VUČIĆ SA PATRIJARHOM: Na jesen stiže mnogo teže stanje nego u vreme Drugog svetskog rata, ovo u životu nisam video
Foto: TV Pink Printscreen

u zgradi Generalnog sekretarijata

VUČIĆ SA PATRIJARHOM: Na jesen stiže mnogo teže stanje nego u vreme Drugog svetskog rata, ovo u životu nisam video

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru SPC.

- Želim da se zahvalim što ste prihvatili da budete naši gosti i da razgovaramo o različitim i važnim pitanjima za srpski narod. U razgovorima sa vama mnogo toga naučimo i dobijemo novu nadu i energiju, veru da ozbiljnošću i odgvornošću možemo da menjamo našu budućnost - rekao je Vučić.

1 / 6 Foto: Rts Printscreen

On je rekao da se Srbija nalazi u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda kao i da se nad našom zemljom nadvijaju "gradonosni oblaci".

- Imali smo mnogo sstanaka što se tiče priprema za zimu, teško da će biti dovoljno struje, gasa, nafte. Razgovarao sam sa mnogo svetskih lidera prethodnih dana i mnogi predviđaju mnogo teže stanje nego u vreme pred ili čak tokom Drugog svetskog rata. Govorim na nivou celog sveta, posebno Afrike i Evrope. Što se nas tiče, mi vršimo sve pripreme da uradimo sve što možemo. Nalazimo se i u specifičnoj situaciji oko KiM i ako smem da iskažem zahvalnost vladiki Teodosiju i tu će biti sve teže sačuvati naše interese jer će pritisci biti sve žešći. Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu u formalno- pravnom i političkom smislu, od tada sve zapadne sile rade na tome da se ubrzano reši KiM čvor da se izbije iz ruke argument ruskom predsedniku.

Vučić je rekao da o tome sluša na svakom mestu.

Aleksandar Vučić
foto: TV Pink Printscreen

- Rusi su pronašli njihove greške iz prošlosti i sada to koriste, za nas je to sve samo dodatni teret i muka. Na sve to, jedini smo u Evropi koji nismo uveli sankcije Rusiji i nalazimo se pod ogromnim pritiskom. To nam pravi velike probleme i biće sve veći. Potrebno nam je da čujemo i vaše stavove - obratio se predsednik patrijarhu i garantovao mu da će ga uvek obavestiti o svim odlukama kao i da će pokušati da sačuva mir, budućnost Srbije, decu i život u Srbiji istorvremeno pokušavajući da sačuvamo moralno vrednosti i nacionalni interes.

- Da će biti lako neće, ovo u svom životu nisam video ni sanjao. Bio sam svedok velikih pritisaka oko Briselskog sporazuma, suočavamo se sa neviđenim pritiskom i pretnjama, diplomatija više ne postoji. Neviđena je histerija, niko nikoga ne želi da čuje, a kamoli sasluša .U tim uslovima naše je da pokušamo da sačuvamo zemlju i narod. Moja molba za vas je da nam pomognete da svi ljudi razumeju tešku poziciju Srbije.

Aleksandar Vučić, Patrijarh Porfirije
foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je pozvao na jedinostvo naroda i najavio da nam od jeseni sledi najteže vreme od Drugog svetskog rata.

Patrijarh Porfirije je zahvalio na pozivu predsedniku Srbije i na toplim rečima dobrodošlice.

- Hvala vam na preciznom i kratko izloženom opisu stanja i globalne situacije. Vremena su komplikovana i više nego teška. Ležemo i budimo se sa mišlju kada će doći kraj sukobu u Ukrajini. To nije sukob između dve zemlje koje bi po svemu trebale imati mogućnost zajedničkog života već dublji sukob. To nije samo geopolitički sukob, već sukob civilizacija koji nas dovodi u poziciju da imamo stav - kaže patrijarh Porfirije.

Dodaje da je stav crkve stav molitve bogu za mir. "Najbolji mogući put da se sa bogom mirimo", poručio je patrijarh.

- Zato i mi kao Sabor i crkva se trudimo da se kroz reči molitve obraćamo bogu. Čovek ne može sam da uspostavi mir. Sukoba je bilo bezbroj, mir je dolazio u neočekivanim situacijama, molimo se da mir dođe za sve ljude, u ovom trenutku na prostoru Ukrajine - rekao je patrijarh.

- Molimo se da mir što pre dođe na prostor Ukrajine i da jezik oružja zameni razgovor i dijalog, molimo da se da taj jezik koliko je moguće bude jezik ljubavi - poručio je patrijarh.

Partijarh Porfirije se zahvalio predsedniku Vučiću na odgovornom ponašanju u ovoj situaciji i principijelnom stavu.

- Sve je prožeto i srcem i emocijom i ljubavlju koja ima ambiciju da ne bude isključiva i da ne bude pristrasna. Hvala što činite sve da građanima činite da kroz ovu krizu prođu što lakše - naveo je patrijarh.

Partijarh Porfirije rekao je da gde god da se nalaze poštuju sve države gde se nalaze.

- Hoće da nas prikažu da smo produžena ruka jednima ili drugima. To nije tačno i mi nemamo potrebe da to demantujemo. Trudimo se da živimo duhom crkve i da propovedamo Jevanđelje narodu. Ne želimo da budemo hermetički zatvoreni u sebe. Za našu crkvu je najvažnije stanje naše crkve u matici, a to je Srbija, napomenuo je patrijarh Porfirije i zahvalio se državi na odnosu prema SPC, ali i na odnosu prema svim ostalim verskim zajednicama u Srbiji. Mi ne želimo da imamo bilo šta više od drugih verskih zajednica. Ono što želimo sebi želimo i drugim zajednicama - kaže patrijarh Porfirije

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

05:18

VUČIĆ O PITANJU KOSOVA I METOHIJE: Diplomatski ćemo pokazati zube, naše je da čuvamo našu zemlju i štitimo naš Ustav

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track