VUČIĆ IZ TIRANE: Dobro je što nema stradalih tokom upada u srpske opštine PRED NAMA NIJE LAK PERIOD (FOTO)
Foto: Printscreen PINK

izjava za medije

VUČIĆ IZ TIRANE: Dobro je što nema stradalih tokom upada u srpske opštine PRED NAMA NIJE LAK PERIOD (FOTO)

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić obraća se iz Tirane gde se održava Samit lidera EU - Zapadni Balkan.

- Veoma sam zadovoljan otvorenim i iskrenim razgovorima koje smo imali. Govorili smo o strateškim pitanjima i o merama za usklađivanje vizne politike. Najveća vrednost samita je što smo otvorenije i iskrenije nego ikada ranije pričali jedni sa drugima - rekao je Vučić.

Naglasio je da bi bila greška da Srbija nije učestvovala i zahvalio se Albaniji na organizaciji.

Navijao sam za Japan, ali vam čestitam

Predsednik Srbije je hrvatskoj novinarki čestitao prolazak Hrvatske u četvrtfinale Svestkog prvenstva u Kataru.

- Navijao sam za Japan, ali vam čestitam prolaz dalje i želim vam mnogo sreće. Ne mogu da čestitam (Andreju) Plenkoviću, jer zabranjuje nekima da polože cveće, već čestitam hrvatskom narodu - rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na današnje upade specijalaca u srpske opštine na severu KiM.

- Ponovo su suprotno dogovorima slali policiju na sever KiM. Samo se pitate kad će neka nova provokacija da se dogodi koja će da poremeti stabilnost. Dobro je što nema stradalih. Što se tajminga tiče, ne znam čime se rukovode i šta im je u glavama. Pred nama nije lak period, ali je važno da ostanemo uz naš narod i da razgovaramo sa Albancima. Očekujem da će (specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav) Lajčak uspeti da utiče na smirenje tenzija - rekao je Vučić.

Što se tiče najnovijeg francusko-nemačkog predloga za KiM, Vučić kaže da smo spremni da razgovaramo iako u najvažnijim stvarima nije poboljšan, ali je naglasio da se zna koje su naše crvene linije. Vučić je dodao da mu nije problem da se ponovo sretne sa premijerom lažne države Kosova Aljbinom Kurtijem.

00:48

Vučić o izjavi Osmani - Dobro je da nije rekla da mi je Putin naredio da dodjem u Tiranu

- Nije problem da se mi sretnemo nego možemo li do bilo kakavog rešenja da dođemo - rekao je Vučić o nastavku dijaloga sa Kurtijem.

Osvrnuo se i na sastanke koje je danas imao u Tirani.

04:47

Tirana, Vucic, odgovorio sam im na pitanja oko sankcija Rusiji

- Imao sam odlične razgovore sa Đorđom Meloni, Markom Ruteom i Aleksandrom Dekroom. Dugo sam razgovarao sa (Emanuelom) Makronom, (Viktorom) Orbanom... Energetika je bila dominantna i razume se da smo bili tema po pitanju neuvođenja sankcija - rekao je Vučić.

N1 i Nova same zamračile kanale

Predsednik je prokomentarisao i činjenicu da su N1 i Nova S prestale da emituju program u Srbiji.

- Važno je da se ljudima u Srbiji istakne da niko njima nije zamračio njihove kanale već da su sami to uradili. Moramo dobro da razumemo zašto im vlasnik te televizije ne da da izražavaju volju. Ne mogu da vam objasnim koliko je to bila važna tema i koliko se neko potresao. Saglasan sam da treba da se govori o slobodi medija - dodao je Vučić.

Samit lidera EU - Zapadni Balkan prvi put je održan u regionu, a pored najvišnih zvaničnika EU na skupu su učestvovali lideri 27 zemalja članica i država regiona među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

1 / 7 Foto: Printscrreen Pink

Predsednik Vučić se tokom dana sastao sa mnogim evropskim liderima, uključujući predsednika Francuske Emanuela Makrona, a prisustvovao je i potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track