STRAŠNI SNIMCI NASILJA NAD SRBIMA NA KiM: Komandant KFOR-a se sastao sa Kurtijem, Kvinta od Prištine traži povlačenje (VIDEO)
Foto: Kosovo Online, Printscreen

tzv. kosovska policija upala u 3 opštine

STRAŠNI SNIMCI NASILJA NAD SRBIMA NA KiM: Komandant KFOR-a se sastao sa Kurtijem, Kvinta od Prištine traži povlačenje (VIDEO)

Politika -

* Vučić dao naredbu da se Vojska Srbije stavi u najvišu borbenu gotovost

* Pripadnici tzv. kosovske policije nasilno upali u zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić

* Pored suzavca koristili i šok bombe, u Leposaviću se čuli rafali

Tzv. kosovska policije danas je nasilno upala u zgrade opština na severu Kosmeta - u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Pred zgradama je bilo više desetina Srba, negde i više stotina, a policija je koristila silu, čak i suzavce i šok bombe.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić je potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti, posle čega se, prema rečima ministra odbrane Miloša Vučevića, vojska razmeštala na pozicije ka administrativnoj liniji.

Za ujutru u 9 sati zakazana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojoj će prisustvovati i predsednik Vučić.

Nasilnu akciju tzv. kosovske policije osudili su EU, Kfor, Kvinta, pa američke diplomate - državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori Kristofer Hil (u Beogradu) i Džefri Hovenijer (u Prištini).

23.10 KFOR: Sukob izazvan nasilnim upadom u zgrade opština!

"KFOR pomno prati situaciju na severu Kosova gde je niz sukoba izazvao nasilni ulazak novoizabranih gradonačelnika u zgrade opština. To je iznimno opasno za proces normalizacije i reskira dalju eskalaciju napetosti. KFOR oštro osuđuje ove jednostrane postupke i poziva sve strane da se suzdrže od nasilja koje bi moglo ugroziti sigurnost na Kosovu. Koordinacija između svih aktera ključna je za izbegavanje daljih eskalacije. KFOR-ov prvi prioritet ostaje osiguranje sigurnog okruženja, u skladu s mandatom Veća sigurnosti UN-a. Dijalog i diplomatija su jedini put do trajnog mira i sigurnosti na Kosovu", saopštio je večeras KFOR.

22.11 - Kurti ne popušta: Novi gradonačelnici obavljaće dužnosti nesmetano

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristućom. Tim povodom oglasila se Priština tvrdeći da je Kurti na sastanku istakao da bezbednosne institucije rade na obezbeđivanju mirnog okruženja za sve, dodajući da je prioritet vladavina prava i sloboda kretanja, prenosi Reporteri.

Novi gradonačelnici severnih opština, kako je kazao Kurti, obavljaće svoje dužnosti nesmetano.

Aljbin Kurti
foto: AP Michael Sohn

"Premijer Kurti je naglasio da gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima, moraju da izvršavaju svoje dužnosti i odgovornosti, da obezbede kvalitetne javne usluge svim građanima, bez prepreka", navodi se u saopštenju.

Takođe, Kurti je rekao komandantu Ristućiju da je tzv. kosovska policija posvećena da gradonačelnicima omogući pristup radnim mestima odakle će služiti svim građanima bez razlike i diskriminacije.

Kurti je naveo da su opštinski objekti na severu vlasništvo Kosova, zaključuje se u saopštenju.

22.08 - Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u subotu u 9.00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u subotu, 27. maja 2023. godine, u 9 časova. Sednica će biti održana u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

21.43 - Kvinta pozvala Prištinu da se odmah povuku i deeskaliraju

Kvitna je večeras osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju.

U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije osuđuju odluku Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

"Pozivamo kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju i da blisko sarađuju sa EULEKS-om i KFOR-om. Osuđujemo napade na Euleks u Zvečanu", dodaje se u saopštenju.

Takođe Kvinta izražava zabrinutost zbog odluke Srbije da podigne stepen pripravnosti svojih oružanih snaga na administrativnoj liniji i poziva sve strane na maksimalnu uzdržanost, izbegavajući zapaljivu retoriku.

20.45 - Rode pozvao Prištinu: Sarađujte sa Kforom i Euleksom

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode pozvao je prištinske vlasti da blisko sarađuju sa Kforom i Euleksom.

Rode je na Tviteru naveo da poziva sve da se uzdrže od eskalacije, i napisao da je saglasan sa ocenom američkog ambasadora Džefrija Hovenijera da današnje nasilne mere treba odmaһ da budu obustavljene.

"Pozivamo sve da se uzdrže od eskalacije, pozivamo kosovske vlasti da blisko sarađuju sa Kforom i Euleksom", napisao je Rode.

20.39 - Osmani pravda nasilje

Predsednica privremenih prištinskih institucija pokušala je da opravda današnje nasilje na severu Kosmeta. Ona ga je nazvala "legitimnim".

"Suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo je nepovrediv, neotuđiv i nedeljiv, zaštićen je svim sredstvima definisanim Ustavom i zakonom. Delovanje kosovske policije protiv Vučićevih nelegalnih struktura i kriminalnim grupa je legitimno, čime ispunjavaju svoje ustavne dužnosti i u odbrani svih građana, bez razlike. Održivost, dugovečnost i uspeh ovih akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo uvek jači", poručila je Osmani na Tviteru.

20.31 - Predsednik Vučić: Čim se završi skup, imaćemo Savet za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras na skupu "Srbija nade" o situaciji na severu Kosmeta. Najavio je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost odmah po završetku skupa.

"Ništa loše nismo nikome učinili, a pritisnuti smo uz zid, nemamo kuda nego da branimo svoju zemlju i narod. Boriću se za svaki sekund mira da duže traje. Ali prvi napad na Srbe, nećemo sedeti skrštenih ljudi. Nećete proterati Srbe!", rekao je, između ostalog, predsednika Vučić.

19.39 - Peci u pratnji policije napustio zgradu Opštine

Novi gradonačelnik Zvečana Iljir Peci je izašao iz zgrade opštine, nakon što je u njoj proveo više sati u pratnji pripadnika tzv. kosovske policije. Peci je uz obezbeđenje ušao u automobil ali, pored insistiranja novinara, nije dao izjavu.

Na zgradi opštine je i dalje istaknuta srpska zastava. Specijalne jedinice policije i dalje su prisutne ispred zgrade opštine i prema saznanju, ostaće tu preko noći. Trenutno se radi na raščišćavanju ulice, gde je danas zapaljeno jedno vozilo i bačen suzavac.

Meštani su vidno uznemireni i posmatraju šta se dešava.

19.27 - Stano: EU najoštrije osuđuje sukobe inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština

Povodom situacije na severu Kosmeta oglasio se portparol EU Peter Stano.

"Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština. Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu - Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat", naveo je Stano i dodao:

Peter Stano
foto: Printscreen/Youtube

"Svi moraju da preduzmu korake kako bi smanjili napetost situacije i odmah vratili smirenost. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, a očuvanje mira i bezbednost na terenu bi trebalo da bude prioritet. Kao što je EU konstantno navodila, nedavni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za uključene opštine. Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba - uz pomoć EU".

19.22 - I Rama osudio nasilje: Ne nastavljajte sa ovim potezima

"Da li ovo što se događa na Kosovu pomaže procesu u kojem su angažovani svi prijatelji Kosova i Albanaca u procesu normalizacije i međusobnog priznanja Kosova i Srbije", upitao je večeras albanski premijer Edi Rama i dodao da to sigurno nije slučaj, jer su "naši veliki prijatelji izrazili duboku zabrinutost".

"Pridružujem im se u pozivu da se ne nastavlja sa ovakvim potezima, jer to ne samo da je opasno, već je potpuno nepotreban put danas", objavio je Rama na Tviteru, aludirajući na događaje na severu Kosmeta.

"To je nepotreban put u trenutku kada je demokratski svet sve uložio u dijalog, normalizaciju i međusobno priznanje Kosova i Srbije i kada je to u centru pažnje SAD, Albanije i Evropske unije", konstatovao je Rama.

19.14 - Blinken osudio akciju Prištine: Pozivamo Kurtija da zaustavi nasilje

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosmeta i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

Blinken je u objavi na Tviteru naveo da SAD oštro osuđuju akcije tzv. kosovske policije.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU", naveo je Blinken.

