TAJNA SVESKA OVK: Zaplenjeni spisi terorista krili plan operacije "Feniks", KOPNENOG NAPADA IZ ALBANIJE!
Ilustracija, Beta/Darimir Banda, Foto: Dado Đilas, Ministarstvo odbrane Srbije

NEOTKRIVENI DETALJI BITKE NA PAŠTRIKU

TAJNA SVESKA OVK: Zaplenjeni spisi terorista krili plan operacije "Feniks", KOPNENOG NAPADA IZ ALBANIJE!

Politika -

U pronađenim spisima albanskih terorista bilo jedetaljno obrazloženo odvijanje operacije „Feniks“ - kopneni napadi iz Albanije, tu je bio precizan plan preseka komunikacije i napada artiljerijskih položaja, te destabilizacija odbrane po dubini, svedočio je nedavno preminuli general Delić

Srpska vojska je 1999. godine zaplenila na Kosovu i Metohiji materijal terorističke tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova" ("OVK") i tako saznala sve detalje o tome kako su tačno planirani kopneni napadi iz Albanije!

U toj svesci je, naime, do detalja bio razrađen plan napada na položaje srpske vojske na Paštriku.

Operacija „Feniks“

Ovo je tek pre nekoliko godina otkrio nedavno preminuli general Božidar Delić, koji je tokom sukoba na Kosova i Metohije i za vreme NATO bombardovanja bio komandant brigade Vojske Jugoslavije raspoređene na granici Srbije i Albanije.

- U februaru 1999. godine, prilikom proterivanja terorista, u školi u Retimlju pronašli smo dokumentaciju 122. brigade OVK operativne zone Paštrik. U toj dokumentaciji nalazila se i jedna sveska A4 formata od 200 stranica, koja je bila vrlo značajna. U njoj je komandant koji je bio na obuci u Albaniji vrlo pedantno beležio predavanja i detaljno obrazloženo kako će se odvijati operacija „Feniks“ - kopneni napadi iz Albanije. Pošto je sve crtano američkim simbolima, pretpostavljam da su instruktori bile američke starešine - ispričao je Delić za knjigu „Bitka za Paštrik - sećanja učesnika“.

General Božidar Delić
General Božidar Delićfoto: Printscreen/Balkan info

Potom je izneo kako bi, prema podacima iz pomenute sveske, izgledao udar neprijatelja na srpske jedinice na Paštriku.

- U detalje su predvideli koliko treba vojnika da napadne sa teritorije Albanije i kojim sredstvima, ali je za nas bilo posebno značajno što su tu prikazali da, u vreme kada nas iz Albanije napadnu njihove snage i NATO, iz dubine KiM treba da nas napadnu šiptarske snage operativne zone Paštrik. Oni su tačno po rejonima prikazali koliko gde treba da ih bude.

Neprijatelju naneti veliki gubici

„Nema nazad, iza je Srbija“

Bitka na Paštriku, poznata i kao operacija „Strela“, predstavlja vazdušno-kopnenu bitku između pripadnika 549. motorizovane brigade, 55. graničnog bataljona i delova drugih jedinica Prištinskog korpusa i Vojske Jugoslavije protiv terorista tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, NATO snaga i regularne vojske Republike Albanije. Ta bitka je vođena od 26. maja do 10. juna 1999. godine.

Čuvena motivaciona poruka kojom su se hrabrili srpski vojnici bila je: „Nema nazad, iza je Srbija“.

Snage Vojske Jugoslavije nanele su ogromne gubitke neprijatelju. Prema zvaničnim podacima kosovske komisije za verifikaciju statusa veterana, u operativnoj zoni Paštrik poginula su 453 pripadnika OVK snaga, a više od 700 njih je ranjeno. Na Paštriku je poginulo 26 pripadnika Vojske Jugoslavije, a više od polovine žrtava stradalo je usled dejstva NATO avijacije.

Kada sam gledao zonu moje brigade, trebalo je oko 40.000 njih da napadne sa fronta samo iz Albanije, ne računajući onih 3.000-5.000 koji će napasti iz Makedonije, da s leđa, samo u zoni moje brigade, imam 12.000-15.000 Šiptara koji imaju precizan zadatak da preseku komunikacije, napadnu artiljerijske položaje, centre veze i destabilizuju odbranu po dubini - naveo je Delić.

Odbrana po svaku cenu

General-pukovnik Vladimir Lazarević, komandant ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO bombardovanja, navodi za Kurir da je operacija „Paštrik“ bila odgovor na operaciju koju je planirao NATO sa Pentagonom - operacija „Strela“, uz albanske oružane snage.

General Vladimir Lazarević
General Vladimir Lazarevićfoto: EPA/Srdjan Suki

- Plan je bio kopneni napad iz Albanije preko Paštrika ka Prizrenu sa ciljem da za nepun dan probiju našu odbranu i produže kopneni napad ka Prištini. Naš odgovor je bio u odbrambenoj operaciji Prištinskog korpusa sa jednim od težišta na tom pravcu, ka Prizrenu. Taj front, od oko 100 kilometara, pripadao je zoni odbrane naše herojske 549. motorizovane brigade, kojom je u ratu u to preteško vreme komandovao general Delić - navodi Lazarević.

Ukazuje da je to bila toliko važna operacija za NATO da je on prvi put upotrebio strategijsku avijaciju za proboj srpske odbrane.

Paštrik, Bitka na Paštriku, operacija Strela, NATO, agresija NATO, SRJ, bombardovanje NATO
foto: RTS Printscreen

- Treba imati na umu kolika je to nesrazmera bila - NATO je angažovao nekoliko hiljada pripadnika terorističke paravojske, oružane snage Albanije, Atlantsku brigadu iz Vašingtona i veliki broj stranih plaćenika, uz neviđenu raketnu i vazduhoplovnu podršku NATO, a u našoj odbrani je bilo svega nekoliko stotina naših boraca. U takvim nesrazmerama našla se naša vojska sa velikim srcem, patriotizmom i borbenim moralom, rešena da po svaku cenu odbrani državnu granicu - istakao je Lazarević.

Iako je agresor, kaže, pre svega Pentagon, već krajem maja proglasio pogibiju više stotina naših vojnika u danu, veoma brzo je usledio šok i priznanje preko pisanja Vašington posta: „Operacija ‘Strela’, planirana u Pentagonu, odbranom srpske vojske pretvorena je u kašu.“

- Uz neviđeni heroizam boraca koji su na grudima branili svaki pedalj države i nisu dozvolili ni pedalj zemlje da bude pod njihovom čizmom, završnicu te epopeje obeležili su raketno-artiljerijski udari i prešadijski udari. Već 2-3. juna je „Strela“ slomljena - zaključio je Lazarević.

Ivana Žigić

Štampano izdanje 26.09.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

IZ KOLEKCIJE NAŠEG BAŠTENSKOG ALATA DANAS POKLON MINI-AŠOV!

poklon, dodatak, Kurir
foto: Promo

Set baštenskog alata, sačinjen od tri proizvoda, ima ulogu da vam pomogne da sredite zemlju u saksijama i da time doprinesete lepšem razvoju vaših biljaka.

S obzirom na to da je set izuzetnog kvaliteta, sačinjen od metala i drveta, a i lep naoko, učiniće da uživate u procesu tretiranja vaših biljaka.

U ponedeljak, 26. septembra, vašoj kolekciji dodajemo sledeći proizvod:

mini-ašov: alat za okopavanje cveća.

Čitajte KURIR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track