PREDSEDNIK VUČIĆ IZ SOČIJA: Narednih 6 meseci ista cena gasa! Putin imao 90 pitanja za mene, POKAZAO DA JE VELIKI PRIJATELJ
Foto: TV Pink Printscreen

poseta rusiji

PREDSEDNIK VUČIĆ IZ SOČIJA: Narednih 6 meseci ista cena gasa! Putin imao 90 pitanja za mene, POKAZAO DA JE VELIKI PRIJATELJ

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Razgovarali smo o mnogo tema i hoću da mu se zahvalim na gostoprimstvu! Količina, cena gasa, treba nam sada oko 13 miliona kubnih metara gasa, to su sve teška pitanja. Mi smo postigli nešto što smo jednom pomenuli, što smo pokušali i predsednik Putin je pokazao prijateljstvo. Uspeli smo da u narednih šest meseci dobijemo cenu gasa od 270 dolara za hiljadu kubika gasa, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio - rekao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić, Soči
foto: TV Pink Printscreen

Dodao je da su razgovarali o dugoročnom ugovoru.

- Mogu dve stvari važne da kažem, pod jedan ono što je rekao predsednik Putin - Aleksandre biće dobro rešenje i bićete zadovoljni i pod dva da elementi o kojima smo razgovarali govore o tome i da ćemo posle šest meseci imat izuzetnu cenu i povećanje obima i flksibilnost.

Ističe da se na ovaj način štedi više od 300 miliona evra, što je, kaže, jedan nacionalni stadion, a dobili smo i sigurnost za snabdevanje.

- Bio je i više nego fer, kapa dole predsedniku Putinu, veliko hvala! Razgovarali smo o mnogo tema, tri sata smo razgovarali... On je shvatio koliki je značaj gasa za našu zemlju, i cena, i količina. Postigli smo nešto što smo pokušali i predsednik Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji... Dobili smo neverovatnu cenu od 270 dolara po kubnom metru gasa u narednih šest meseci, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio - rekao je Vučić.

Situacija u regionu

- Rusija će nastaviti da podržava Srbiju po pitanju KiM. Putin je imao oko 90 pitanja za mene iz različitih oblasti, ja sam imao svojih 10 obimnijih tačaka. Razgovarali smo o KiM, dugo smo pričali o situaciji u celom regionu, o pritiscima, o nepostojanju želje kod Albanaca za dijalogom. Razgovarali smo o izgradnji železnica. Upoznao sam ga sa različitim promenama odnosa u regionu.

- Pažljivo i detaljno smo razgovarali o tome, ali i našoj saradnji u izgradnji železnica, ali i beo voz linija koje su od velikog značaja. Razgovarali smo o radio farmaciji, o vojno-tehničkoj saradnji - rekao je predsednik Srbije i napomenuo da je zamolio Putina, da se ubrza realizacija određenih dogovora, posebno dopremanje tzv. korneta (lansirne rampe) u Srbiju.

- Rekao sam da ne žalimo i ne kukamo kada naše komšije dobijaju naoružanje na poklon i kupuju najmodernije avione. To je njihov posao i čestitamo im, ali naš posao je da ne smemo da budemo slabi i džak za udaranje. Moramo da budemo veoma, veoma snažni - rekao je Vučić.

Predsednik je potvrdio da će Putin posetiti Srbiju između maja i septembra sledeće godine.

- Nije bilo pitanje aduta, on je na moje iznenađenje suviše lepo govorio i o meni lično, da nisam ni sanjao da će tako da govori. On poštuje samostalne i nezavisne lidere, on to poštuje. Razgovarali smo kao bliski prijatelji i da budem sasvim siguran, oko stvari oko kojih Rusija može da pomogne, Srbija neće biti ostavljena na cedilu. Rekao mi je - Aleksandre evo plati 330,340 ili 350 uz gipkost mi bismo napravili ovde slavlje, ovaj čovek je dao po istoj ceni, šest meseci po 270. To je veliki novac za našu zemlju - naglasio je još jednom predsednik Vučić.

Kako se saznaje iz delegacije u Sočiju, predsednik Vučić veoma je zadovoljan sastankom sa predsednikom ruske federacije Vladimirom Putinom

Prema saznanjima Pinka, predsednik Vučić je posle sastanka, na putu do sale za ručak, rekao da je veoma srećan i zadovoljan.

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Soči, VučićPutin
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Delegacija Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem stigla je u rezidenciju Vladimira Putina na tet-a-tet sastanak dvojice predsednika.

Za ovu priliku predsednik Vučić je za Putina pripremio poseban poklon - srebrnu činiju i komplet knjiga.

Putin: Stav Rusije o Kosovu i Metohiji nepromenjen, Moskva podržava Beograd

Rusija uvek podržava Beograd u rešavanju pitanja KiM, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Što se tiče naših napora i zajedničkih koraka na međunarodnoj sceni, pa i oko rešavanja kosovskog pitanja, znate da je naš stav principijelan. Ne podleže aktuelnoj političkoj konjunkturi - rekao je Putin tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sočiju.

- Podržavamo vaš stav o kosovskom pitanju - naglasio je Putin.

Predsednik Rusije izrazio je nadu da će se situacija na kraju razviti tako da odgovara interesima svih ljudi koji žive u regionu.

(Sputnjik)

Najpre je planiran tet-a-tet sastanak dvojice predsednika oko 13 sati po lokalnom vremenu, a zatim je predviđen ručak, prenosi Informer pisanje Tanjuga.

Da je reč o izuzetno važnom susretu za Srbiju, predsednik Vučić naglasio je više puta, ističući kao najvazniju temu razgovora budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa, ne krijući da će moliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta, jer od nje zavisi i dalji privredni razvoj Srbije.

"To je pitanje za celu našu zemlju, jer nam od toga zavisi dolazak investitora, da li ćemo imati struju i rezerve", rekao je Vučić uoči odlaska u Rusiju. Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak dvojice predsednika dolazi u trenutku brojnih izazova koji su pred Srbijom - pojačanih pritisaka sa zapada "upakovanih" u kritike o vladavini prava, položaju medija, stanju ekologije, te ćutanja međunarodne zajednice na poteze Prištine, ali i komplikovanja situacije u regionu.

Vučić je sam danas najavio da su to pitanja od ključnog značaja o kojima ce razgovarati sa ruskim predsednikom, kojeg će, kako je rekao, obavestiti i o svemu što se dešava u razgovorima o KiM, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese", rekao je Vučić.

Ta pitanja i Kremlj vidi kao centralna u razgovoru dvojice lidera. Juče je, naime, i portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Putin u Sočiju razgovarati sa Vučićem o "saradnji dve zemlje na obostranu korist", što će, kako je ocenio, biti "veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem Rusije".

Vučić je najavio da će nakon razgovora sa Putinom srpsku javnost moći da obavesti o svim novim dogovorima na polju ekonomije i u drugim oblastima.

(Kurir.rs/Informer)

Bonus video:

02:34

STRAŠNE POSLEDICE EKONOMSKE KRIZE: šTA NAM SLEDI AKO NE DOBIJEMO JEFTIN GAS OD PUTINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track