviše glasova prema istraživanju dobio je aktualni gradonačelnik Gazmend Muhadžeri, sa 59,8 odsto osvojenih glasova. U opštinama Priština, Prizren, Đakovica i Gnjilane će birači svoje predstavnike birati u drugom krugu glasanja.

19.02 - Burim Ahmeti iz CIK-a izjavio je da je sve spremno za prebrojavanje glasova, koje će početi odmah po zatvaranju biračkih mesta.

19.00 - Zatvorena birališta!

15.36 - Izlaznost na KiM do 15 sati je 26,94 odsto. U srpskim sredinama: Severna Mitrovica 55,03, Leposavić 46,38, Zvečan 56,91 posto, Zubin Potok 45,48, Štrpce 41,99, Gračanica 32,19, Ranilug 40,68, Parteš 36,30, Klogot 39,67.

13.07 - Hapšenje u Suvoj Reci zbog ometanja izbornog procesa

Zbog kršenja izbornog procesa, pripadnici Kosovske policije uhapsili su jednu osobu u Suvoj Reci kojoj je, odlukom tužioca, određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, prenosi Reporteri. Prema rečima portparola Kosovske policije za region Prizrena Veselja Gašija uhapšeni je ometao izborni proces i oštetio jedan ručni aparat.

12.45 - U opštinama sa srpskom većinom najveća izlaznost

Iako je prema podacima Centralne izborne komisije, ukupna izlaznost do 11 časova manja nego na poslednjim lokalnim, održanim izborima 2017. godine, u srpskim sredinama na Kosovu povećano je interesovanje građana za glasanje, prenosi Ekonomija onlajn. U Zvečanu je do sada glasalo 29,42 odsto građana ili 2.024 upisana birača, dok je u Severnoj Mitrovici pravo glasa iskoristilo 30,96 odsto ili 5. 486 građanina. U Leposaviću je do 11 sati na birališta izašlo 20,49 odsto, odnosno 1.696 građanina.

I u srpskim sredinama južno od Ibra primetna je masovnost na biračkim mestima. Tako je u Novom Brdu do sada glasalo 15,74 odsto građana ili 1.474 upisanih birača, u Štrpcu 12,52 odsto, dok je u Gračanici na birališta izašlo 13,11 odsto, odnosno 2.582 građana. U Partešu je svoje pravo glasa do sada iskoristilo 10,53 odsto ili 482 građana, dok je u Klokotu glasalo 9,22 odsto, odnosno 339 upisanih birača.

11.20 - Klokot: 4 uhapšena zbog sumnje na kupovinu glasova

Zbog sumnje da su počinili nedozvoljene radnje kupovine glasova, četiri osobe iz Klokota uhapšene su kasno sinoć, a po nalogu tužioca određeno im je policijsko zadržavanja u trajanju od 48 sati, prenosi Reporteri. Kako se navodi u saopštenju kosovske policije, osobe sa inicijalima A.D, M.K, A.T i Dž.B, osumnjičene su da su počinile krivična dela "kršenje slobodnog opredeljenja birača" i "davanje ili primanje mita u u vezi sa glasanjem".

9.41 - Haradinaj: Izadjite i glasajte

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj prvi je lider albanskih parlamentarnih stranaka koji je glasao i pozvao građane Kosova da iskoriste pravo glasanja za gradonačelnike i odbornike opština.

- Glasao sam, opštinsko upravljanje je veoma važno. Izađite i glasajte, ne ostavljajte glas kod kuće - rekao je on. (Beta)

9.20 Gužve na biračkim mestima

Kosovo i Metohija, Kosovska Mitrovica, izbori, Goran Rakić, Milan Radojević
foto: Kurir/Z.Š.

Prvih sati lokalnih izbora u Severnoj Mitrovici je veliki odziv građana i na biračkim mestima u ovom trenutku su velike gužve pa građani čekaju u redovima da bi glasali.

8.05 - Glasao Goran Rakić

Predsednik Srpske liste Goran Rakić glasao je oko 8 časova u Severnoj Mitrovici.

Kosovo i Metohija, Kosovska Mitrovica, izbori, Goran Rakić
foto: Kurir/Z.Š.

- Kao što vidite, veliki broj građana izašao je na izbore, glasao, iskoristio svoje biračko pravo i podržao svoje kandidate za predsednika i skupštinu. Pozivam sve građane da iskoriste svoje biračko pravo - rekao je Rakić posle glasanja na glasačkom mestu u Tehničkoj školi u Severnoj Mitrovici.

8.00 - Milan Radojević glasao u Severnoj Mitrovici

Nešto pre osam časova, u Tehničkoj školi, na biračkom mestu broj 2 u Severnoj Mitrovici glasao je i kandidat za gradonačelnika Milan Radojević. Radojević je do ovog biračkog centra stigao u pratnji predsednika i potpredsednika Srpske liste Gorana Rakića i Igora Simića, kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu

Kosovo i Metohija, Kosovska Mitrovica, izbori, Milan Radojević
foto: Kurir/Z.Š.

7.30 - Glasanje počelo na vreme i u Gračanici

I u srpskim sredinama južno od Ibra jutros je počelo glasanje na lokalnim izborima, za gradonačelnike i opštinske parlamente. Sve protiče bez problema u Gračanici u svih 13 biračkih centara i 30 biračkih mesta. Pravo glasa ima 20.671 birač. Prvi glasač Dobrivoje Cvejić kazao je za Kosovo onlajn da glas daje mladima kako bi ovde opstali, jer to je najvažnije.

7.05 - Sva biračka mesta otvorena su na vreme bez ikakvih problema

Tačno u sedam časova u Severnoj Mitrovici su otvorena 23 biračka mesta, raspoređena u sedam biračkih centara.

Kosovo i Metohija, Kosovska Mitrovica, izbori
foto: Kurir/Z.Š.

Predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević rekao je da su sva biračka mesta u sedam biračkih centara otvorena na vreme.

Kosovo i Metohija, Kosovska Mitrovica, izbori
foto: Kurir/Z.Š.

- Za sada glasanje protiče bez ikakvih problema. Svoje biračko pravo mogu da iskoriste svi punoletni građani koji su upisani u birački spisak, a koji imaju kosovska lična dokumenta, čak i ako im je istekao rok važenja do šest meseci, zbog poznatog problema oko izdavanja kosovskih dokumenata - rekao je Dimitrijević.

Inače, Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava. Na Kosovu i Metohiji, 1.885.000 građana sa pravom glasa danas bira gradonačelnike i odbornike u lokalnim samoupravama. Centralna izborna komisija registrovala je 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština.

Učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština. U deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.

Kandidate za predsednike u svih deset opština sa srpskom većinom, ali i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Četiri kandidata nastupiće samostalno. Srpska lista je juče saopštila odluku o izlasku na izbore.

Predizbornih aktivnosti u proteklih mesec dana kampanje gotovo da nije ni bilo. Kandidati jesu izlazili na teren, ali bez mnogo kontakata sa biračima, kako zbog epidemijske situacije, tako i zbog događanja na Jarinju i Brnjaku, kao i u severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Analitičari ne očekuju da se rezultati sa parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliju i na lokalne izbore.

Od građana koji izađu na birališta neće biti tražen dokaz da su vakcinisani ili negativan test, ali će morati da drže fizičku distancu.

Biračko osoblje i posmatrači izbornog procesa moraju da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na koronavirus.

(Kurir.rs, Z. Šaponjić/Kosovo onlajn, RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track