RASPOREĐENE NOVE TRUPE KURTIJEVIH POLICAJACA NA KIM Oglasila se premijerka Brnabić: Kurti nas je doveo na samu ivicu rata
Foto: Kurir

nema incidenata

RASPOREĐENE NOVE TRUPE KURTIJEVIH POLICAJACA NA KIM Oglasila se premijerka Brnabić: Kurti nas je doveo na samu ivicu rata

Politika -

Posle ulaska kosovskih policajaca, u severnom delu Kosovske Mitrovice od jutros je mirno. Nema incidenata, ali je napeto.

Srpska lista: Britanci bi da pomognu svom čedu u Prištini kaljajući obraz časnih Srba

Srpska lista najoštrije je osudila odluku Velike Britanije da uvede sankcije Zvonku Veselinoviću, Milanu Radoičiću i Slobodanu Tešiću.

"Najoštrije osuđujemo klevetničke poteze koju realizuju osvedočeni neprijatelji srpskog naroda stavljanjem na nekakve crne liste potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i ostale Srbe koji su dokazane patriote i nosioci otpora okupaciji severa Кosova i Metohije od strane Aljbina Кurtija", poručuju iz Srpske liste.

Iz Srpske liste navode da su osvedočeni srbomrsci aktivirali svoje agenture sa ciljem slamanja otpora srpskog naroda kroz etiketiranje slobodomislećih Srba.

"Paralelno sa sprovođenjem institucionalnog nasilja i represije od strane do zuba naoružanih specijalaca prema Srbima južno i severno od Ibra, osvedočeni srbomrsci su aktivirali svoje agenture sa ciljem slamanja otpora srpskog naroda kroz etiketiranje slobodomislećih Srba koji ne pristaju na predaju i povlačenje pred naletima hordi iz Prištine. Svim Srbima na Кosovu i Metohiji, ali i širom Srbije je jasna matrica po kojoj u trenutku kada Priština maltretira srpski narod, svako ko podigne glas u nameri da brani prava i slobodu našeg naroda bude prokazan kao kriminalac, zločinac", poručuju iz Srpske liste.

Stano: EU poziva na odgovornost i smirivanje napetosti na severu Kosova

EU i zemlje članice pozivaju na odgovornost i smirivanje napetosti na severu Kosova, poručio je portparol EU Peter Stano, u reakciji na incidente na Kosovu.

Stano je naglasio da EU "sa zabrinutošću prati razvoj događaja i osuđuje sve nasilne napade".

Portparol EU je rekao da je smirivanje situacije neophodno pre svega zbog dobrobiti lokalnog stanovnistva na Kosovu.

"Fokus Beograda i Prištine sada treba da bude na razgovorima o normalizaciji odnosa. To je ključno za evropski put obe strane i za smirivanje situacije na terenu. Na to neprekidno pozivamo, poslednji put smo to učinili ove nedelje na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani", poručio je Peter Stano.

Građani Severne Mitrovice: Učestale provokacije ne vode ka smirivanju situacije

Građani Severne Mitrovice su još jednu noć proveli budni čekajući povlačenje pripadnika policijskih jedinica tzv. Kosova koji su sinoć iz Južne došli u Severnu Mitrovicu.

Građani ističu da sve učestalije provokacije ne vode ka smirivanju situacije, već ka eskalaciji i većim sukobima.

"Situacija na Kosovu i Metohiji je već 40. godina, od prvih demonstracija, katastrofalna. Čuveni scenariji Albanaca su prevaziđeni, njihove provokacije su smešne, ali mogu da budu i ozbiljne u osnovi da izazovu incidente i da nastane haos, ali te provokacije su više stvarno katastrofa", rekao je jedan od građana Severne Mitrovice.

Još jedan od stanovnika Severne Mitrovice je za Kosovo onlajn kazao da je situacija ozbiljna, ali da se ne plaši.

Drecun: Ako bude neophodno, izvodljiv povratak srpskih bezbednosnih snaga

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da ako bude neopohodno biće i izvodljiv povratak 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga i dodao da o tome koji su načini da se to realizije ne može da govori on, već je to nešto o čemu će odlučiti državno rukovodstvo, ako do toga dođe.

"Ne treba sumnjati da Srbija ima resurse da sprovede tu akciju. Nadamo se da neće morati da dođe do toga i da će međunarodno prisustvo u skladu sa Rezolucijom 1244 realizovati ono što mu je ključni zadatak, a to je stvaranje sigurnog okruženja za sve koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Drecun.

Dodao je da su i ovog puta kao i do sada Srbi ti koji su ugroženi.

"Interesantno je to da je Priština noćas započela praktično vojnu operaciju zauzimanja severnog dela Kosovske Mitrovice čime je stvorila operacijsku osnovu za dalje napredovanje prema Zvečanu i prema Leposaviću", kazao je Drecun.

Dodao je da su kosovske snage stavile pod kotrolu selo Srbovac, koje je ključno na komunikaciji Mitrovica- Leposavić , ocenjujući da to znači da obezbeđuju i koridor za eventualno dalje napedovanje.

"Po meni ovo nije kraj te operacije, osim ako zapadne države ne obuzdaju Prištinu u svemu tome", rekao je Drecun, piše RTS.

Razbijen izlog na srpskoj prodavnici u Koretištu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je sinoć u Koretištu na prodavnici koja je u vlasništvu Srđana Todorovića razbijen izlog i dodao da je to nastavak kampanje terora da se Srbi zastraše i oteraju sa svojih ognjišta.

Premijerka Brnabić: Kurti nas je doveo na samu ivicu rata

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, oglasila se i povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

- Aljbin Kurti nas je sve vratio ne u 19. nego u 18. vek. Sve što on radi je opasnost, ne samo za Srbe, već za Albance i za čitavu Evropu. Kurti nas je doveo na samu ivicu rata. Kfor i Euleks ne rade svoj posao, ne štite Srbe na Kosovu i Metohji. Imamo svakodnevno kršenje Kumanovskog i Briselskog sporazuma. Prema rezoluciji 1244 uputićemo zahtev da se određen broj naših trupa vrati tamo jer oni nisu u stanju da održavaju bezbednost - rekla je Brnabić.

Nove trupe policajaca

Nešto pre 10 sati jutros najmanje dvadesetak policajaca raspoređeno je na nekoliko lokacija u blizini kancelarije Opštinske izborne komisije dok su nedaleko od njih prisutna i dva vozila Euleksa.

Za sada se ne zna koji su motivi tzv. kosovske policije, pošto su i sinoć zaposeli obode severnog dela Mitrovice, a jutros se oko sedam povukli, da bi se samo posle nekoliko sati pojavili na ovoj lokaciji, gde ih je sinoć takođe bilo u grupama od po nekoliko pripadnika.

1 / 5 Foto: Kurir

Ponovno prisustvo kosovskih policajaca koji za sada ne zaustavljaju vozila, uznemirilo je dodatno žitelje ovog dela grada kojih jutros gotovo nije ni bilo na ulicama, pišu Novosti.

Situacija mirna, građani zabrinuti

Jutro u Severnoj Mitrovici, nakon sinoćnjeg upada kosovske policije, protiče mirno, ali su građani napeti i zabrinuti.

Kako javlja reporter Kosovo onlajn policajci koji su sinoć bili na položajima na obodima grada povukli su se prema Južnoj Mitrovici.

Vidljivo je 10-ak pripadnika policije na raskrsnici u Bošnjačkoj mahali kod istočnog mosta.

U tom delu grada, u kome se nalazi veliki broj trgovinskih objekata, koje svakog dana posećuju brojni kupaci, od jutros gotovo i da nema građana.

Petković: Narod više neće da trpi zulum Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da poslednji, brutalni napadi i obračun kosovske policije sa Srbima pokazuju da je reč o sinhornizovanom napadu na Srbe i južno i severno od Ibra.

Petković je za Pink rekao da je Beograd o svemu obavestio sve međunarodne predstavnike, uključujući specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, tražeći da reaguju Kfor i Euleks i zaštite srpski narod.

Ocenio je da je sve što se dešava sramota međunarodne zajednice, koja je dozvolila iživljavanje Aljbina Kurtija nad srpskim narodom.

Petković je ukazao da Aljbin Kurti sve vreme izaziva incidente i sve vreme ima podršku moćnika sa Zapada.

Ukazao je da je poruka međunarodnoj zajednici da se, kako je rekao, "ne igra, da se ne iznenadi kada vidi odluke Srbije".

Dodao je da mnogo toga može da bude promenjeno ako Kurti nastavi da maltretira srpski narod i da je zato rekao da ćemo razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na prostor KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Mi samo želimo da se držimo međunarodnog prava. Ako Kfor i Euleks nisu u stanju i mogućnosti da zaštite srpski narod i dopuštaju maltretiranje naroda, ima ko će da zaštiti srpski narod", istakao je Petković.

Govoreći o tome li će biti normalizacije odnosa i da li ćemo uopšte razgovarati, kaže da je pristup Beograda uvek bio da se razgovara, a da je sada jako upitno zbog Aljbina Kurtija i istakao da prvo neko treba da urazumi Kurtija, koji svakog dana želi rat i izaziva nemire.

