ZAVRŠENI RAZGOVORI U OHRIDU! Vučić: Ništa nije potpisano! Borelj: Priština pristala na odgovarajuću samoupravu za Srbe
Foto: Printscreen/RTS

važan SASTAnak

ZAVRŠENI RAZGOVORI U OHRIDU! Vučić: Ništa nije potpisano! Borelj: Priština pristala na odgovarajuću samoupravu za Srbe

Politika -

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, u čijem je fokusu evropski sporazum za tzv. Kosovo, održana je danas u Ohridu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti isprva su, kako je i do sada bila praksa, odvojeno razgovarali sa evropskim posrednicima koje predvodi šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a potom su kasnije popodne započeli i trilatelarni sastanak koji je završen nakon sedam sati.

Sastanak je završen oko 22 sata, a ovo su ključne poruke Vučića nakon sastanka sa Kurtijem i evropskim posrednicima.

* Obojica smo stavili do znanja šta su njegove, a šta naše crvene linije

* ZSO u prethodno dogovorenom formatu je prioritet

* Reč je o ne tako lakom, već dugom procesu, ići ćemo korak po korak

* Meriće se učinak svake strane posebno, to će biti obavezan deo u našem približavanju ka EU

* Biće održana donatorska konferencija za pet meseci

1 / 15 Foto: screenshot Video Plus

00.00 - Kurti nakon razgovora u Ohridu: Vučić neće ništa da potpiše

Premijer tzv. privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da Srbija "beži od potpisivanja sporazuma".

Kurti je rekao da postoji javni dogovor između strana.

- Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa aneksom implementacije. Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma - rekao je Kurti tvrdeći da "druga strana" kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara "beži od potpisivanja" sada sa aneksom.

On je rekao da je na EU da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno obavezujući.

23.51 - Vučić se obraća sutra u 11 sati

Predasednik Vučić obratiće se sutra u 11 sati kada će detaljno govoriti o razgovorima u Ohridu i objasniti dalji plan o pregovorima sa Prištinom.

23.35 - Eskobar: SAD će uraditi sve da pomogne

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar čestitao je učesnicima u razgovorima na konstruktivnosti i istakao da je postignut težak ali neophodan dogovor i da to otvara vrata evropskim inegracijama.

- Cenim trud koje su ostvarile naše evropske kolege, SAD će uraditi sve i ekonomski i politički da pomogne, rekao je Eskobar.

23.27 - Borelj: Tzv. Kosovo je prihvatilo da odmah krene u proces uspostavljanja garancija I odgovarajućeg nivoa samouprave za Srbe

Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije, rekao je da su tzv. Kosovo i Srbija postigli dogovor o primeni evropskog predloga za normalizaciju odnosa.

Prema rečima Borelja, tzv. Kosovo je prihvatilo da odmah krene u proces uspostavljanja garancija I odgovarajućeg nivoa samouprave za Srbe na Kosovu.

Naime, on je kazao da su se Srbija i tzv. Kosovo dogovorili o aneksu sporvođenja sporazuma na putu normalizacije odnosa dve strane.

Borelj je posle sastanka u Ohridu istakao da su se dve zemlje dogovorile da poštuju sve tačke i da će ih sve sprovesti.

Žozep Borelj
foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Pomenuo je i član 7 o kome se mnogo raspravljalo po pitanju „Samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu“.

„Za član 7 – Kosovo je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice“, rekao je Borej.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je izjavio posle sastanka u Ohridu, da je nekakav dogovor postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i druge strane.

23.15 - Odgovori na pitanja novinara

Pripadnici medija na početsku su odmah postavili pitanje predsedniku Vučiću da li postoje neki rokovi.

- Imamo da formiramo zajednički monitoring, komisiju kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u formiranje ZSO, takođe da napravimo deklaraciju o nestalim osobama. Donatorska konferencija za pet meseci. Neću da stajem na muku Kurtiju, on je tražio da to uđe u dokument, ja sam tražio da onda uđe da sve mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije.

- U ovom delu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije.

Predsednik je odgovorio i na pitanje li mu je problem da poseti Prištinu.

- Što se češće srećemo, valjda je to dobro za naše odnose. Ja mnogo volim da odem u Gračanicu, a ima i nekoliko lepih kafana, a i dobrih domaćina. Dođite da im odemo tamo na slavu, da nazdravimo taman za prijateljstvo Srba i Albanaca.

Vučić je napomenuo da Kurti traži i ratnu odštetu.

- Pustite da počnemo da razgovaramo o ZSO. Suština je bila u tome da čuvamo mir i da napredujemo. Srbija će želeti da implementira stvari, kod nas se ništa nije promenilo. Nema ništa ni komično, ni tragično, reč je o ne lakom procesu. Dug proces, u svakom slučaju. Ići ćemo korak po korak.

