12:22

SPREMA SE POGROM SRBA NA KOSOVU?! Stručnjaci: Imamo PLAN, nećemo sedeti u Beogradu i gledati kako nam SILUJU ŽENE i UBIJAJU DECU

usijanje!

SPREMA SE POGROM SRBA NA KOSOVU?! Stručnjaci: Imamo PLAN, nećemo sedeti u Beogradu i gledati kako nam SILUJU ŽENE i UBIJAJU DECU

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i skandalozne odluke Prištine da zabrani srpske lične karte kao i da se nakon 30. septembra ukinu važeće registarske oznake sa imenima srpskih gradova, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana.

Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini, u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorrnije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

Aljbin Kurti
foto: EPA Valdrin Xhemaj

Predsednik Vučić je poručio da će se Srbija uvek truditi da očuva mir, kao i da Priština nakon ovakvih odluka ima punu podršku zemalja Kvinte.

Da li se na Kosovu sprema novi pogrom srpskog stanovništva? Da li je nova destabilizacija inicirana stavom Srbije prema sankcijama ka Rusiji? Kako će Srbija da postupi ukoliko dođe do napada?

kurir tv
foto: Kurir televizija

Na sva ova pitanja odgovor su dali gostujući u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji profesor na FIM fakultetu Ilija Životić i Rajko Petrović, istraživač Instituta za evropske studije.

- Prištini je u interesu da se pregovori ne odvijaju. Oni love u mutnom, ne zaboravimo ko predvodi prištinske institucije. Ja zaista predsednika Vučića nikada nisam ovakvog video, kada znate da tako stabilan čovek ovako odreaguje onda možemo zaključiti pod kolikim pritiskom je predsednik. Devet godina Priština ne sprovodi Briselski sporazum. Suočavamo se sa konstantnim napadima. Smatram da je predsednik Vučić u pravu. Ako mi možemo da budemo u prijateljskim odnosima sa Albanijom, to je samo pokazatelj da je Otvoreni Balkan dobra stvar. Najveći faktor nestabilnosti na ovim prostorima je Priština. Priština je ta koja svakom pokušaju mira zabija nož u leđa - rekao je prof. Životić.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Međunarodna zajednica ima dvostruke standarde, smatra Petrović.

- Očigledno nam niko ne garantuje bezbednost. Mi imamo problem sa zemljama Kvinte koje nisu u stanju da Kosovo disciplinuju. Naš predsednik je više puta isticao da je pogrom Srba nedopustiv. U suštini, međunarodna zajednica ima dvostruke standarde. To smo videli i po ukrajinskoj krizi. Moramo da pokušamo da na svaki način zaštitimo naše interese - kaže Petrović.

kurir tv
foto: Kurir televizija

Prof. Životić ističe da će Srbija učiniti sve da do pogroma Srba na Kosovu ne dođe.

- Oluje neće biti. Država Srbija će učiniti sve da ne dođe do toga. Mi smo ozbiljna zemlja i imamo adekvatne planove. Naravno, KiM je u fokusu. Mi imamo planove za svaku moguću vrstu eskalacije sukoba. Konačno je sada ogoljen cilj prištinske vlasti. Nećemo sigurno sedeti u Beogradu i pustiti da nam siluju žene na Kosovu i da nam ubijaju decu. Ne postoji čovek u Srbiji koji će to dozvoliti - rekao je Životić.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:07

KURTI DRŽI PREDAVANJA NA KEMBRIDŽU, A PRIKRIVA ZLOČINE KOJE JE NAČINILA OVK! Drecun oštro o premijeru lažne države Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track