POTPUNA KONTROLA: Dijana planirala smenu specijalnog tužioca! Htela da postavi svog čoveka i ZAVLADA DRŽAVOM!
Foto: Dado Đilas/Zorana Jevtić/AP Maurizio Brambatti/MUP

istraga

POTPUNA KONTROLA: Dijana planirala smenu specijalnog tužioca! Htela da postavi svog čoveka i ZAVLADA DRŽAVOM!

Politika -

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja je u petak uhapšena zbog trgovine uticajem, planirala je navodno da preuzme sve glavne poluge moći u državi i kriminalnom miljeu, a u tome joj je glavna prepreka bio Mladen Nenadić, koji je 2015. postavljen za tužioca za organizovani kriminal.

Izvor Kurira otkriva da postoje svedočenja i ozbiljne indicije da je radila sve da tužilac Nenadić bude smenjen i da je opsesivno pokušavala da ga sruši.

Dijana Hrkalović
foto: Beta/Miloš Miškov

Vukla sve konce

- Nenadića je, kako tvrde svedoci, videla kao glavnu prepreku u svom usponu ka vrhu. Već je vukla konce kao jedan od ključnih igrača podzemlja, na šta ukazuje i to što je praktično ravnopravno donosila odluke s vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom, u policiji je uveliko postavila svoje ljude na važne funkcije, a one koji joj smetaju sklonila. Jedina prepreka da vedri i oblači u potpunosti bio je Nenadić, koji praktično nije želeo nikakav kontakt s njom. Niti je mogla da utiče na njega, niti da postavlja uslove, niti da pokreće postupke protiv protivnika - otkriva izvor Kurira.

Prema njegovim rečima, Dijana je, prema operativnim informacijama, imala plan da posle Nenadićeve smene na njegovo mesto postavi zamenika tužioca Sašu Drecuna. Inače, Drecun je tužilac koji postupa u predmetu „Jovanjica“, ali je kao zamenik u Višem tužilaštvu zastupao i optužnicu protiv pokojnog Vladimira Popovića Popa u slučaju „Havana“. Inače, i Popović je navodno bio na crnoj listi Dijane Hrkalović zbog bliskosti sa škaljarskim klanom, a u predmetu je postupao i ubijeni advokat Dragoslav Miša Ognjanović, čiju je likvidaciju, prema prikupljenim dokazima, navodno naručila lično Dijana Hrkalović od Darka Eleza.

- Iz nekog razloga Drecuna je doživljavala kao čoveka od poverenja i bila je ubeđena da bi s njim zatvorila svoj krug moći i tako postala jedinstveni vladar ljudskih sudbina - navodi naš sagovornik.

U prilog tome da na tužioca Nenadića nikako nije mogla da utiče, podseća on, ide i to što je specijalni tužilac jedan od onih koji su učestvovali u prikupljanju dokaza protiv klana Veljka Belivuka, iako se u praksi nije često dešavalo da prvi čovek ovog tužilaštva lično učestvuje u nekom pretkrivičnom postupku.

Karika koja nedostaje

Veljko Belivukje uhapšen 4. februara kao organizator jedne od najopasnijih kriminalnih grupa u regionu, koja se sumnjiči za pet brutalnih ubistava u kući strave u Ritopeku, dok ga susedna Crna Gora sumnjiči za još dve likvidacije. Hrkalovićevoj su lisice na ruke stavljene upravo zbog sumnje da mu je u sudskom postupku koji je protiv njega vođen 2018. zbog ubistva Vlastimira Miloševića pomogla da budu sklonjeni dokazi i on oslobođen na kraju postupka. Optužbi je tada oslobođen i Marko Miljković, zvani Mesar, Belivukova desna ruka.

- Nije tajna da je bivša državna sekretarka bila bliska sa Aleksandrom Stepanovićem, predsednikom Višeg suda u Beogradu. U medijima su se čak pojavile njihove prisne zajedničke fotografije s privatnih proslava. Ne treba zanemariti ni to da je upravo Stepanović na čelu suda koji odlučuje o krajnjim ishodima postupka, odnosno sud je taj koji odlučuje o tome hoće li nekome biti određen pritvor, kakva će presuda biti doneta - zaključuje naš sagovornik i dodaje da je jasno da je Nenadićeva funkcija „kojoj nije mogla ni da priđe, jer tužilac čak ni telefonom nije želeo da razgovara s njom“, bila jedina karika koja joj je nedostajala.

Modus operandi

Zavadi, pa vladaj

Rukovodeće funkcije u MUP, na koje je, kako se sumnja, bivša državna sekretarka postavljala svoje ljude, biće predmet provere u tom ministarstvu.

- Vrlo brzo očekuje se razmontiranje hobotnice koju je napravila kako bi mogla da koristi kapacitete MUP za enormno bogaćenje, zastrašivanje, ali i likvidacije, jednostavno za vladanje podzemljem. Napravila je sistem funkcionisanja tako da je mogla da prati, prisluškuje, piše beleške pa potom hapsi ljude po ličnom nahođenju, a sve da bi pod svojom kontrolom imala kako klanove s kojima je sarađivala, tako i suprotstavljene - navodi naš sagovornik i podseća da postoje konkretni dokazi, ali i iskazi koji potvrđuju da je polovina novca od kriminalnih delatnosti kavačkog klana išla njoj na ruke. To je navodno pravdala time da polovinu svog dela mora da da ministru.

Štampano izdanje 18.10.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KURIR JE SPREMIO POKLON ZA VAS! Danas ćete dobiti ČEŠKALICU ZA LEĐA!

Kurir, poklon
foto: Promo

Kurir je i ovog puta mislio na vas! Uz svaki primerak dnevnih novina, dobićete na poklon ČEŠKALICU ZA LEĐA.

Sada kad nam je stiglo hladno i kišovito vreme, najčešće vikende provodimo kod kuće ušuškani u fotelju.

Dobra knjiga ili novine su preduslov za uživanje. Uz Kurirov poklon, ugođaj će biti upotpunjen.

Veoma je jednostavan, lagan i praktičan. Dostupan je u zelenoj boji.

Čitajte Kurir!

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track