VUČIĆ: Nova vlada do kraja nedelje, izbori u Beogradu kad god žele, a Rusiji baš ništa nismo dužni! PRETE NAM BATINOM ZBOG KiM
Foto: Printscreen/Prva TV

obraćanje predsednika

VUČIĆ: Nova vlada do kraja nedelje, izbori u Beogradu kad god žele, a Rusiji baš ništa nismo dužni! PRETE NAM BATINOM ZBOG KiM

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić gostovao je večeras na TV Prva gde je govorio o najvažnijim temama za državu i narod.

Vučić se na početku osvrnuo na mogućnost izbijanja ratnih sukoba u regionu.

- Naše je da se izborimo za mir. Ne treba da paničimo, ali moramo da budemo spremni na svaki vid provokacije. Treba da osnažimo naše snage odvraćenja. Očekujem da narednih godina budemo neko ko ima najviše bespilotnih letelica u regionu. Ovo radimo da odvratimo svakoga ko hoće da izvrši agresiju na Srbiju - rekao je Vučić.

Situacija na KiM je prema njegovim rečima veoma komplikovana u svakom smislu.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Prva TV

- Zapadnim silama je stalo da reše KiM što pre jer se sve češće poziva na kosovski presedan. Albanci treba prvo da ispune ono što je predviđeno prvim sporazumom, a to je formiranje Zajednice srpskih opština - rekao je Vučić i dodao da nemaju čime da mu prete zbog KiM.

Dodaje da nije ni hteo da pogleda papir sa predlogom sporazuma sa Prištinom koji su mu nedavno doneli savetnici Emanuela Makrona i Olafa Šolca, a da se taj papir danas pojavio u albanskim medijima i da je jasno da su Albanci opet prekršili dogovor.

- Stvari se komplikuju. Očigledno je da će po svaku cenu tražiti neku vrstu rešenja. Video sam u tom tekstu da je to veoma teško za Srbiju. Nisu nam dali šansu - rekao je Vučić i naglasio da nam "prete batinom" ako ne postignemo sporazum.

Predsednik je dodao da se nada da to nije zvanična poruka nego samo mišljenje autora teksta u albanskim novinama koje su objavile navodni predlog sporazuma.

- Nemam pravo sve da govorim jer nešto nije za javnost. Moje je da to preuzmem na sebe. Investitori su iz Rusije otišli za jedan dan. Nemamo nažalost u ovom trenutku investicije iz Latinske Amerike već nam sve dolazi sa Zapada i iz Kine. Ne poznajem nijednu majku koja bi poslala sina na KiM. Zato ćemo gledati da u svakom trenutku čuvamo mir - dodao je Vučić.

Predsednik je dodao da je ruski lider Vladimir Putin u razgovorima sa drugim stranim liderima stalno spominjao Kosovo.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Prva TV

- Imate sad dupli pritisak: sankcije Rusiji i KiM. Zapad stalno sarkastično govori da je na pravoj strani istorije. Ako im odgovorite pravite sebi problem. Onda ja gledam da pravim sebi problem, a da Srbiju sačuvam od svih udara. Čekam da vidim šta će sutra da mi dostave iz Kvinte. Nadam se da nije taj tekst iz "Albanijan posta". Te alternativne načine neću ni da komentarišem. Ne bi bili uspešni kao 1999. godine. Ne odbijamo razgovore - rekao je Vučić i dodao da očekuje da nam ponude brzo priključenje u EU za dogovor oko KiM, ali da je pitanje koliko će rešenje biti ponižavajuće za nas.

Osvrnuo se i na tekst nekadašnjeg ambasadora SAD u Beogradu Vilijama Montgomerija.

- Džabe što je pohvalio Srbiju kad "divni zapad" u nekim našim medijima ne sme da se poredi sa Rusijom - rekao je Vučić.

Da li razmišlja o ostavci?

Potvrdio je da svakog dana razmišlja o ostavci kako bi kupio još vremena za Srbiju.

- Nisam to rekao zato što sam slabić ili zato što sam lenj. Nisam ni pritisnut od svog naroda jer imam istorijsku podršku. Nadam se da sutra neću videti tekst iz "Albanijan posta" - rekao je Vučić i naglasio da ne vidi rešenje za KiM.

Imamo prema njegovim rečima mnogo taktičkih poteza koje bi mogli da povučemo.

- Srbija kvari celu priču. Bilo bi jasno da je Rusija pregazila sva međunarodna prava, ali postoji još jedna mala zemlja koja je takođe žrtva gaženja međunarodnog prava. Onda je jedino rešenje da se sklopi sporazum između Beograda i Prištine. Tako pronalaze izlaz za sebe. A kako ćemo mi da se štitimo to je naša stvar - dodao je Vučić.

"Nikad nisam video Veljka Belivuka"

Vučić se osvrnuo i na suđenje pripadnicima klana Veljka Belivuka koji su na ročištima bez ikakvih dokaza iznosili tvrdnje da su se sastajali sa ljudima iz vrha vlasti.