19.06 - Skinuli srpsku zastavu u Zubinom Potoku!

Skandal u Zubinom Potoku! U prisustvu policije, sa zgrade Opštine skinuli su srpsku zastavu i stavili zastavu tzv. Kosova.

00:45

Skinuli srpsku zastavu sa zgrade Opštine Zubin Potok

19.03 - EU osuđuje sukobe

Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe na severu Kosmeta inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština, saopštio je portparol Evropske spoljnopolitičke službe.

"Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju da preduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmaһ vratili smirenost. EU neće priһvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije. Očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet", kaže se u saopštenju.

Takođe je navedeno da EU dosledno ističe, da nedavni vanredni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

"Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između sviһ ključniһ aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskiһ Srba - uz pomoć EU", poručuje se u saopštenju.

18.51 - Ziade zabrinuta: Uzdržite se od daljih akcija

Šefica Unmika Karolina Ziade sa zabrinutošću prati razvoj situacije na severu Kosmeta i poziva sve da se uzdrže od daljih akcija eskalacije i da preduzmu hitne korake kako bi se situacija smirila, saopštio je Unmik.

"Ziade naglašava potrebu da se pronađe rešenje u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija", navodi se u objavi Unmika na Tviteru.

18.30 - Hitan sastanak u Prištini komandanta KFOR-a i Kurtija

Komandant KFOR-a Anđelo Ristuća viđen je danas kako ulazi u zgradu vlade u Prištini, nakon današnjih tenzija na severu KiM. Kako prenosi portal "Kaldžo", njega je na sastanku u zgradi vlade primio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Anđelo Ristuća
Anđelo Ristućafoto: AP

18.23 - Sramno oglašavanje tzv. kosovske policije, pokušavaju da opravdaju nasilje!

Tzv. kosovska policija se oglasila. Sramno! Pokušavaju da opravdaju nasilje tvrdnjom da su "jedinice angažovane da upravljaju situacijom", jer su se "građani okupili da spreče gradonačenike da uđu u prostorije".

U saopštenju se kaže:

"Službenici javnog reda i mira su u kontinuitetu razgovarali sa okupljenim građanima, tražeći od njih da napuste i ne ometaju rad državnih službenika, da raščiste put i omoguće im ulazak na radna mesta, ali su oni kontinuirano odbijali. Demonstranti u Zvečanu su nakon izvesnog vremena počeli da pokazuju nasilje, vređaju i bacaju razna jaka oruđa i bombe prema policiji i službenim vozilima, izazvavši direktnu opasnost i lake telesne povrede do sada petorici policijskih službenika, koji su se potom vratili policijskim dužnostima", navodi se u saopštenju.

Policija je navela da je pričinjena materijalna šteta na četiri službena vozila, od kojih je jedno zapaljeno.

"Uviđajući direktnu opasnost po živote policajaca, nadležne policijske jedinice u samoodbrani su prinuđene da reaguju i koriste legalna sredstva, uključujući suzavac, da rasteraju masu, a gradonačelnicima omoguće ulazak u objekte opština. Što se tiče dosadašnjih radnji, policija je sarađivala i koordinirala postupanje sa pravosudnim organima, koji su slučaj okarakterisali kao `Napad na ustavni poredak", dodaje se u objavi.

Iz policije poručuju da će nastaviti da održavaju bezbedno i mirno okruženje za sve građane bez razlike, i da će preduzeti zakonske mere protiv nezakonitih radnji koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost u mestu.

18.05 - Odjekuju rafali i detonacije u Leposaviću

Strašan snimak iz Leposavića - čuju se rafali, odjekuju detonacije... Vidi se da je centar grada u dimu.

01:10

Odjekuju rafali i detonacije na severu Kosmeta

17.59 - Eparhija raško-prizrenska: EU, Kvinta i Kfor da spreče eskalaciju nasilja

Oglasila se Eparhija raško-prizrenska i zatražila od Evropske unije, Kvinte i Kfora da se hitno spreči eskalacija nasilja na severu Kosmeta.

"Povodom današnje eskalacije bezbednosne situacije na severu Kosova, gde je teško naoružana kosovska policija, nasilno zauzela zgradu opštine Zvečan, koji je gotovo sasvim naseljen Srbima, sa ciljem da po svaku cenu postavi gradonačelnika izabranog na nedavnim vanrednim opštinskim izborima koje je celokupno srpsko stanovništvo četiri većinske srpske opštine na severu KiM bojkotovalo, i povodom sukoba sa okupljenom grupom građana na koje su bacani suzavac i šok bombe, Eparhija raško-prizrenska SPC izražava najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i KFOR-a", navodi se u saopštenju Eparhije, uz koje su date i fotografije današnjih dešavanja u opštinama na severu.

Dodaju da je zbog odlučnog protesta srpskih građana da se ne dozvoli nasilno zauzimanje zgrada opština Zvečan i Zubin Potok, došlo je do narušavanja javnog reda i mira, da je policija protiv građana upotrebila suzavac i šok bombe (od kojih je jedna bačena i u dvorište lokalne crkve dok je narod pokušavao da se skloni od policije), a jedno policijsko vozilo je zapaljeno.

Eparhija raško-prizrenska, Visoki Dečani, manastir Visoki Dečani
foto: Eparhija raško-prizrenska

"U bolnici u Severnoj Mitrovici primljeno je desetak građana sa različitim povredama od strane policije. Kosovska policija aktivno pomaže preuzimanje opštine i u srpskom većinskom Leposaviću, gde u znak protesta može da dođe i do blokade puta od strane lokalnih Srba i do komplikacija na administrativnim prelazima", kažu iz Eparhije.

Osvrnuli su se i na informacije da za akciju upada u opštine na severu prištinske vlasti nisu dobile saglasnost EU i zemalja Kvinte.

"Budući da prema navodima iz štampe na albanskom jeziku Albanian post, Koha, ambasadori Kvinte i EU nisu dali saglasnost niti podržavaju izvođenje policijske akcije i primenu sile za uvođenje 'gradonačelnika', koji nemaju podršku građana, a radi uspostavljanja mira i dalje eskalacije koja može da ima nepredviđene posledice, naša Crkva apeluje na šefa misije EU, ambasadore Kvinte i komandanta KFOR-a, da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute 'političke predstavnike' dok se ne nađe mirno i političko rešenje. U protivnom može da dođe do višestrukog pogoršanja međuetničke situacije i ugrožavanja života građana. Okupacioni metodi, preterana upotreba nasilja uz sastrašivanje stanovništva i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rešavanje postojećih problema", navodi se u saopštenju.

Ukazali su i da Eparhija, koja se već danima žali na nezakonito ponašanje kosovskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kršenje osnovnih verskih i imovinskih prava i sloboda, sa zaprepašćenošću gleda najnovije neodgovorno i agresivno ponašanje kosovskih vlasti koje čitav region guraju u haos i nasilje.

Visoki Dečani
foto: Shutterstock

"Kao što nigde u svetu pitanja posebno vezana za etničke zajednice ne mogu biti rešena nametanjem okupacionih metoda i policijskog nasilja, tako ovaj način ponašanja koji je odnose između kosovskih Srba i Albanaca doveo na najniži mogući nivou u poslednjih 24. godine ne može da donese dobra ni Srbima ni Albancima i preti potpunom prekidu svakog dijaloga", stoji u saopštenju Eparhije.

Ističe se da je otvorena kolektivna kriminalizacija srpskog naroda od strane kosovskih političara neprihvatljiva i da je "plod fanatične ideologije vladajućih kosovskih albanskih struktura protiv svega srpskog, što je otuđilo mnoge mirne građane srpskog porekla od kosovskih institucija i onemogućilo dijalog sa ijednim Srbinom od uticaja i ugleda na ovom prostoru".

"Šteta koja je načinjena i posledice nasilja koje može da usledi danas i narednih dana zbog ovakvih neodgovornih političkih odluka nanose štetu i Evropskoj uniji i međunarodnim naporima da se za sve probleme nađu mirna rešenja u političkom dijalogu", zaključuju u Eparhiji.

