PODELA KARATA: Dačić se vraća u MUP, Vučević viđen za odbranu, Irena umesto Darije, Vesić i Zorana dele resor?
Foto: Slobodan Miljević

POLITIKA

PODELA KARATA: Dačić se vraća u MUP, Vučević viđen za odbranu, Irena umesto Darije, Vesić i Zorana dele resor?

Politika -

Jadranka Joksimović bi, prema nezvaničnim informacijama, mogla da preuzme zaštitu životne sredine, a njen resor, evrointegracije, Grubješićeva ili Antonijević. Kisićeva i Danica Grujičić u igri za ministra zdravlja

Sastav buduće vlade Srbije još uvek nije definitivno preciziran, ali ako je verovati dobro obaveštenim izvorima Kurira iz krugova bliskim donosiocima odluka, o većini resora odluke su već donete. Među najizvesnijim rešenjima je povratak lidera SPS Ivice Dačića na mesto ministra unutrašnjih poslova, uz koje će biti i koordinator službi bezbednosti i zamenik premijera. Takođe, viđen na poziciji ministra je i aktuelni gradonačelnik Novog Sada, naprednjak Miloš Vučević, koji bi, prema nezvaničnim informacijama, mogao da zauzme funkciju ministra odbrane.

Ivica Dačić
foto: Nenad Kostić

I Irena Vujović trebalo bi da ostane u novoj vladi, ali najverovatnije kao ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok bi na čelo Ministarstva za zaštitu životne sredine, koje je dosad vodila Vujovićeva, mogla da dođe Jadranka Joksimović, aktuelna ministarka za evropske integracije.

Lome se koplja

Istovremeno, aktuelna ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević mogla bi u narednom sastavu vlade da dobije mesto ministra zdravlja. No, iako je manja verovatnoća, za to mesto viđena je i neurohirurg dr Danica Grujičić. Ipak, moglo bi da se dogodi i da nijedna od njih dve ne sedne u fotelju ministra zdravlja ukoliko taj resor pripadne socijalistima, o čemu se još uvek veća.

Vanja Udovičić
foto: MOS

Neizvesno je hoće li u vladi na mestu ministra sporta ostati aktuelni ministar Vanja Udovičić, a i njemu fotelja zavisi od toga hoće li taj resor ostati u rukama naprednjaka ili će pak pripasti socijalistima.

Suzana Grubješić
foto: Marina Lopičić

Koplja se lome i oko Ministarstva za evropske integracije, pa su najviđeniji na njegovom čelu Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku i advokat Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, iako se, prema našim saznanjima, veće šanse daju Antonijeviću.

Neizvesno

Iako još nije "zakucano", Maja Gojković će verovatno ostati na aktuelnoj poziciji ministarke kulture.

Goran Vesić
foto: Kurir televizija

Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture trebalo bi u narednoj vladi da bude podeljeno na dva resora, od kojih će najverovatnije nekadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić dobiti da vodi ministarstvo infrastrukture, dok bi na čelu ministarstva saobraćaja mogla da se nađe aktuelna ministarka energetike Zorana Mihajlović, ali samo ukoliko ostane i u narednoj vladi.

S druge strane, aktuelni ministar saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović po svoj prilici će preći na funkciju ministra privrede, dok je neizvesno hoće li Nebojša Stefanović, aktuelni ministar odbrane, dobiti funkciju i u narednoj vladi.

Branko Radun Vrlo realan sastav vlade

Da je ovo vrlo realan sastav buduće vlade Srbije, za Kurir ocenjuje politički analitičar Branko Radun.

- Ovakav sastav deluje sasvim očekivano, već se negde i vide ti obrisi. Verujem da ima još nekih pozicija koje nisu rešene, počevši od toga kome će još po koji resor da pripadne, poput Ministarstva spoljnih poslova, ali u principu verujem da će svi ovi ljudi biti u vladi, samo je pitanje ko će na kraju da vodi koji resor - kaže Radun. Dodaje da će sasvim sigurno i aktuelni ministar finansija Siniša Mali biti član i buduće vlade.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Slobodan Miljević

Bonus video:

03:34

VUČIĆ POKAZAO ZUBE EVROPSKOJ UNIJI Gajović.: EU nervira što nismo u poniznom položaju OČEKUJU SE VAŽNI SPORAZUMI U BUDIMPEŠTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track