KOSOVSKI ORGANI DEMANTOVALI DEŠAVANJA U ZUBINOM POTOKU
Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

KOSOVSKI ORGANI DEMANTOVALI DEŠAVANJA U ZUBINOM POTOKU

Politika -

Portal Kurir je 25.9.2022 preneo izveštavanje Novosti po kom je "na području opštine Zubin Potok, na planini Mokra Gora, primećeno da iz pravca opštine Istok naišla kolona vozila tzv. "kosovskih bezbednosnih snaga" ("kbs") u kojoj je bilo osam vozila: pet "lend rovera difender" i tri "micubiši pajera", dok je fekt-čeking sjat hibrid.info ovo izveštavanje opovrgnuo u svojoj analizi. Vest je bila objavljena pod naslovom: "STRAŠNE PROVOKACIJE PRIŠTINE: TZV. VOJSKA KOSOVA UPALA NA SEVER POKRAJINE: Zaposeli Mokru goru sa dugim cevima i mitraljezima!"

Hibrid.info se poziva na sledeći demant:

Tvrdnje srpskog lista o prisustvu Oružanih snaga Кosova (FSК) na severu zemlje, tačnije u Zubinom Potoku, opovrgnuo je ministar odbrane Armend Mehaj, koji je ove tvrdnje nazvao „ opasne dezinformacije sa ciljem stvaranja klime napetosti i tendencije narušavanja imidža tzv Republike Кosovo i КBS u međunarodnom aspektu“.

"Ministarstvo odbrane opovrgava lažne vesti koje su kružile u pojedinim srpskim medijima o navodnom kretanju trupa КBS na području opštine Zubin Potok".

Inače u istoj vesti je stajala i izjava direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, kako je upad KBS "grubo kršenje sporazuma i direktna pretnja Srbima", kao i da je reč o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, po kom pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu Kosova i Metohije bez duplog odobrenja - komandanta Kfora i četiri srpska gradonačelnika sa severa koji takvo odobrenje nisu dali, a Hibrid se bavio i ovim navodima:

Za ovo, hibrid.info je konsultovao zvanična dokumenta relevantna za ovo pitanje i utvrdio da su tvrdnje Petkovića netačne. Zvanični dokumenti koji tvrdnje srpskih zvaničnika klasifikuju kao neosnovane i dokazuju da tzv Кosovska policija deluje kroz jedinstveni lanac komandovanja na celoj teritoriji Republike Кosovo su: Sporazum od 19. aprila 2013. između bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena i bivšeg premijera tzv. Republike Кosova Hašima Tačija, Zakon o policiji, i Sporazum o normalizaciji odnosa između Кosova i Srbije, postignut 19. aprila 2013.

U dokumentima koje je hibrid.info konsultovao, ne stoji tvrdnja srpskih zvaničnika i da sporazum iz 2013. godine, za koji je garantovao KFOR, nije obuhvatio sve oružane formacije, već samo КBS, tvrdi ovaj sajt.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track