23.00 - Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je na početku razgovora istakao da je danas bio dan u kojem je trebalo da se dogovori implementacioni plan kao i da je nekakav dogovor postignut.

- Postigli smo nekakav dogovor, nekoliko tačaka će postati deo dogovora za obe stane i za Beograd i Prištinu. Ja sam zadovoljan zbog toga, ali svakako ovo neće biti sve. Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili, postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će biti proširen. Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan, govori se o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Plan će sigurno morati da se nadograđuje. Znam da će albanska strana insistirati na tome da nisam potpisao ništa, obojica smo stavili do znanja šta su njegove a šta naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D, ali mislim da je bio okej dan. Uprkos brojnim neslaganjima, imali smo pristojan razgovor.

Vučić je istakao da će tokom sutrašnjeg dana predstaviti svaku tačku govora.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS

- Ja ću sutra predstaviti svaku tačku, od ponedeljka biću spreman da primam na konsultacije predstavnike parlamenta u mesecima pred nama nije lak posao. Ja verujm da će Prištinska strana ispuniti odmah formiranje ZSO, ako mi budemo želei da istrajemo na EU putu naš napredak biće cenjene i po tome koliko smo spremni da implementiramo dogovoreno - naveo je Vučić. Mislim ako je moguće da kažete da imate zrno zadovoljstva, ja mogu da kažem da imam zrno zadovoljstva, imali smo prisojan i konstruktivna razgovor - istakao je Vučić i dodao:

- Naš posao je da kroz naša neslaganja, nađemo put do bolje budućnosti za srpski i albanski narod. Ne govorim da li je neko dobar ili loš sagovornik, na vama je da odlučite kome ćete da verujete. Meni je svejedno sa kim ću razgovarati iz Prištine. Ako budemo želeli da istrajavamo na evropskom putu biće cenjen i kroz implementaciju onoga o čemu sam vam večeras govorio. To je ono što je u najkraćem suština.

21.55 - Završen trilateralni sastanak

Portparol EU Peter Stano objavio je na Tviteru da je trilateralni sastanak završen i da se očekuje obraćanje Borelja.

20.30 - Skoro dvanaest sati pregovora

Trilateralni sastanak sprskog predsednika, tzv. kosovskog premijera i evropskih diplomata počeo je oko 15.30, a sveukupni sastanci ušli su u u gotovo dvanaesti sat.

19.15 - Devet sati pregovora

Sastanak sa evropskim predstavnicima ušao je u deveti sat. Nakon pregovora očekuje se obraćanje predsednika Vučića.

18.57 - Oglasio se Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma", rekao je Eskobar. On je istakao da dve strane ne mogu da biraju šta će da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma.

U slučaju da se Beograd i Priština ne dogovore, to ne bi bio korak dalje ka evroatlantskim integracijama, rekao je Eskobar. Istakao je da je sastanak u Ohridu istorijska prilika, ne samo za Beograd i Prištinu, već i za ceo region.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je istinski nacionalni razgovor o tome kako će izgledati budući odnos Beograda i Prištine, naglasio je Eskobar. Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, Eskobar je rekao da je mala verovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni i Hercegovini.

Gabrijel Eskobar
foto: EPA/Georgi Licovski

Eskobar je podsetio da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao modele sličnih aranžmana unutar EU koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja. ZSO će biti definisana svojim ovlašćenjima, biće definisana statutom, a funkcionisaće u skladu sa kosovskim ustavom, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih stvari do kojih bi Zajednica dovela jeste da stvori veze između srpskog stanovništva koje se povremeno oseća izolovano, marginalizovano, i vlade u Prištini.

"I, zapravo govorimo o komunalnim uslugama, a ne o izvršnim funkcijama, govorimo o pružanju usluga ljudima na njihovom jeziku, dakle, Zajednica bi preuzela usluge koje im trenutno obezbeđuje Beograd", naveo je Eskobar.

18.15 - Razgovori u Ohridu ulaze u osmi sat

Sastanci u Ogridu ušli su u osmi sat, a nakon završetka očekuje se obraćanje Vučića, Borelja i Eskobara.

16.51 - Završen prvi deo trilateralnog sastanka u Ohridu

Prvi deo trilaterale završen je posle nešto više od sat vremena.

Po završetku razgovora očekuju se odvojena obraćanja predsednika Vučića i premijera Kurtija, a planirano je i da Borelj održi konferenciju za medije.

15.25 - Počeo trilateralni sastanak

U Ohridu je počeo trilateralni sastanak Vučića i Kurtija sa posrednicima iz EU.

00:15

Ohrid, trilaterala, Vučić i Kurti za stolom sa Boreljom i Lajčakom

15.20 - Borelj će se posle sastanka obratiti medijima

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj obratiće se medijima posle današnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu i obavestiti ih o rezultatu razgovora, ali neće odgovarati na pitanja, izjavio je portparol EU Peter Stano.