- Nikad nisam ni video ni čuo bilo koga od njih. Ako jesam spreman sam da provedem vreme do kraja života u zatvoru. Primetićete da napadaju samo one koji su učestvovali u raskrinkavanju te grupe. Ne znam odakle im pade na pamet Darko Glišić. Dalje da učestvujem u odavanju oda najgorim kriminalcima ne pada mi na pamet - rekao je Vučić.

Mnoge zemlje NATO prema njegovim rečima aktivno učestvuju u formiranju vojske Kosova.

- To sam rekao i (predsedniku Turske Redžepu Tajipu) Erdogonu da gaze sve principe UN. A oni kažu da je za njih Kosovo nezavisna država i da šalju oružje svom savezniku - rekao je Vučić.

"Predložio sam najteže kazne za silovatelje"

Predsednik se osvrnuo i na intervju sa silovateljem Igorom Miloševićem.

- Pustili su i osuđenog pedofila glumca Gorana Jevtića da nam drži predavanje u novinama - rekao je Vučić i dodao da je danas zvanično tražio od Vlade Srbije maksimalno povećanje kazne za nasilje u porodici i silovatelje, uključujući i doživotnu robiju za svakoga ko siluje dete.

Dodaje da očekuje da će to "lekovito da deluje" na takve prestupnike.

Naglasio je da srpsko-srpskih sukoba ne sme biti i da je to jedina njegova poruka političarima u Republici Srpskoj.

- Treba nam bratski odnos sa Bošnjacima. Do toga neće biti lako stići. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da nikada više ne bude sukoba za Bošnjacima. To je moja politika - rekao je Vučić.

Šta Rusija traži od Srbije?

Vučić je objasnio da je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, koji nije pod sankcijama, došao u Beograd da održi konsultacije sa ruskim ambasadorima u regionu i naglasio da to niko nije krio kao što su pojedini domaći mediji i političari objavili.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Prva TV

- Isto kažem i Amerikancima i Rusima. Imam jednu politiku. Što bih ja želeo da sakrijem da sam se sastao sa njim? Zašto ružite i rušite svoju zemlju? Njima nije važna njihova zemlja. Voleli bi da Srbija propada kao u njihovo vreme. Mi Rusija apsolutno ništa nismo dužni. Pamtimo ono što su uradili 2015. godine. Hvala im što su sa Kinom čuvali naš integritet u Savetu bezbednosti. Nije fer da se bilo ko iz Rusije ljuti na Srbiju jer je Srbija jedina zemlja koja se za ovih osam meseci nije pridružila nijednoj rezoluciji protiv Rusije - rekao je Vučić.

Od 10 najvećih investitora, kako kaže, prva tri su iz Kine, a ostalih sedam iz Zapadne Evrope.

- Verujem da ćemo biti zemlja broj jedan u Evropi po stopi rasta kumulativno u poslednje tri godine - rekao je Vučić i dodao da Srbija kreće u otkup kukuruza kako bi napunila svoje rezerve.

Dodaje i da već 20 dana Srbija nije uvozila struju i da ćemo napuniti i rezerve dizela.

- Ako neko na silu ne prekine Turski tok smeo bih da kažem da ćemo preživeti i ovu i sledeću godinu. Biće dovoljno svega. Spremamo se za to od marta. Da se sutra sve zatvori imamo dovoljno svega za nekoliko meseci - rekao je predsednik i najavio da 1. novembra sledi prvo povećanje penzija, a onda od 1. januara i drugo, ukupno 20,8 posto.

Vučeić je ocenio da nam preti dugotrajni sukob, smene vlada i užasne krize u svetu.

- Ukrajinci dobijaju najmodernije oružje i mnogo vode će proći dok neko ne bude hteo da sedne za pregovarački sto. To je užasna tragedija i za nas i za sve Slovene - rekao je Vučić.

Vlada do kraja nedelje

Nova Vlada Srbije prema njegovim rečima biće formirana sledeće nedelje, a neka imena su već poznata.

- Ne pada mi na pamet da spekulišem o imenima. Ana Brnabić treba u nedelju da iznese šta je njen predlog, a ja ću podržati. Imaćemo izbore u Beogradu kad god hoće ako sumnjaju u legitimitet. Izgubićete uverljivije nego prošli put. Ljudi sada neće bacati glasove na desničare koji vode neodgovornu politiku. Sada im je sve jasno - rekao je Vučić.

Idemo do polufinala

Vučić je uveren da će naša fudbalska reprezentacija na SP u Kataru stići do polufinala.

- Samo je Brazil jači od nas. Sa svima ostalima možemo da igramo, a posle kad se ukrštamo...

Predsednik se osvrnuo i na proteste zbog izgradnje mosta u Novom Sadu i naglasio da mu nije jasno zbog čega se pojedini građani bune.

- Imaćete auto-put Novi Sad-Ruma-Šabac. Čekate na to 70 godina. Imamo anti-mostare, anti-putare... Nikome se više ne dodvoravam. Moje je da govorim istinu narodu, a ti stručnjaci mogu da pričaju koliko hoće. Moje je da ne dam Srbiju u ruke onih koji bi je uništili - rekao je Vučić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track