17.52 - Ministar Vučević: Vojska Srbije se razmešta na pozicije ka administrativnoj liniji

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je, posle podizanja borbene gotovosti, da se Vojska Srbije razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji, dodajući da Srbija neće dozvoliti novu "Oluju".

"Nešto pre 14 časova načelnik Generalštaba Vojske Srbije izdao dalja naređenja da jedinice Vojske Srbije zauzmu određene pozicije koje su definisane u skladu sa našim planovima odbrane, strateškim planovima, a dalje i operativno-taktičkim dejstvovanjem Vojske Srbije, sve u cilju zaštite suvereniteta Republike Srbije i njenih građana", rekao je Vučević.

Vojska Srbije se, navodi, razmešta na pozicijama koje su ka administrativnoj liniji sa Kosovom i zauzima svoje pozicije koje su u vojnim dokumentima određene kao pozicije Vojske Srbije u ovakvim situacijama.

"Od jutros je zaista krenulo sve po zlu, nažalost, ono što je predsednik Republike govorio i upozoravao prethodnih dana i nedelja da se Kurti neće zaustaviti i da će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje su usmerene na dalje ugrožavanje srpske zajednice", rekao je Vučević.

On je dodao da je reakcija Euleksa blaga, a rekacija Kfora smušena.

"Mi vršimo taj politički i diplomatski pritisak, odnosno vapaj, apel, da se svi dozovu pameti i utiču na Kurtija da ga primire i pozovu ka zdravom razumu", rekao je Vučević.

17.40 - Pogledajte jeziv snimak terora u Zubinom Potoku

Jeziv snimak nasilja u Zubinom Potoku. Pogledajte kako tzv. kosovska policija suzavcima prska okupljene Srbe - direktno u lice, a onda se čuju snažne detonacije.

00:34

Strašan snimak terora nad Srbima u Zubinom Potoku

17.32 - Slike iz Leposavića

Trg u Leposaviću pun je specijalaca tzv. kosovske policije. Na njemu nema nijednog Srbima posle bačenih šok bombi i rafala koji su se čuli.

Leposavić, Kosovo
foto: Kurir
Leposavić, Kosovo
foto: Kurir

17.12 - KURIR NA LICU MESTA! Velika tenzija u Zubinom Potoku i Leposaviću, prekinuta i nastava

Izveštač Kurira sa lica mesta Darko Mirković kaže:

Darko Mirković
foto: Kurir televizija

"Ono što možemo da prenesemo u ovom trenutku je to da je samo u Opštini Zvečan situacija trenutno mirnija. Međutim, dosta je tenzično u Zubinom Potoku i Leposaviću. Bilo je puno problema, šok bombi, suzavaca... Nezvanično imamo informaciju da je veći broj Srba povređen u sve tri opštine. Ništa ne radi, nastava je prekinuta. Sve je počelo u Leposaviću u prepodnevnim satima kada su pripadnici tzv. kosovske policije nasilno pokušali da uđu u opštine. Građani nisu dali ulazak, pa je to eskaliralo u veći problem".

17.08 - I Hil osudio nasilje Prištine

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil retvitovao je ovaj objavu američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera i time osudio današnju akciju Prištine.

17.04 - Priština upala u zgrade opština bez saglasnosti zemalja Kvinte

Sirene za uzbunu danas su se oglasile u četiri opštine na severu Kosova , a kako piše "Albanijan post", tzv. Vlada Kosova je nekoliko sati ranije o nameri da uz pomoć policije upadne u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubin Potoku obavestila i zemlje Kvinte.

Za pomenutu akciju, kako navodi "Albanijan post", nisu dobili saglasnost od SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

Međutim, oni su uprkos tome odlučili da nastave sa planom.

16.47 - Hovenijer: SAD osuđuju akciju tzv. kosovske policije

Sjedinjene Američke Države osudile su današnju akciju tzv. kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

"Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, napisao je na Tviteru ambasador SAD U Prištini Džefri Hovenijer.

16.41 - Snimak sukoba u Zvečanu

00:40

Zvečan, sukob građana sa policijom

16.31 - Tzv. kosovska policija ušla i u zgradu Opštine Leposavić, centar grada u dimu od suzavca

Posle nasilnog upada u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici tzv. kosovske policije uz suzavac i šok bombe, ušli su i u zgradu opštine u Leposaviću.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, ispred opštine je bilo nekoliko stotina Srba koji su se okupili kako bi sprečili nelegalno zauzimanje opštine.

Ceo centar grada je u dimu od količine ispaljenog suzavca i šok bombi.

Suzavac je bačen i u porti crkve.

16.26 - KURIR NA LICU MESTA! Nastavak Kurtijevog terora nad Srbima: OVO im je glavni cilj

Na licu mesta je novinar Kurira, Darko Mirković, koji izveštava o situaciji na severu Kosmeta:

01:39

KURIR NA KOSMETU - UŽIVO SA LICA MESTA! Reporter o Kurtijevom teroru nad Srbima: Desetak ljudi povređeno, OVO IM JE GLAVNI CILJ

"Puno neizvesnosti i problema je danas na severu Kosmeta. Doduše, najnovija informacija je da je slična situacija sada i u opštini Zubin Potok. Naime, specijalne snage kosovske policije su bacili suzavce ispred zgrade Opštine. Prisutan je bio veliki broj građana koji je probao da spreči pripadnike kosovske policije da nasilno uđu u opštinu. Kako saznajemo, jedan od njihovih ciljeva bio je postavljanje zastave ispred opštine".

16.19 - Bačen suzavac u dvorište crkve Svetog Đorđa u Zvečanu

Tzv. kosovska policija je danas u Zvečanu, tokom akcije upada u zgradu opštine, bacila suzavac u dvorište crkve Svetog Đorđa i ispred Doma zdravlja u ovom mestu.

Zvečan, crkva
foto: Kosovo-online

Crkva i Dom zdravlja u Zvečanu nalaze se jedno pored drugog, a u porti crkve se i dalje nalazi patrona ispaljenog suzavca.

16.08 - Ministar Vučević: Sprovešćemo naredbu vrhovnog komandanta, u toku je teror nad Srbima

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da je situacija na Kosmetu dramatična, kao što je predsednik Aleksandar Vučić upozoravao, i da Priština srlja u eskalaciju.

"Predsednik je izdao naredbu vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen. Vojska je započela svoje aktivnosti, ovo što Kurti radi nas vodi ka crvenim linijama, ovo više nije igra, ovo ugrožava bezbednost svih ljudi koji žive na ovim prostorima. Mi ćemo sprovesti naredbu vrhovnog komandanta i uraditi ono što se od Vojske Srbije očekuje", poručio je ministar Vučević.

Miloš Vučević
foto: Instagram

On je Srbima na Kosovu poručio da budu smireni.

"Poručujem da ne nasedaju na provokacije, na scenario u kom bi oni bili prikazani kao kriminalci. U toku je teror nad srpskom zajednicom. Važno je da budemo smireni, i da istovremeno branimo svoja prava i slobode", rekao je Vučević.

16.02 - Desetak ljudi u bolnici

Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Danica Radomirović, potvrdila je za Kosovo onlajn da je desetak ljudi primljeno sa povredama od šok-bombi, suzavca ali i povredama od udaraca tokom upada kosovske policije u zgradu opštine Zvečan. Kako je navela Danica Radomirović, njima je ukazana prva pomoć i u pitanju su lakše povrede.

15.45 - Pripadnici tzv. kosovske policije upali su u zgradu opštine Zubin Potok

15.20 - Zapaljen automobil tzv. kosovske policije u Zvečanu

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu.

Zapaljeni su automobili tzv. kosovske policije i jedan civilni auto.

Kosovo, KiM
foto: Drustvene Mreže

15.00 - U Leposaviću ispred zgrade opštine građani postavili barikadu

Nakon što su pripadnici kosovske policije okružili zgradu opštine u Leposaviću, građani su neposredno ispred opštine postavili barikadu na samom skretanju ka zgradi opštine.

Barikadu su postavili tako što su sa jedne strane prilaza opštini istovarili šljunak i na taj način blokirali taj deo puta.

Kosovo, KiM, Kosovska policija, Leposavić, barikade
foto: Printscreen/Kosovo Online

Građani su ranije danas vidno uznemireni dešavanjima u tri opštine na severu KiM, počeli da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se i pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa.

