LEPOTICA: Ovo je Mihriban, prva dama Azerbejdžana! Udala se sa 17, a evo šta znači njeno ime (FOTO, VIDEO)
Foto: MediaPunch/face to face / Face to Face / Profimedia

obrazovana i moćna: spoj EVROPSKE I AZIJSKE LEPOTE

LEPOTICA: Ovo je Mihriban, prva dama Azerbejdžana! Udala se sa 17, a evo šta znači njeno ime (FOTO, VIDEO)

Politika -

Iako njena linija to ne govori, ona je majka troje dece - dve ćerke i sina

BEOGRAD/BAKU - Ilham Alijev, predsednik Azerbejdžana, moćne i bogate evroazijske države, danas je gost Beograda i Srbije, a iza njega, kao i iza svakog uspešnog muškarca stoji njegova supruga za koju kažu da je žena izuzetne lepote, ali i moći.

Njeno ime je Mihriban Alijeva i ona je prva dama Azerbejdžana koja gde god da se pojavi postaje medijska tema broj 1 jer osim po lepoti ističe se i po eleganciji.

Šta znači njeno ime Mihriban

Mihriban je žensko ime turskog porekla i znači milostiva prijateljica.

Izuzetno je obrazovana, a kako kažu podaci koje je moguće naći na Internetu za supruga se udala sa samo 17 godina. Završila je medicinu - diplomirala na fakultetu u Azerbejdžanu kao izuzetna studentkinja a potom se doškolovala na Medicinskoj akademiji Sečenov u Moskvi gde je diplomirala 1988. godine.

1 / 6 Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia Slično

Doktorirala je 2005, a prethodno je radila na Moskovskom institutu za očne bolesti Ruske akademije medicinskih nauka. Ona je istovremeno i ambasadorka dobre volje Uneska, bavi se humanitarnim radom.

Mehriban Aliyeva, Mihriban Alijeva
foto: MediaPunch/face to face / Face to Face / Profimedia

Krasi je, kako kažu, spoj evropske i azijske lepote.

Mehriban Aliyeva, Mihriban Alijeva, Ilham Alijev
foto: STEVENS FREDERIC / Sipa Press / Profimedia

Uz supruga je ušla u politiku a vrši i dužnost potpredsednice Republike. Bila je i narodna poslanica.

Stil prve dame je, kako je pisano u medijima širom sveta, izuzetan - klasična elegancija, a ona o tome jako vodi računa.

Iako njena linija to ne govori, ona je majka troje dece - dve ćerke i sina. Lejla uređuje poznati modni časopis, Arzu je filmska rediteljka a sin se zove Hejdar po dedi.

Njena deca su već odrasla pa je tako najstarija naslednica već razvedena. Bila je udata za poznatog rusko-azerbejdžanskog pevača s kojim ima blizance, sinove Alija i Mikaila.

Ko je njen suprug, predsednik Ilham Alijev

Ilham Alijev je rođen 24. decembra 1961. u Bakuu, kao sin zamenik načelnika odeljenja KGB-a u Bakuu Hejdara Alijeva, koji je zatim postao sekretar CK Komunističke partije SSR Azerbejdžana. Ilham Alijev je 1977. maturirao. Završivši srednje obrazovanje Ilham je upisao studije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO). Postdiplomske studije je upisao nakon diplomiranja 1982. Iste godine, na poziv Jurija Andropova, porodica Alijev se preselila u Moskvu. Magistrirao je istorijske nauke, i ostaje na institutu kao predavač. Kasnije je postao počasni doktor nauka na brojnim univerzitetima. Predsednik je postao 15. oktobra 2003. godine.

Rođena je u Bakuu i kako se tvrdi na Vikipediji poriče iz jedne od najmoćnijih porodica u državi, diplomata i profesora, koja ima iranske korene. Otac joj je bio rektor univerziteta, a majka psiholog i arabista.

Udala se u decembru 1983. sa samo 17 godina. Iako je na internetu nemoguće naći njen datum rođenja, najverovatnije je 1966. godište što znači da saada ima 56 godina. Deca su joj rođena 1984, 1989. i 1997 godine.

Kurir.rs/Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track