00:36

Jovanović: EU je klub i moramo mi njima da se prilagodimo

pritisci na srbiju

SRBIJA ĆE POSTATI BALKANSKI TAJLAND?! Jovanović: Pred našu državu može doći IZBOR OD KOGA SE NEĆEMO OPORAVITI NAREDNIH 50 GODINA

Politika -

Evropska geopolitička zajednica je predlog nove platforme koja bi trebala da bude veza između EU, zemalja Zapadnog Balkana i Ukrajine, Gruzije i Moldavije.

Ulazak u taj savez bi trebao državama koje nisu članice EU, da ubrza sam proces ulaska u EU.

Da li Srbija treba da uhvati tu šansu i pridruži se?

Milovan Jovanović, novinar i politički komentator, smatra da je ovo velika prilika za Srbiju i da mi sami nemamo drugu alternativu.

- Tu nema nikakvih zavera i to je velika prilika za Srbiju. Ja jesam veliki kritičar Briselske birokratije, ali moram da naglasim. Mi nemamo alternativu. EU bez obzira što nije onakva kakva je bila i dalje je za Srbiju najbolje moguće mesto. Imamo dve trećine robne razmene sa zemljama EU. U Srbiji je zaposleno 300.000 ljudi samo u zapadnim kompanijama, treba razmišljati i o tome - istakao je politički analitičar u Usijanju na Kurir televiziji.

usijanje
foto: Kurir televizija

Voditeljku Silviju Slamnig interesovalo da li bi Srbija u tom slučaju trebala ranije da se opredeli.

- Srbija se opredelila. Ona je u UN osudila rusku brutalnu agresiju na Ukrajinu. Srbija je glasala za isključivanje Rusije iz komiteta za ljudska prava. Nije uvela sankcije Rusiji i to je zapadnim zvaničnicama jasno. Najvažniji političari u EU imaju razumevanja za to. Ukoliko budemo pred izborom "ili ili", potpuno je jasno da posledice neuvođenja sankcija Rusiji bi koštale toliko da bi se teško oporavili u narednih 50 godina. Postali bi balkanski Laos, Kamboča, Tajland ovog dela Evrope - rekao je politički analitičar.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:36

Jovanović: EU je klub i moramo mi njima da se prilagodimo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track