On je rekao da se radi o "uobičajenoj praksi", kakva se sprovodila posle svake runde dijaloga u Briselu.

Stano je izjavio da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni, piše RTS.

15.10 - Još bez informacija o trilateralnom sastanku

Nema mnogo informacija u vezi sa dešavanjima u Ohridu nakon što su održani bilaterlani sastanci na kojima su Vučić i Kurti odvojeno razgovarali sa evropskim posrednicima. Za sa nema informacija ni kada će početi trilateralni sastanak, piše Euronews Srbija.

13.20 Sastanak Kurtija sa posrednicima završen, trilaterala još nije počela

Evropski zvaničnici završili su odvojene sastanke sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem u Ohridu, a očekuje se početak trilateralnog sastanka.

Sastanku koji vode šef evrodiplomatije Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u svojstvu posmatrača prisustvuje i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Skup prate brojne novinarske ekipe koje u medija centru u Ohridu tokom popodneva očekuju obraćanja učesnika današnjeg dijaloga, piše RTS.

12.10 - Kovačevski: Političari ne donose teške, već državničke odluke

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas u Ohridu da je otvoren dijalog Beograda i Prištine od velike važnosti za stabilnost i prosperitetnost celog regiona.

On je istakao da političari ne donose teške, nego državničke odluke.

"Nikome od nas nije lako u takvim situacijama, ali znamo da su teške odluke donete za bolju budućnost narednih generacija", rekao je Kovačevski novinarima u Ohridu gde se održava nova runda dijaloga Beograd-Priština pod okriljem EU.

Kovačevski je istakao da je dijalog "jedina alatka za konsolidaciju regiona i evrointegracije".

"Otvoren dijalog kojim se rešavaju otvorena pitanja je od velike važnosti za stabilnost regiona, očuvanje mira i put ka prosperitetnoj budućnosti ne samo za Srbiju i Kosovo, već za ceo region", dodao je na konferenciji za medije, piše Beta.

12.05 - Eskobar: Prilika za čitav region

"Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek. To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u celini", rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji sastanku u Ohridu prisustvuje u svojstvu posmatrača.

Na pitanje šta su njegova realna očekivanja od današnjeg sastanka, Eskobar je rekao da je najveće očekivanje danas finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakao da sporazum o normalizaciji "stvara miran, predvidljiv i prijateljski odnos između Srbije i Kosova" i "otvara vrata i jednima i drugima da brže uđu u evroatlantske strukture".

12.00 - Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno se sa Boreljom i Lajčakom sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon sastanka Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, predviđen je trilateralni sastanak.

10.50 - Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom EU za spolјne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

00:43

Počeo sastanak Aleksandra Vučića sa Boreljom i Lajčakom

10.45 - Stoltenberg: Važni pregovori

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da su pregovori između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije važni i apelovao na Vučića i Kurtija da budu konstruktivni u dijalogu.

On je rekao da očekuje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti angažuju kako bi se uspostavio napredak u dijalogu.

- Ovo je ključno za dugotrajnu stabilnost i budućnost regiona u Evropi i evroatlantskoj strukturi - naveo je Stoltenberg na Tviteru.

10.40 - Borelj: Oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

"Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa - sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa", napisao je Borelj na Tviteru.

10.05 - Sastanak sa Dimitrom Kovačevskim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

"Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga", napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

Ohrid
foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

09.44 U toku sastanci sa domaćinom, sledi nova runda

U toku je sastanak predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Potom se očekuje i razgovor Vučića i Kovačevskog, a nova runda dijaloga trebalo bi da počne bilaterlanim susretima strana sa posrednicima oko 10.30 sati, piše Euronews Srbija.

9.15 - Predsednik Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

00:57

Dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohrid

9.05 - Kurti: Evropski predlog najvažniji projekat posle Drugog svetskog rata

Kurti je istakao da bi na sastanku koji će danas biti održan u Ohridu strane u dijalogu trebalo da izraze nadu i optimizam za normalizaciju odnosa i da taj susret treba shvatiti ozbiljnije, piše makedonski Alsat.

"Moramo da izrazimo nadu i optimizam za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Održavamo sastanke na visokom nivou, uz posredovanje EU. Evropski predlog je najvažniji politički i ekonomski projekat i najvažniji istorijski i geopolitički projekat Evrope i rekao bih za ceo svet, posle završetka Drugog svetskog rata. Zato sastanak treba shvatiti mnogo ozbiljnije. Zato ponavljam da ću biti posvećen, konstruktivan i kreativan, ali to, naravno, ne mogu da garantujem za drugu stranu", izjavio je Kurti.

9.00 - Vučić: Pozicija Srbije teža, neću ništa potpisati

Predsednik Vučić izjavio je sinoć da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pozicija Srbije u Ohridu biti teža, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Vučić je poručio da želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da u Ohridu neće ništa potpisati.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track