02:00

Broj država koje su odlučile da otpriznaju nezavisnost Kosova i Metohije se povećava

kosovo i metohija

OVU MAPU BI DA SPALE U PRIŠTINI! Spisak zemalja koje su povukle priznanje lažne države Kosovo: BROJ NASTAVLJA DA RASTE

Politika -

Broj država koje su odlučile da otpriznaju nezavisnost Kosova i Metohije se povećava. Srbija sada ima još devet nota o povlačenju priznanja. To je poruka koju je predsednik Vučić poslao iz Njujorka gde je učestvovao na generalnoj debati u Ujedinjenim nacijama.

Vučić je dodao i da Srbija time snaži poziciju u toj organizaciji. Da li je ovo znak da zvaničnici u privremenim prištinskim institucijama gube podršku na globalnom nivou?

Kosovo, mapa, priynanje
foto: Kurir TV

Da li broj zemalja koje bi otpriznale Kosovo može da se poveća, novinarka Kurir TV pitala je profesora filozofskog fakulteta Boris Bratinu.

- Nema sumnje da može da se poveća broj zemalja koji je priznao Kosovo. Veći j broja zemalja koje su osudile agresiju na Ukrajinu. Te iste zemlje koje bi tada priznavale Kosovo one bi svojim uticajem dejstvovale na status Kosova i Metohije. U ovom trenutku ne postoji volja UN, ali ni naša volja da priznamo otcepljeni deo naše teritorije. Dalji pritisci su igra sila u ovom trenutku, postoji veliki broj zemalja koje staju na pravu stranu - započeo je Bratuna

Centralni dnevnik
foto: Kurir TV

Osvrnuo se i na uticaj Afrike u celoj situaciji, spomenuo je i odnos između Srbije sa južnim kontinentom.

- Afrika ima najviše zemalja na svom kontinentu, što bi značilo ako bi Afrika uzela jedinstven stav prema situaciji, to bi nama mnogo značilo, oni imaju osećanja prema nama jer smo iškolovali mnoge Afrikance. Oni ističu borbu za slobodu. Postoje mnoge države koje bi mogle da otpriznaju KiM - rekao je Boris Bratina.

Sedamnaesti februar 2008. godine. bio je dan kada je južna pokrajina naše zemlje Kosovo i Metohija jednostrano proglasila nezavisnost. Svake godine na taj dan zvaničnici privremenih prištinskih institucija slave i obeležavaju dan kada su, kako oni veruju, postali samostalna država.

Ipak, istina je sušta suprotnost tome. Srbija nikada nije prihvatila jednostrano proglašenu nezavisnost i već 14 godina se bori da sačuva svoju južnu pokrajinu, ali i omogući narodu da tamo živi normalan život. Što nimalo nije lako. Prema podacima koji stoje na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, čak 97 država u svetu nije priznalo Kosovo i Metohiju kao državu. Dok su do sada 92 zemlje priznale nezavisnost. Većina njih već u prvoj godini - 2008.

Među prvima su podršku pružile najveće svetske sile - Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Nemačka, ali i naše komšije i susedi - Hrvatska, Mađarska, Bugarska, Severna Makedonija. I taj niz priznavanja nastavljao se brzom dinamikom do 2014. Nakon toga, priznavanja su se proredila. A već 2013. godine palo je prvo otpriznavanje. Država Sao Tome i Prinsipe prva je promenila svoju odluku da Kosovo i Metohiju prizna kao državu. Usledili su Surinam, Madagaskar, Solomonska Ostrva, Togo, Gana, Sijera Leone. Ukupno 18 država zvanično je povuklo priznanje.

Centralni dnevnik
foto: Kurir TV

Sada, kako mediji prenose, Srbija ima još devet nota o povlačenju priznanja. Pretpostavke javnosti su da se radi o afričkim državama i zemljama iz karipskog regiona koje su veoma uticajne u svojim regijama i čija bi odluka verovatno mogla da podstakne i druge zemlje da promene prvobitnu odluku. To se i dalje drži u tajnosti, ali vodeći srpski političari veruju da će u budućnosti broj zemalja koji je povukao priznanje Kosova i Metohije, biti znatno veći.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:26

AMERIČKI MEDIJI: Srbija neće dopustiti da tzv. Kosovo uđe u UN! ODOLEVA SVIM PRITISCIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track