STREPNJA! BEZ DOGOVORA U BRISELU! Kurti odbija svaki kompromis, sve veći strah od onoga što može zadesiti Srbe na KiM
Foto: Beta

nema rešenja

STREPNJA! BEZ DOGOVORA U BRISELU! Kurti odbija svaki kompromis, sve veći strah od onoga što može zadesiti Srbe na KiM

Politika -

Predsednik Vučić pokušao da nađe kakvo-takvo rešenje s prištinskom stranom, ali za to nije bilo volje. Za nedelju zakazao hitan sastanak sa svim predstavnicima Srba na Kosovu

Prištinska strana juče je ponovo pokazala da joj nije stalo ni do kakvog napretka u dijalogu s Beogradom i tako ostavila prostor za stvaranje novih tenzija na Kosovu i Metohiji!

Loše vesti

Kosovski premijer Aljbin Kurti ni o jednom pitanju nije pokazao spremnost da uopšte razgovara, te je u Briselu, u nastavku dijaloga na najvišem političkom nivou uz posredovanje EU, odbio mogućnost bilo kakvog kompromisa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tokom prethodna dva dana imao brojne razgovore s najvišim zvaničnicima EU, NATO, SAD, kao i s Kurtijem, nagovestio je loše vesti iz Brisela jer je hitno zakazao sastanak sa Srbima s KiM za nedelju u 11 sati.

- Vučićev poziv Srbima na okupljanje u Palati Srbija signal je za loše vesti iz Brisela. Na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba s KiM, čelnici Srpske liste, svi srpski gradonačelnici, načelnici okruga, direktori bolnica... - kaže izvor Kurira.

Kraj runde

Jučerašnji dan u sedištu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu bio je izuzetno težak. Počeo je nešto posle 10 sati odvojenim razgovorima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ðuzepom Boreljom s Vučićem i Kurtijem. Zatim je nešto pre 13 sati završena prva runda takozvanog trilateralnog susreta Vučića i Kurtija s predstavnicima EU, na kojem su bili Borelj i specijalni izaslanik Unije Miroslav Lajčak. To je zapravo posle više od godinu dana bila još jedna runda dijaloga na najvišem političkom nivou.

Nemogućnost nalaženja bilo kakvog dogovora u Briselu opravdano stvara strah od toga šta može da se dogodio na severu KiM, posebno uoči 1. septembra, koji je Kurti označio kao dan kad na administrativnim prelazima počinje izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata i preregistracija vozila sa srpskih na kosovske tablice. Ovo mnogi tumače kao korak prištinske vlasti ka potpunom zauzimanju severa KiM, gde pretežno žive Srbe, odnosno ka potpunoj integraciji tog dela u kosovski sistem.

Đuzep Borelj

Nema dogovora, ali nije kraj priče

Đuzep Borelj, Aleksandar Vučić
foto: Evropska Komisija

Visoki predstavnik za spoljne poslove EU Đuzep Borelj potvrdio je, uz ocenu da nije bio u pitanju normalan sastanak, da nije postignut dogovor. Kako je rekao, Vučiću i Kurtiju je rekao da je reč o sastanku rukovođenja kriznim situacijama i da su obojica razumeli da ne postoji alternativa dijalogu, preneo je Rojters.

- Nažalost, još nismo postigli sporazum, ali to nije kraj priče. Oba lidera su se saglasila da proces treba da se nastavi i da će se razgovori nastaviti narednih dana - kazao je Borelj.

Poručio je da se ne predaje i da „ima još vremena do 1. septembra“.

- Videli smo tenzije povodom tablica, dokumenata. Ne želimo da vidimo tenzije u narednom periodu i strane će biti odgovorne za eventualnu eskalaciju - naveo je on.

Vladislav Jovanović

Nerealni zahtevi Prištine

Jelena Milić, Vladislav Jovanović, Usijanje dana
foto: Kurir

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović kaže da Priština ima nerealne zahteve, a EU cilj da dođe do „uzajamnog priznanja“:

- Priština ima svoje zahteve koje su nerealni, ne samo u odnosu na nas nego i za polovinu sveta. Sa druge strane domaćini su već fiksirali svoj cilj, da dođe do uzajamnog priznanja.

Ljuban Karan

Srbiju pritiskaju da popusti

Ljuban Karan
foto: Kurir televizija

Bivši pripadnik Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan upozorava da su vojne pripreme za rešenje na Kosovu u završnoj fazi.

- To nije traganje za rešenjem, to je nametanje rešenja. Mislim da još uvek u ovoj fazi je neka vrsta vojnog pritiska, vojne pretnje, koja mora biti toliko uverljiva da Srbija pomisli da će morati da vodi nove ratove - naveo je Karan za Pink.

On kaže da se očekuje da Srbija pred tim popusti.

- Mislim da je to još uvek pretnja, ali to ne znači da ove pripreme ne idu u pravcu vojnog rešenja i nametanja rešenja.

Greška u najavi

Kurti najavljen kao lider opozicije

Zvanični sajt EU, koji je u realnom vremenu pratio jučerašnje sastanke, napravio je ozbiljan kiks pošto je u zvaničnoj najavi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine najavio Aljbina Kurtija kao „lidera kosovske opozicije“.

- Dijalog Beograda i Prištine - bilateralni sastanak sa Aljbinom Kurtijem, kosovskim* liderom opozicije - pisalo je u najavi, prenosi Demokracija. Greška je kasnije ispravljena.

Štampano izdanje 19.08.2022.
foto: Kurir

Ivana Kljajić

Ne propustite danas poklon - IKONA PREOBRAŽENJE GOSPODNJE plus dodatak TV Ekran

TV Ekran, ikona, Poklon
foto: Promo

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas obeležavaju Preobraženje Gospodnje, posvećeno sećanju na događaj kada je Isus Hrist na gori Tavor u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio nebesku snagu nove vere i svoju ulogu cara nad carevima, koja nadilazi starozavetne zakone i proroke.

Tim povodom dnevne novine Kurir vam poklanjaju ikonu Preobraženje Hristovo sa zlatotiskom i molitvom.

Kao drugi poklon dobićete dodatak TV Ekran.

U dodatku TV Ekran moći ćete da pročitate:

Srna Lango: POPULARNOST NIJE PROFESIJA

Iako se, odrastajući pored poznatih roditelja, ova glumica rano susrela sa scenom, glamur svog zanimanja nikad nije stavila ispred svog rada, što i danas dokazuje čekajući premijeru nove serije

Slavko Štimac: Prija mi što su mi nagradu za Mitra u “Crnoj svadbi” dale kolege

Petar Zekavica: Zbog posla sam se 25 puta vraćao u Drugi svetski rat

Bonus video:

04:52

Vučić o odlasku u Brisel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track