"Dajte da prvo neko njega urazumi, onda možemo da razgovaramo. On ne želi dogovor, želi da sahrani Briselski sporazum", naglasio je Petković.

Prema rečima Petkovića, niko više ne može da razume šta radi Kurti, kao i da je ovo poslednji poziv međunarodnoj zajednici da ga urazumi jer, kako je istakao, narod više neće da trpi zulum Aljbina Kurtija.

Simić: Opredeljeni smo za mir, ali ovde ključa

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da je situacija na Kosovu i Metohiji mirna, ali napeta. Poručuje da su Srbi opredeljni za mir i da će učiniti sve da ga sačuvaju.

"Ono što mogu da potvrdim je da smo mi opredeljni za mir i da ćemo učiniti sve da sačuvamo mir, ali verujte mi ovde ključa, ljudi ne mogu na ovaj način da žive život u 21. veku na tlu Evrope, dok Priština gazi osnovna ljudska prava, sve potpisane sporazume, maltretira srpski narod, a međunarodna zajednica ćuti", poručio je Simić za RTS.

Predsednik Vučić sa Vučevićem i generalom Mojsilovićem: Nema predaje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" fotografiju sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

"Tokom noći i jutra sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem... Nema predaje!", naveo je predsednik uz fotografiju na Instagramu.

Uobičajena slika u severnom delu Mitrovice, nema patrola policije

U severnom delu Kosovske Mitrovice noć je protekla mirno, a od jutros uobičajena slika - građani su krenuli na posao, deca u školu, otvorene su trgovine, javlja dopisnik RTS-a Ivan Miljković.

Nema patrola policije, a uobičajena slika je i na glavnom ibarskom mostu gde se nalaze dva vozila karabinjera i jedno policije koji su tu svakodnevno.

Takođe, i u naselju Tri solitera koje se nalazi u rubnom delu grada, nema policije.

Jedina patrola policije od jutros bila je u naselju Brđani u zapadnom delu Kosovske Mitrovice, javlja dopisnik RTS-a.

Vuletić: Međunarodne snage se ponašaju kao posmatrači

Ovakvi događaji na severu KiM mogli su da se naslute poslednjih 10-15 dana, rekao je za RTS sociolog Vladimir Vuletić.

"Od kada je na čelu prištinskih institucija, Aljbin Kurti se ponaša kao da je Kosovo nezavisna država. Njegova ideja je da deo Srba učini lojalnim, ali kako je to nemoguće onda da ih zastraši, finansijski obezglavi. Ako dođe do incidenata neke će i da pohapsi ili protera. Međunarodne snage, koje su tu da obezbede sigurnost, se ponašaju kao posmatrači. I reagovale bi samo ako dođe do sukoba koje Kurti ne može da reši ili ukoliko bi došlo do pokušaja proterivanja Srba", smatra Vuletić.

Kada je reč o upadu policije u Veliku Hoču i oduzimanju vina porodici Petrović, Vuletić kaže da je reč o uglednoj srpskoj porodici, a da je to mesto vekovima poznato po gajenju vinove loze i proizvodnji vina.

"To su ugledni ljudi i ako obezglavite takve ljude sve ostale ćete da demolarišete. Uvek postoji određeni broj Srba koji će to da prihvataju, ali zavisi pre svega koliko je narod na severu, ali i u enklavama južno od Ibra čvrsto opredeljen da takvu politiku ne prihvati", smatra Vuletić.

Naglašava da Srbija treba da prati situaciju, da ne odstupa od politike da ne smeju da se dovedu u pitanje postavljene crvene linije, ali i da ne čini korak koji bi međunarodni faktori doveli u pitanje.

Podsetimo, oko 300 kosovskih policajaca, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo je sinoć iz pravca južne Kosovske Mitrovice u Severnu Mitrovicu.

Oni su se rasporedili po obodu grada i blokirali severni deo Mitrovice.

U severnom delu Kosovske Mitrovice je mirno, a okupljeni građani su se razišli, prenosi RTS.

Policija tzv. Kosova saopštila je da će narednih dana povećati prisustvo na severu Kosova i navela da je to u cilju održavanja javnog reda.

Aljbin Kurti je "nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa KiM, rekao je sinoć direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i naglasio da Kurti želi da izazove nasilje i protera srpski narod sa KiM, gde napada vrtiće, ljude u Velikoj Hoči.

Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244, rekao je Petković, a međunarodnoj zajednici poručio da ne treba da bude iznenađena odlukama Beograda koji je odlučan da sačuva srpski narod u južnoj pokrajini.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track