Najnovije vesti

PRETEĆI POTEZ: NATO proglašava BiH državom od strateškog značaja za ovaj blok! Analitičari: Koriste rat u Ukrajini
Foto: AP

OPASNO

PRETEĆI POTEZ: NATO proglašava BiH državom od strateškog značaja za ovaj blok! Analitičari: Koriste rat u Ukrajini

Politika

Alijansa je na samitu u Madridu u fokus stavila Bosnu i Hercegovinu, kojoj će pomoći u „izgradnji odbrambenih kapaciteta“. Analitičari ocenjuju da je ovo udar na Republiku Srpsku, te težnja da u regionu stvore poredak kakav žele

NATO ponovo stavlja u fokus zapadni Balkan! Najveći vojni savez na svetu je, naime, na upravo završenom samitu u Madridu odlučio da Bosnu i Hercegovinu proglasi državom od strateškog značaja za ovaj blok.

Maligni ruski uticaj

Doneta je i odluka o dodeljivanju paketa dodatne podrške u izgradnji odbrambenih kapaciteta, a pojačani angažman NATO, kako se navodi, predstavlja praktičnu i političku podršku uvedenu zbog mogućeg potpadanja pod uticaj Rusije, uz napomenu da je „bolja prevencija nego lek“. Neimenovani visoki zvaničnik NATO je otkrio medijima da se razmatra i uvođenje političkog savetnika za vezu pri štabu NATO u Sarajevu, koji zasad ima samo vojne kapacitete, a predviđeno je i povećanje broja članova osoblja u štabu NATO u Sarajevu, čime bi se ojačali kapaciteti u smislu jačanja saradnje.

Istovremeno, sprovode se i aktivnosti na jačanju borbe protiv dezinformacija i „malignog ruskog uticaja“. Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da ovakvi potezi Alijanse predstavljaju akt agresije prema BiH s obzirom na to da ova država nije članica ovog bloka.

- U BiH mir održavaju međunarodne snage, u kojima je zastupljen i NATO, ali one deluju pod kapom UN. Kad NATO donosi ovakve odluke i izvodi ovakve zaključke van organa UN, on pokazuje svoje pravo lice i svoje prave težnje, koje su okupatorske, a ne mirotvorne - navodi Anđelković.

Dodaje da NATO smatra Balkan svojim dvorištem, ali da zbog srpskog otpora nije uspeo da na ovim prostorima nametne poredak kakav želi.

- Aktivnosti NATO su direktno uperene protiv Republike Srpske. One ujedno predstavljaju pokušaj Alijanse da iskoristi priliku da, dok se odvija sukob u Ukrajini, završi ono što je odavno započeto i na taj način pod svoju kontrolu postavi ceo region zapadnog Balkana - kaže Anđelković i podseća da rat u BiH nije izazvala Rusija, već upravo zapadne sile koje upravljaju i NATO i da je njihov uticaj taj koji je maligan, a ne, kako oni kažu, ruski.

Poštuju vojnu neutralnost, ali...

Prate šta radi Srbija

Neimenovani zvaničnik NATO je na samitu Alijanse u Madridu naveo da Alijansa poštuje vojnu neutralnost Srbije. Međutim, kako je naveo, Srbija je deo evropskih integracija, ali ima dobre veze i s Rusijom, što NATO smatra zanimljivim i posmatra s velikom pažnjom.

Diplomata Milisav Paić smatra da odluke donete na samitu NATO predstavljaju direktan pritisak na Republiku Srpsku i srpski narod kako bi se uklopili u strategijske ciljeve Zapada.

- Njihova želja je da ceo region postane deo evroatlantskih bezbednosnih struktura i na neki način deo NATO, odnosno da ceo zapadni Balkan bude pod kontrolom zapadnih centara moći - objašnjava Paić.

Milisav Paić, Usijanje dana
foto: Kurir

Velika Britanija pojačava prisustvo u regionu

Džonson šalje specijalce da BiH ne bi bila novo „igralište za Putina“

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je da će ta zemlja poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i da „pojačaju misiju NATO i unaprede stabilnost i bezbednost“ u zemlji.

- Ne možemo da dozvolimo da zapadni Balkan postane još jedno igralište za ruskog predsednika Vladimira Putina i njegov pogubni pohod. Razgorevanjem plamena secesionizma i sektaštva Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini - naveo je Džonson.

Odmah se oglasio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je izjavio da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH, ali da je to, kako kaže, manir stare kolonijalne sile, koja nikad nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni BiH očigledno vide. Prema Dodikovim rečima, secesionizam je pitanje za Britance, ali ne u BiH, već u Škotskoj, i dobro bi bilo da se time pozabave na svojoj teritoriji.

Boris Džonson, Vladimir Putin, Putin Džonson, 0648160741
foto: EPA/Sergei Guneyev, Profimedia

Preventiva i poruka

S druge strane, Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove podseća da ovo nije prvi put od početka rata u Ukrajini da je BiH u središtu interesovanja EU i NATO i da je Eufor pre nekog vremena već pojačao svoj sastav u BiH za 500 vojnika.

- To je urađeno kao preventiva u slučaju da dođe do eskalacije i prelivanja sukoba iz Ukrajine na region. U tom smislu sada reaguje i NATO - kaže Beširi. Dodaje da, ukoliko rat u Ukrajini eskalira i Rusija dođe u konfrontaciju sa skandinavskim zemljama ili Bugarskom, odnosno ukoliko se sukob proširi na bilo koju tačku u Evropu, gotovo je sigurno da će se taj sukob preliti i na BiH, a onda i dalje po regionu:

- Zato odluke samita NATO treba posmatrati kao preventivni mehanizam i političku poruku Moskvi, Beogradu i Dodiku.

Boško Vukčević

Štampano izdanje 02.07.2022.
foto: Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track