MALI JUTROS OBRADOVAO PENZIONERE: Evo kad stižu povišice, prva od 9 i druga od dodatnih 11 odsto! Poručio da je država jaka
Foto: TV Pink Printscreen

ministar finansija

MALI JUTROS OBRADOVAO PENZIONERE: Evo kad stižu povišice, prva od 9 i druga od dodatnih 11 odsto! Poručio da je država jaka

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali jutros je gostujući uživo na televiziji ukazao na licemerje na temu komentara o javnom dugu Srbije.

- Javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra. Francuska 2.901 milijarda evra, Italija 2.755 milijardi, Nemačka 2.482 milijarde. Uvek javni dug gledate u odnosu na vaše bogatsvo, a pokazatelj tog bogatstva je BDP. BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra. Udeo javnog duga u BDP nam je 53 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto - kazao je Mali.

O penzijama

Mali je izjavio da Srbija nije prezadužena i da će penzije biti povećana kako je i planirano, od 1. novembra devet odsto i još 11 odsto od 1. januara naredne godine. Mali je za TV Pink rekao da nakon formiranja nove vlade očekuje rebalans budžeta, kako bi se ostvarilo planirano povećanje penzija, a da će ono "kumulativno od januara iznositi 20,2 odsto".

On je dodao da će inflacija ove godine iznositi 11,5 odsto, a da je projekcija za sledeću godinu 8,7 odsto, tako da je povećanje penzija realno jer je veće od inflacije.

Mali je najavio i da će minimalna cena rada od 1. januara biti povećana za 14 odsto i iznosiće više od 40.000 dinara, a tada će i plate u javnom sektoru porasti za 12,5 procenata. Mali je pozvao građane da štede struju, a kako je rekao država će smanjiti javnu rasvetu, kako bi kriza sa energentima bila prevaziđena.

Kaže da je 2012. godine javni dug bio 17,7 milijardi, a udeo javnog duga u BDP je bio 52,5 odsto.

- Ogromna je razlika što je BDP danas 60,2 milijarde, a u njihovo vreme je bio 33,7 - kazao je Mali. Ističe da Srbija nema nikakav problem u upravljanju javnim dugom.

- Kada naš ceo dug uzmete u obzir, prosečna kamatna stopa je 2,4 odsto. U njihovo vreme smo se zaduživali i po 8 odsto. To je ogromna razlika - kazao je ministar. Mali kaže da se svet suočava sa nikad većom krizom, ali Srbija malo bolje stoji od drugih.

Siniša Mali
foto: screenshot Pink tv

- Dve i po milijarde evra imamo na računu - izjavio je Siniša Mali. Ističe da smo dobili savet da imamo dovoljno novca da možemo da reagujemo kako bismo mogli da kupimo struju, gas, hranu... - Potpuno smo odgovorni i vodimo računa o svakom dinaru - rekao je on. Ističe da je pozajmica milijardu dolara od Emirata uz tri odsto kamate odličan posao.

- Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u celom svetu. Svet ulazi u recesiju. Mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritiku, a ne znaju ni sami šta kritiku. Država čvrsto stoji na obe noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sledeću zimu. Kriza će biti sve veća i veća, a mi ćemo se boriti da našim građanima obezbedimo takve uslove da što manje osete negativne posledice krize - rekao je on.

Ističe da je isti izazov svuda - sačuvati mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene.

- Ako oni izađu sa tržišta, teško se vraćaju, a oni su nosilac razvoja - rekao je Mali i zbog toga država subencioniše cenu energenata.

Siniša Mali
foto: screenshot Pink tv

Ističe da imamo istorijski nisku stopu nezaposlenosti, a pozitivnu stopu rasta.

- Ljudi znaju da je država jaka. Svako obećanje koje smo dali smo ispunili. Nijedna investicija nije stala - rekao je on i objasnio da se nastavlja rad na infrastrukturi.

Ističe da interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu.

- Ogroman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju - kazao je ministar.

O nastupu Aleksandra Vučića u UN

Siniša Mali je istakao da je interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu.

- Ogroman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju - kazao je ministar. On je rekao da je nastup Aleksandra Vučića u Njujorku pokazao jasno da je Srbija suverena država koja brine o svojim građanima. Ističe da struje nema u Evropi i svaka zemlja će gledati da zatvori izvoz kako bi zaštitila svoje interese.

Mere štednje i rebalans budžeta

Ističe da struje nema u Evropi i svaka zemlja će gledati da zatvori izvoz kako bi zaštitila svoje interese.

- Srbija će izaći sa dodatnim merama štednje energije - rekao je Mali. On je objasnio da se nalazimo u svetskoj krizi za koju nismo odgovorni.

Siniša Mali
foto: screenshot Pink tv

- Ekonomija nam stoji bolje nego OK - tvrdi ministar finansija i istakao da je potrebno da štedimo energiju i da isključujemo sijalice koje bespotrebno gore. Ja gasim sijalice, oni kažu, "što gasiš". Hajde ugasi i ti - istakao je Mali.

- Odmah nakon formiranja Vlade očekuje se rebalans budžeta, a od 1. novembra biće povećanje penzija od 9 odsto, a od 1. januara dodatnih 11 odsto, najavio je ministar finansija.

Ministar je najavio i povećanje minimalne zarade i povećanja plata u javnom sektoru, što će našu zemlju i narod održati iznad nivoa inflacije.

Kurir.rs/TV Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track