PREDSEDNIK SRBIJE: Dragi Miloše, Vaše reči o Kosovu ostale su u srcima naših građana, pokazali ste hrabrost kakvu niko nije VIDEO
Foto: Printscreen/Video Plus, Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

češki predsednik u oproštajnoj poseti

PREDSEDNIK SRBIJE: Dragi Miloše, Vaše reči o Kosovu ostale su u srcima naših građana, pokazali ste hrabrost kakvu niko nije VIDEO

Politika -

* Uz gardu, himnu i naklon zastavi predsednik dočekao Zemana, završeni razgovori u četiri oka

* Privilegija je i čast za Srbiju da ugosti predsednika Zemana

* Ni misice više nigde ne pominju mir!, rekao je predsednik o saradnji sa Češkom na polju namenske industrije

BEOGRAD - Predsednik Češke Republike Miloš Zeman boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Danas se sastao s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Ceremonija svečanog dočeka upriličena je ispred Palate Srbija.

1 / 17 Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je juče na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu predsednika Češke Republike Miloša Zemana.

"Posebna mi je čast da u Beogradu dočekam predsednika Češke, jednog od poslednjih velikih državnika današnjice i iskrenog prijatelja Srbije. Dobro nam došli, poštovani predsedniče!", napisao je Vučić na Instagramu.

13.15 - Zeman: Nastojao sam da Češka otprizna Kosovo. I Skupština je poslala predlog vladi da to učini, ali politička situacija je takva da se vlada odlučila da to ne učini. A ja nisam diktator nego demokrata, rekao je Zeman.

12.48 - Obraćanje predsednika Vučića. Na samom početku oslovio je predsednika Zemana ličnim imenom Miloš i to na predlog češkog predsednika.

- Dragi Miloše, dobio sam tu čast da ga na njegov predlog tako oslovim!, rekao je Vučić dodavši da su mu čast i zadovoljstvo da ugosti velikog prijatelja Srbije koji je pokazao hrabrost kakvu u Evropi nije niko i zbog toga je imao samo glavobolje i probleme u Evropi.

Reč je o Kosmetu i podršci Srbiji po tom pitanju, ali i izvinjenju zbog bombardovanja Srbije 1999. s obzirom da je Češka članica NATO.

- Vaše reči o Kosovu ostale su u srcima naših građana, pokazali ste hrabrost kakvu niko nije - naglasio je predsednik koji je rekao da ima ideju da se jednog dana, ali ne u narednih 30 godina, češkom predsedniku dodeli ulica u Beogradu u znak zahvalnosti za sve što je predsednik Zeman učinio za nas, što srpski narod ne zaboravlja i izuzetno ceni.

Aleksandar Vučić, Palata Srbija, Miloš Zeman
foto: Printscreen/Video Plus

Predsednik je naglasio da Srbija poštuje sve rezolucije UN, i integritet Ukrajine, a time se stalno hvale i trojke i četvorke i petorke koje ovde dolaze, i koje poštuju sve rezolucije samo ne rezoluciju UN 1244 koja se tiče Srbije i njenog teritorijalnog integriteta - Kosova.

- Beskrajno hvala njemu i češkom narodu koji ga je toliko puta birao - rekao je predsednik dodavši da imamo mnogo projekata koje zajednički radimo, uz veliki broj prepreka, sa češkim prijateljima poput Češkog doma, mesta izuzetno popularnog još tridesetih godina. To mesto će biti važno za obe zemlje kao i za susrete Srba i Čeha.

1 / 4 Foto: Printscreen/Video Plus

Jeste li primetili da ni misice više ne pominju mir?

Zajednički projekti su i kad je reč o fabrikama, pre svega namenskoj industriji.

- Jeste li primetili da ni misice ni misteri više nigde ne pominju mir a nisam toliki altruista već moram da brinem o ekonomiji Srbije pa nam je važna saradnja sa Češkom. Oružje ne prodajemo ni Ukrajini, ni Rusiji ali ćemo svim drugima - rekao je Vučić i dodao da je sa Zemanom razgovarao o Rusiji, Ukrajini i da se što se toga tiče stavovi poklapaju kad je reč o Ukrajini. Razgovaralo se i o drugim češkim ulaganjima - nekretninama u Srbiji, inače u planu su veliki projekti, kao i o trolejbusima i tramvajima.

Aleksandar Vučić, Palata Srbija, Miloš Zeman
foto: Printscreen/Video Plus

- Zemanu želim dobro zdravlje, da se u Srbiji oseća kao u svojoj kući, a novom predsedniku Češke još jednom čestitam na izboru - dodao je i zahvalio se ambasadorima i našem i češkom.

Prethodno je rekao i da Zeman svojevremeno nije mogao da veruje kad mu je rekao da nema predsednika strane zemlje koji je u Srbiji popularniji od njega.

Obraćanje predsednika Zemana: Čestitam Srbiji na ekonomskim rezultatima

- Dragi Aleksandre, hvala na ovolikom slavlju i časti, i što imam najviše odlikovanje Srbije, te na tome što ste mi rekli da ću posle smrti dobiti i ulicu zu Beogradu što je za mene velika čast.

