SNAGA! Srbija naručila oružje za čak 1,3 milijarde dolara: Bitan partner bila je Rusija, a evo šta stiže iz Francuske
Foto: BETA

Politika

SNAGA! Srbija naručila oružje za čak 1,3 milijarde dolara: Bitan partner bila je Rusija, a evo šta stiže iz Francuske

Politika -

Nabavka u 2021. veća je od ukupne vrednosti svih nabavki od kraja 2016, kad je pokrenut proces modernizacije

Srbija je pošle godine ugovorila nabavke naoružanja i vojne opreme u vrednosti od jedne milijarde i 318 miliona dolara, što predstavlja iznos veći od ukupne vrednosti svih nabavki od kraja 2016. godine, kad je pokrenut proces modernizacije Vojske Srbije (VS).

Velika ulaganja

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, iznos ugovorenih nabavki naveden je u izveštaju o poslovanju Javnog preduzeća Jugoimport-SDPR za prošlu godinu. Navedeno je da se radi o 287 pojedinačnih ugovora potpisanih sa 31 zemljom.

vojska
foto: BETA

- Podaci nisu precizirani kad se radi o delu iznosa tih ugovora namenski za VS, ali relevantni su za procenu jer je Jugoimport-SDPR zadužen za sve nabavke strategijski važnih sredstava vojne namene i u toj listi je praktično sve naoružanje i vojna oprema - navodi se u tekstu.

Portal dodaje da su neki od ugovora potpisani za potrebe domaće proizvodnje u fabrici Borbeni složeni sistemi i ostalima koje su u 100-procentnom vlasništvu JP Jugoimport-SDPR. Indirektno, to su takođe nabavke za VS jer, na primer, borbena vozila „lazar 3“ i „miloš“, koja su u serijskoj proizvodnji za domaće potrebe, pokreće američki motor i imaju francusko nezavisno oslanjanje.

- Dramatičan rast nabavki naoružanja podrazumeva nove velike ugovore. Bitan partner bila je Rusija, od koje su naručena četiri borbena helikoptera „mi-35M“, tri transportna „mi-17V-5“, dve baterije sistema protivvazdušne odbrane „pancir-S1M“, sistemi za protivelektronska dejstva i borbu protiv dronova i tako dalje - dodaje se.

vojska
foto: BETA

Radari iz Francuske

Podseća se i da je zvanično najavljeno da će biti nabavljeni radari iz Francuske GM400, GM200 i GM60 za sistem vazdušnog osmatranja i javljanja i za jedinice protivvazdušne odbrane.

vojska
foto: BETA

- Od „Erbasa“ je naručeno deset višenamenskih H145M za VS, kao dodatak za ranije nabavljenih pet komada na osnovu ugovora iz decembra 2016, s kojim je počeo ciklus modernizacije. Unutar zemlje Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija i Jugoimport-SDPR ugovorili su nabavke naoružanja domaće proizvodnje s velikim udelom uvoznih agregata i uređaja - dodaje se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja