IZETBEGOVIĆ UJEDINIO SRBE I HRAVATE! Savezništvo protiv bošnjačke dominacije u BiH
Foto: Beta/Admir Buljubašić, Beta/Slobodan Miljević, Beta/Tamino Petelinseksta

burno

IZETBEGOVIĆ UJEDINIO SRBE I HRAVATE! Savezništvo protiv bošnjačke dominacije u BiH

Politika -

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović zapretio stvaranjem trećeg entiteta ukoliko se ne izmene izborna pravila, poručuje da su mu Srbi u ovoj situaciji prijatelji i saveznici, a Dodik "partner, on nije četnik"

Odluka o raspisivanju opštih izbora u Bosni i Hercegovini za 2. oktobar označila je i početak političkih potresa koji su Srbe i Hrvate uveli u svojevrsno savezništvo protiv zavođenja bošnjačke dominacije. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i šef HDZ BiH Dragan Čović u fokus su stavili probleme u federaciji i jasno poručili da Hrvati neće pristati da budu pioni koje će brojčano nadmoćniji Bošnjaci pregaziti. Sporni izborni zakon je samo teren na kojem se reflektuju svi problemi BiH i jasno vidi otklon nekih hrvatskih predstavnika od geopolitičkog zapada, ocenjuju sagovornici Kurira.

Kriminalna procedura

I nakon zapaljivog zahteva da Hrvatska uslovi ulazak Finske i Švedske u NATO pritiskom na izmenu izbornog zakona u BiH, Milanović je nastavio s upotrebom ekstremnih mera, pa je sada zapretio čak i stvaranjem trećeg entiteta u BiH.

Zoran Milanović, Milorad Dodik
foto: BETA/Daniel Kasap, EPA/Noemi Bruzak

- Ne bih voleo da ode u tom pravcu. Bude li na kraju otišlo u tom pravcu, ja ću ih podržati... Ovo je trenutak nacije. Ili jesmo, ili nismo. Hrvati se tretiraju kao mrvice hleba... Bakir Izetbegović je pod kontrolom Ankare... Delujem kao ucveljena šiparica, ali neću prestati da upozoravam. Rado ću biti i budala za hrvatske interese. Juče su raspisani izbori u BiH po kriminalnoj proceduri. I sada će - šta? Doći će predsednica Evropske komisije? Radije neka venac pošalje... U ovom trenutku je Dodik za nas partner, on nije četnik. Dodik je vođa jedne male zajednice. Srbi su nam blizak narod, u ovoj situaciji su nam saveznici. Je l' to nekom nije jasno? I onaj ko predstavlja Srbe i ko se uklapa u minimum standarda, moj je prijatelj - poručio je Milanović, a na opasku novinara da je Republika Srpska nastala na zločinu, predsednik Hrvatske je rekao:

- Helou, helou, helou, helou, helou! Amerika je nastala na zločinu, na genocidu nad "nejtiv pipl". Većina država je nastala na zločinu. Francuska revolucija je nastala na zločinu i masovnim egzekucijama fratara, franjevaca i popova i sveštenika.

Izetbegović je rekao da retorika Milanovića "šteti odnosima BiH i Hrvatske", uz tvrdnju da Hrvati nisu diskriminisani u BiH.

Avet ratnih težnji

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić objašnjava za Kurir da je na delu svojevrsno otrežnjavanje Milanovića, koje ga sasvim prirodno stavlja u savezništvo sa Srbima i RS.

Srđan Perišić
foto: Printscreen N1

- Dok je premijer Andrej Plenković i dalje zadržao politiku da radi isključivo ono što mu Zapad nalaže, Milanović i Čović prave otklon od toga, shvatajući da je podređeni položaj Hrvata u BiH posledica baš te politike. Ista politika ih je 1994. i uvela u ovu federaciju i ostavila bez sopstvenog entiteta u BiH. Kad vidite da drugi biraju vaše predstavnike, logično je i prirodno da se približite Srbima i RS, koji jako dobro znaju kako je kada vam neko oduzima dejtonska ovlašćenja. Sadašnji izborni zakon to sve otkriva i zato je on u fokusu. Otuda i pretnja da će Hrvati krenuti putem stvaranja trećeg entiteta, jer ne vide kako svom narodu da drugačije obezbede prava. Već na pomen reorganizacije BiH, Kristijan Šmit je u izveštaju koji treba da preda Savetu bezbednosti napisao da time podižu avet ratne težnje za trećim entitetom - napominje Perišić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da BiH ruše oni koji nelegalno vrše centralizaciju i nameću ljude kao što je Kristijan Šmit za visoke predstavnike, a ne RS, koja ne samo da nije rušila Dejtonski sporazum već mu je najprivrženija. Kako kaže, Šmit sad napada i Hrvate da ruše Dejton i BiH, iako su oni žrtve majorizacije od sarajevske političke elite:

Dragomir Anđelković
foto: Kurir televizija

- Zapadu ne smeta to što se protivno duhu Dejtona obesmišljava uloga jednog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju Hrvata, ali se sada izmišlja da taj narod ruši Dejton i BiH samo zato što traži svoja prava. Kao neko ko se nelegalno predstavlja u svojstvu visokog predstavnika i ko je nametnut građanima BiH, Šmit mora da nastavi da živi u matrici laži i da svoju poziciju zaogrne drugim lažima. Otuda i nastupa na način koji je baš takav.

Evropska komisija

Neprihvatljiv bojkot izbora

Evropska komisija je poručila da je neprihvatljiv bojkot izbora u BiH, kao i najava o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

- Neprihvatljiva je svaka inicijativa koja podriva jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenost BiH - navodi EK. Iz Komisije kažu i da je izuzetno važno da se u BiH u oktobru održe pošteni, slobodni izbori bez preduslova i opstrukcije. Kako su naveli, i dalje postoji potreba da se u BiH ukloni diskriminacija u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, da se poboljša integritet izbora i ojača funkcionalnost institucija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track