EP USVOJIO REZOLUCIJU O SRBIJI: Hitno se uskladite sa sankcijama Rusiji! Traži se međusobno priznanje i plus ovaj USLOV
Foto: EPA / Patrick Seeger

sednica u strazburu

EP USVOJIO REZOLUCIJU O SRBIJI: Hitno se uskladite sa sankcijama Rusiji! Traži se međusobno priznanje i plus ovaj USLOV

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su danas u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

Rezolucija, zasnovana na izveštaju koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, usvojena je na plenarnoj sednici EP sa 523 glasa za, protiv je bilo 78 poslanika, uz 34 uzdržana.

Danas usvojenom rezolucijom Evropski parlament prvi put poziva Srbiju i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa "zasnovan na međusobnom priznanju".

Pritisci zbog Kosova

Predsednik Vučić danas je rekao da će biti pritisaka na Srbiji "oko Kosova i Metohije" i sankcija Rusiji i dodao da će Srbija čuvati mir, "ali i slobodu da samostalno i nezavisno" donosi odluke i da može da kaže da ne donosi odluke "pod bilo čijim pritiscima".

Predsednik: Drago nam je što EP nije prihvatio prekid pregovora sa Srbijom

Predsednik je dodao da je zadovoljan zbog toga što Evropski parlament (EP) nije prihvatio predlog da se prekinu pregovori o pristupanju sa Srbijom zbog stava o ratu u Ukrajini, ali da će zvanični Beograd i dalje nastaviti da se ponaša u skladu sa interesima države.

"Bilo je pokušaja pojedinih poslanika u EP da se izglasa prekid pregovora sa Srbijom. Nama je drago što to nije izglasano, jer bi bilo pogrešno, i hvala većini u EP koja to nije prihvatila... Ali ja sam jednom rekao - svako neka radi svoj posao. Ako misle da treba nekoga da molimo za nešto - nećemo", rekao je Vučić novinarima u Ivanjici.

On je rekao da je veoma važno da Srbija bude na evropskom putu ali da je takodje važno da ima slobodu i pravo da razmišlja o svojim interesima. Vučić je rekao da mu je sve teže da razgovara sa mnogim ljudima na svetskoj političkoj sceni jer mnogi od njih smatraju da su u ratu i da nema razgovora čak ni o nekim očiglednim stvarima.

Predsednik Srbije je negirao medijske navode da je dogovoren njegov susret sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, iako je dodao da Srbija ne beži od dijaloga, jer želi mir i razvoj a ne sukobe. Upitan da prokomentariše video obraćanje Milana Radojičića iz Leposavića, Vučić je rekao da ga ne zanima kako je ta njegova poruka primljena i da smatra da on ima pravo da boravi ili živi gde god želi.

"A gde bi trebalo da bude Radojičić, koji je sa Kosova? Ili biste od nas voleli da naredimo ljudima da se povuku sa severa Kosova u centralni deo Srbije? Gde je Radojičić, na Kosovu ili ne, to je njegova privatna stvar. Nema veze sa državom niti je imalo. Jel hoćete da ga proterate? Jel to smisao i vaša ideja?", upitao je Vučić. On se usprotivio tome što pojedini mediji Radojičića nazivaju "kontroverznim biznismenom".

"Radojičić se javio iz Leposavića, da se vratio i da će biti tu. Pitajte njega kakvu je poruku hteo da pošalje i kako je ta poruka primljena. On se slikao u Leposaviću jer živi na Kosovu. Ima pravo da živi gde hoće", rekao je Vučić.

U rezoluciji se izražava duboko žaljenje što se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pozivaju novoizabrane vlasti u Beogradu da se hitno usklade sa spoljnopolitičkim odlukama EU, uključujući uvođenje sankcija Rusiji.

Evropski parlament poziva Srbiju da preispita svoje odnose sa Rusijom u oblasti odbrambene politike i da prekine oblike vojne saradnje sa Rusijom, navodi se u rezoluciji.

Buduća vlada u Beogradu se poziva da nedvosmisleno pokaže privrženost evropskim vrednostima, standardima i pravilima, a poslanici ponovo izražavaju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Evropski parlament je usvojio sve pismeno podnete amandmane na rezoluciju o Srbiji, ali ne i usmeno predložen amandman Bilčika kojem se usprotivilo više od neophodnih 38 poslanika.

Fon Kramon: Nije pravo vreme za članstvo Prištine u EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je danas da nije pravo vreme za aplikaciju Kosova za članstvo u Evropskoj uniji (EU), jer bi tako nešto blokiralo pet država koje ne priznaju Kosovo, a koje su deo EU. "Podržavamo aplikaciju Kosova za Savet Evrope, ali smo napravili jasnu razliku kada je reč o prijavi za EU, zbog država koje ne priznaju Kosovo", navela je ona. ; Fon Kramon je, kako izveštavaju prištinski mediji, istakla da bez postizanja sporazuma izmedju Kosova i Srbije članstvo u EU neće biti moguće.

"U izveštaju se ističe potreba za normalizacijom odnosa sa Srbijom, koje se zasniva na medjusobnom priznanju. Dijalog Beograda i Prištine nije bio mnogo progresivan i dovedeni su u pitanje sporazumi postignuti u prošlosti", rekla je ona. Čelnici kosovskih institucija su, uprkos porukama iz EU, najavili da će ove godine podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Bilčik je usmenim amandmanom želeo da unese u rezoluciju da EP "žali zbog povećanja tenzija u odnosima Beograda i Prištine, u vezi sa pitanjima registarskih tablica i slobode kretanja, i da ponovo ukazuje na značaj bavljenja svim otvorenim pitanjima kroz dijalog uz posredstvo EU".

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

05:10

VIDETI KOJI SU RAZLOZI ZA DUBOKO RAZOČARANJE GRAĐANA SRBIJE U EU Antonijević o lošem rejtingu Evropske unije u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja