"ONI NISU USTALI KADA JE PREDSEDNIK UŠAO" Gajović o krizi odnosa SNS i SPS: Vučić je u sali bio bez podrške koalicionih partnera!
Aleksandar Gajović o odnosu SNS i SPS, Foto: Kurir TV, Shutterstock

izbori u septembru

"ONI NISU USTALI KADA JE PREDSEDNIK UŠAO" Gajović o krizi odnosa SNS i SPS: Vučić je u sali bio bez podrške koalicionih partnera!

Politika -

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji mogli bi da budu održani već u septembru, potvrđeno je Kuriru u vrhu SNS. Kao termin održavanja izbora najizvesniji je septembar.

Nagoveštaj potpune promene aktuelne političke panorame u državi nastalo je tokom sumiranja nedvane sednice Narodne skupštine posvećene Kosovu i Metohiji. Vučić je rekao da je SNS bio usamljen u odbrani državnih interesa i da je uz sebe imao - narod.

Skupština Srbije, Skupština, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS

Koja bi to mogla da budu ključna neslaganja SPS SNS - pitanje je koje je pokrenulo razgovor u u jutarnjem programu Redakcija, a gost je bio Aleksandar Gajović, novinar, književnik i nekadašnji državni sekretar u ministarstvu kulture i informisanja.

Gajović je celokupnu temu oslikao izjavom: Bolje dobar razvod nego loš brak, a potom se izjasnio o ključnim tačkama neslaganja SNS i SPS.

- Gledajući prva dva dana u Narodnoj skupštini, nešto je meni zapalo za oko, a to je da poslanici SPS nisu ustali kada je ušao predsednik Aleksandar Vučić, niti su aplaudirali, to je, bar meni, signal, da nešto tu nije kako treba - uveo je u temu Gajić, pa dopunio:

- Nešto postoji između njih. Da li je SPS flertovala sa nekom drugom strankom, u želji da obezbedi neki budući kontinuitet, to ćemo videti, a ono što je kasno sinoć, posle ponoći, izašlo, je kada je Ivica Dačić rekao da stoje čvrsto na kursu koji je zacrtan sa SNS-om sa jedne strane, a sa druge, da sa Vučićem nema nesporazuma, i da ostaju partneri - rekao je.

03:36

ONI NISU USTALI KADA JE PREDSEDNIK UŠAO

Bilo je nekih previranja i dogovora, mišljenja je Gajović, ali je izvesno da je predsednik Vučić u skupštinskoj sali bio sa svojim poslanicima bez podrške koalicionih partnera.

- Predsednik Aleksandar Vučić je u sali bio bez podrške koalicionih partnera. Pokazuje se da je politička scena u krizi, kriza postoji u međusobnim odnosima, ali, lično ne verujem da će doći do izbora, jer bi bilo potpuno sumanuto, da SNS, kao najsnažnija stranka, ode u opoziciju - kazao je Gajović, nazvavši ova dešavanja opomenom.

- To je na izvesni način opomena da nema sedenja na dve, ili tri stolice, koja bi došla na eventualnim izborima. Ja sam skeptik povodom izbora - započeo je pa izvukao još jednu, kako je rekao, bitnu stvar:

- Dosta je vremena prošlo da bi obelodanili da žele da uđu u saradnju. Podsetiću vas da je u samoj SPS bilo neslaganja i ideja da oni izađu sa svojim kandidatem za predsednika, ali je dosta proteklo u nekom snebivanju, što već pokazuje, na neki način, da je SNS ušao sa SPS-om, možda nevoljno - rekao je.

Kosovo i Metohija - ključni državni interes, kamen je spoticanja koalicionih partnera.

- Podsetimo da je SPS podržala izveštaj Aleksandra Vučića na temu rešavanja onih deset tačaka o Kosovu. Dilema koja se javila kod SPS bila je, zato što je ona deklarativno bila za opciju Rusije. Malo se to klackalo, ali su ušli u partnerski odnos, koji se, sada, produbio - kazao je Gajović.

Tokom emisije, više puta, je postavljeno pitanje da li će se Aleksandar Vučić kandidovati za premijera.

- Ako dođe do izbora to je jedno sasvim drugo pitanje. Čini mi se, da i jedni i drugi imaju dobre kadrove. Pogotovu SPS, tu ima onih pravih, maratonaca kadrova koji umeju da usmere partiju u pravom smeru. Ne treba zaboraviti da je SPS jedna vitalna partija koja je opstala od 90-ih - rekao je i konstatovao da su građani Srbije umorni od izbora.

- Građani Srbije su umorni od izbora. Mislim da iscrpljuju i stranke i narod. Ja kažem, ne verujem u njih, ali ko zna? Moguće je sasvim, da SNS izađe sa novom idejom i platformom, jer je ovo zaista jedan trenutak kada se mnogo toga lomi, posebno to pitanje Kosova i Metohije i ishoda rata između Rusije i Ukrajine, kao i usklađivanje politike sa očekivanjima EU - rekao je.

- Ključnu ulogu će, opet imati SAD - zaključio je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja