PREDSEDNIK VUČIĆ O SITUACIJI NA KiM: Nećemo dozvoliti pogrom! Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer Srbija samo hoće mir
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

vanredno IZ ZGRADE PREDSEDNIŠTVA

PREDSEDNIK VUČIĆ O SITUACIJI NA KiM: Nećemo dozvoliti pogrom! Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer Srbija samo hoće mir

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Predsedništva povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Konferenciji su prisustvovali i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Aleksandar Vučić
foto: ATA images

Predsednik je na početku svog izlaganja rekao da je mesecima govoreno da Aljbin Kurti ima samo jednu želju - da izazove sukobe na KiM, da zazove krvoproliće.

- Iako smo mesecima govorila da Aljbin Kurti ima samo jednu želju da izazove sukobe na KiM, da dovede do krvoprolića, malo ko je želeo da čuje istinu i hteo da razume šta je suština svega što se događa. U poslednja 3 dana i politički nepismen mogao je da razume šta su pripremali, sve u organizaciji Kurtija, da dođe do sukoba Srba i NATO-a a on da pere ruke i kaže da nema nikakve veze sa tim.

Aleksandar Vučić
foto: ATA images

- Srbi na severu KiM u 7 jutros okupili su se ispred opština Zvečan kako bi iskazali nezadovoljstvo upadom Kurtijevih okupatora, a pripadnici KFOR-a iako su davali garancije, nisu to sprečili. Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica i "gradonačelnici" ovih opština, naknadno su otišli na sastanak američkog ambasadora.

Predsednik kaže da je KFOR pustio Kurtijeve "gradonačelnike" da uđu u zgrade Opštine, a onda su njih "štitili od Srba", umesto da su uradili obrnuto.

- Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima na koje je srpski naslov okačio zastavu i ispisao 4 slova S ali nikakvo nasilje nisu sprovodili. Nakon nekoliko sastanaka predstavnika Srba i KFOR-a, a išao je Dragiša Milović na te razgovore, veoma odgovoran čovek, Srbi su predložili da KFOR zameni ROSU specijalcima a da KFOR može da ostane. Srbima nije smetao KFOR. Tada je komandant KFOR-a za region istok rekao da razume spske zahteve, KFOR zatim uslovljava čitav dogovor time da Srbi puste dva vozila policije. Srbi na to nisu pristali. Govorim vam suštu istinu. Onda su pripadnici KFOR-a tukli Srbe i krenuli da bacaju šok bombe i suzavac. Deo ljudi je otišao da se skloni, a deo je golim rukama krenuo da se suprostavi nasilju.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS

- 52 Srba je zatražilo lekarsku pomoć. Igora Simića i Gorana Rakića su udarali po međunožju i glavi. Udarali su i šutirali su ih, a Srbi su ga jedva odvojili. Počeli su da bacaju šok bombe po narodu. Pripadnik ROSU je zapucao i ispalio više hitaca u pravcu Srba. Sa leđa je pogođen Dragiša Galjak, portir iz KM operisan je, lekari su mu se borili za život, sada je na intenzivnoj nezi. Dva metka su ga pogodila. Tada su Srbi odgovorili kamenicama. Na više mesta su primećeni snajperi. Zatim doktor Dragiša Milović, ima teške višestruke povrede, Časlav Sofronijević, od više udaraca u grudi, povrede od gumenih metaka takođe se nalazi na opservaciji. Ostali su svi sa lakšim povredama. Srbi su upozorili KFOR da su Albanci naoružani u zgradi opštine, kaže predsednik. Četiri Srbina su uhapšena, a u toku su pregovori sa KFOR-om da budu pušteni. Ukupno je povređen 41 pripadnika KFOR-a. Trojica su teže ranjen. Za sve je kriv Aljbin Kurti. Na to sam upozoravao, a niko nije želeo da čuje

Predsednik je istakao da "zapuca li albanski okupator, situacija će biti potpuno drugačija" i dodao će noćas obići sa vojnicima više mesta i da su naše snage raspoređene na mestima gde je to neophodno.

- Rasporedili smo u skladu sa situacijom naše snage na mestima gde mislimo da je to neophodno. Noćas ćemo sa našim vojnicima obići više mesta. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali poslednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija, da ga ne urazumljuju besmislenim saopštenjima, a da mu pritom daju sve od vizne liberalizacije do članstva u Savetu Evrope, do toga da ZSO nema formirane već deset i po godina, ako to ne učine, plašim se da će biti kasno. Srbija će dati sve od sebe da sačuva mir, građani treba da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo, da vodimo računa o svakom građaninu Srbije, ali nećemo dozvoliti pogrom i progon, ni ubijanje našeg naroda na KiM. Beskrajno molim zemlje Kvinte da "urazume svoje čedo", jer to čedo može da izazove takvo čudo, molim ih jer Srbi i Srbija žele mir. Za sutra u 8 sati zakazana je sednica sa Kvintom - zaključio je predsednik.

Podsetimo, Veliki broj pripadnika Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je jutros u blizini opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Više stotina Srba okupilo se ispred opštinskih zgrada na severu tzv. Kosova i traže povlačenje tzv. kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije, nakon što je došlo do haosa na severu KiM.

- Jedan muškarac je trenuno u operacionoj sali i lekari mu se bore za život. On, prema našim informacijama, ima prostrelnu ranu u predelu karlice. Jedna osoba koja je teško povređena za sada je u fazi dijagnostike. A, među povređenima je i doktor Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan koji je zadobio udarce u predelu grudi, ali ne zna se od čega.

Misija Kfor predvođena NATO-om saopštila je da je jutros povećala prisustvo u sve četiri opštine na severu KiM i pozvala sve strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da rasplamsaju tenzije i da izazovu eskalaciju.

Kurir.rs

Bonus video:

02:04

Aleksandar Vučić 1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track