14.54 - Specijalci kosovske policije s dugim cevima na ulicama Zvečana

Kolona oklopnih vozila specijalnih jedinica kosovske policije ušla je u Zvečan.

Kosovo, KiM, Kosovska policija
foto: Printscreen/Kosovo Online

Specijalci sa dugim cevima trenutno se nalaze na ulicama Zvečana.

14.41 - Ima povređenih

U KBC Kosovska Mitrovica je nakon incidenata u Zvečanu, primljeno nekoliko građana koji su zadobili povrede od šok bombi i suzavca, piše Kosovo Onlajn.

14.26 - Kolona oklopnih policijskih vozila u ušla u Zvečan

Oklopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije ušla su u Zvečan.

Kosovo, KiM, Kosovska policija
foto: Printscreen/Kosovo Online

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci i fotografije zapaljenih automobila u Zvečanu. Zapaljeni su automobili kosovske policije i jedan civilni auto.

14.20 - Oznake KBS na šlemovima pripadnika policije koji su opkolili opštinu Zvečan

Među pripadnicima kosovske policije koji su danas okružili zgradu opštine Zvečan, a zatim i uz upotrebu suzavca ušli u opštinu, bilo je nekih koji su na šlemovima imali oznake KBS.

Kosovo, KiM, KBS, Kosovske bezbednosne snage
foto: Printscreen/Kosovo Online

Podsetimo, kosovske bezbednosne snage ne mogu da idu na sever KiM bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora. To je naime deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

14.15 - Kosovska policija: Na severu Kosova obezbeđujemo pravo na rad gradonačelnicima

Iz kosovske policije su saopštili da "pomažu novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama".

Pripadnici kosovske policije u Zvečanu u jednom trenutku su upotrebili suzavac i šok bombe i ušli u zgradu opštine.

U saopštenju policije, navodi se da u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti.

"Kosovska policija, prema zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, preduzima policijske radnje i ovlašćenja u pružanju bezbednosti, održavanju reda i javne bezbednosti, kao i mere u cilju sprečavanja pojavljivanja bezbednosnih rizika. Po službenoj dužnosti, Kosovska policija danas pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvevan, Leposavić i Zubin Potok, da ostvare svoje pravo na rad u zvaničnim zgradama odgovarajućih opština", navedeno je na Fejsbuk profilu kosovske policije.

14.10 - Predsednik Vučić potpisao naredbu: Vojska stavljena u najviši nivo borbene gotovosti

Predsednik Srbije i vrhovni komandant naših oružanih snaga Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Predsednik Vučić se na ovaj potez odlučio zbog nasilja koje policija Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću.

Takođe, je zatražio od NATO da se pod hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

1 / 7 Foto: Kurir TV

13.40 - Policija i šok bombama na okupljene Srbe, ušli u zgradu opštine

Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a tom prilkom su pored suzavca koristili i šok bombe.

13.30 - Oklopno vozilo i vozilo za razbijanje barikada u Zvečanu

Sa jedne strane ulice koja vodi ka zgradi opštine u Leposaviću postavljen je kamion kao prepreka. Iza kamiona nalazi se jedno oklopno vozilo kosovske policije i jedno za razbijanje barikada. Okupljeni građani negoduju.

13.15 - Policija bacila suzavac

Pripadnici kosovske policije bacili su suzavac ispred zgrade opštine Zvečan kako bi rasterala okupljene Srbe.

12.50 - Srbi se okupili ispred zgrade opštine u Zvečanu

Srbi u Zvečanu počeli su da se okupljaju ispred zgrade opštine. Situacija je mirna, ali je među ljudima primetno uznemirenje zbog prisustva pripadnika kosovske policije.

12.15 - Sirene za uzbunu oglasile su se i u Severnoj Mitrovici

U Leposaviću nema signala mobilne telefonije, a u Severnoj Mitrovici su se oglasile sirene.

1 / 7 Foto: Printscreen/Kosovo onlajn

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije "istaknu zastavu plavo žute boje koja simbolizuje državnost na Kosovu".

Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu na koji ih je pozvao predsednik Srbije.

(Kurir.rs/Kosovo Onlajn/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track