- Pre dve godine rekao sam u Pragu, kad ste došli, tada sam zamolio da mi se oprosti ono što sam dozvolio samo jednom u životu, da Češka dozvoli prelet avionima Alijanse da vas bombarduju... Namerno sam to rekao u Pragu a ne u Beogradu, i pozdravljam što Srbija osuđuje rusko bombardovanje Ukrajine jer smatram da nijedna zemlja ne sme da napadne svog suseda.

Razgovarao sam s kineskim predsednikom nedavno i smatram da bi on mogao da bude medijator u tom sukobu kao i Turska.

- Čestitam Srbiji na ekonomskim rezultatima, naročito na suficitu u budžetu jer znate da se Češka bori sa deficitom i tražimo instrumente kako da to rešimo - rekao je Zeman i zahvalio se Srbima koji su Česima, koji su bežali od nacista, pružili pomoć.

Trgovinska razmena sa Češkom u 2022. godini 1,7 milijardi evra

Vučić je izjavio danas da je ukupna trgovinska razmena Srbije i Češke u 2022. godini bila 1,7 milijardi evra i izrazio nadu da će u narednoj godini ona preći dve milijarde. On je sa odlazećim predsednikom Češke Milošem Zemanom potpisao sporazum o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanja Češkog doma u Beogradu, kazao da je ta trgovinska razmena u prethodnih 10 godina uvećana 2,8 puta.

Istakao je da su Srbija i Češka saglasni po geopolitičkim pitanjima, da osuđuju upad i invaziju ruskih snaga na Ukrajinu, poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, ističući da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvodila sankcije Rusiji.

"To nikada ne krijemo, na sve načine smo slali humanitarnu pomoć i podršku, slaćemo još više. Učestvovaćemo u izgradnji pojedinih gradova i mesta u Ukrajini, dobili smo već ponudu njihovog ambasadora", rekao je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo što je mogao da ugosti Zemana, jer je ono što je rekao pre dve godine o Kosovu i Srbiji, kada se izvinio zbog NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije, "ostalo u srcima građana". "Predsednik Zeman pokazao kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju i srpski narod to što je rekao nikada neće zaboraviti", rekao je predsednik Srbije. Vučić je čestitao i novom češkom predsedniku Petru Pavelu na pobedi na izborima i izrazio nadu da će imati i dobru saradnju sa njim.

12.44 - Očekuje se zajedničko obraćanje predsednika dveju država. U toku je potpisivanje izjava.

12.20 - Privilegija je i čast za Srbiju da ugosti predsednika Zemana u jednoj od poslednjih državnih poseta na kraju njegovog mandata, što ovaj susret čini istorijskim i vrlo posebnim za našu zemlju. Razmenili smo mišljenja o svim gorućim pitanjima današnjice, a ja sam sa velikim poštovanjem slušao mudre savete našeg prijatelja, zasnovane na iskustvu velikog državnika čiji ugled prevazilazi okvire dnevne politike, koji ima hrabar pristup mnogim pitanjima i koji je odgovoran i pouzdan prijatelj.

Zahvalio sam predsedniku Zemanu na iskrenoj podršci Srbiji i na tome što je dao lični impuls našim odnosima i prijateljstvu, snažno se zalažući za produbljivanje bilateralne i ekonomske saradnje između naših zemalja, po čemu ćemo uvek posebno poštovati i pamtiti period njegove predsedničke službe, objavio je predsednik Vučić na ceremoniji svečanog dočeka predsednika Češke Republike Miloša Zemana ispred Palate Srbija.

11.20 - Počinju razgovori dvojice predsednika u četiri oka. Nešto kasnije planiran je plenarni sastanak delegacija Srbije i Češke, a u 12.35 potpisivanje zajedničke deklaracije i izjave za medije dvojice predsednika.

Aleksandar Vučić, Miloš Zeman, Palata Srbija
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

11.10 - Predsednik Srbije dočekao je ispred Palate Srbija češkog predsednika uz gardu, himnu, crveni tepih i naklon zastavi posle čega ga je upoznao sa državnim vrhom, ministrima...

U 11 časova zakazana je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a 15 minuta kasnije sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Češke Miloša Zemana.

Kako je navedeno u saopštenju Službe za informisanje predsednika Republike, u 11.45 planiran je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, a u 12.35 potpisivanje zajedničke deklaracije i izjave za medije Aleksandra Vučića i Miloša Zemana.

Zeman je Beograd posetio i 2014. i 2019. godine, a pre dve godine izvinio se srpskom narodu za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine od strane NATO-a čija je članica i Češka, podseća RTS.

Ovo je oproštajna poseta Miloša Zemana Srbiji na kraju petogodišnjeg mandata.

Posle drugog kruga glasanja, Češka je dobila novog predsednika. General Petr Pavel na toj funkciji naslediće Miloša Zemana.

Pobedu na izborima Pavelu je čestitao predsedniik Srbije - uz poruku da se raduje nastavku jačanja veza Srbije i Češke.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja