Najnovije vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OGLASIO POSLE SASTANKA SA KVINTOM: "Jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom" FOTO
Foto: Fonet/Milica Vučković

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OGLASIO POSLE SASTANKA SA KVINTOM: "Jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom" FOTO

Politika
10:48h

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije, a jedina tema razgovora bila je najnovija eskalacija nasilja na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je izrazio veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost zbog činjenice da jedan deo međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što za posledicu ima sve manji broj opcija koje bi mogle da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu.

Aleksandar Vučić, Kvinta
foto: Fonet/Milica Vučković

Predsednik Vučić je upoznao sagovornike sa istinitom hronologijom događaja tokom jučerašnjeg dana u kojem je povređen veliki broj pripadnika srpske zajednice, koja se okupila kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog upada nelegalnih Kurtijevih snaga u srpske zgrade, ali i zbog poljuljanog poverenja u KFOR koji, uprkos datim garancijama, nije zaštitio Srbe i nije sprečio nelegalno i nasilno preuzimanje opština.

"Sa ambasadorima zemalja Kvinte sam razgovarao o trenutnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i istakao da jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što nas udaljava od trajnog mira i stabilnosti u regionu. Hitno povlačenje lažnih gradonačelnika i pripadnika tzv. specijalnih policijskih snaga Prištine je uslov za očuvanje mira na KiM", navodi se u objavi predsednika Srbije.

Predsednik je podsetio da je blagovremeno i uporno upozoravao na ovakav razvoj situacije, kao i na posledice do kojih može da dovede nekažnjeno ponašanje institucija u Prištini, koja ne samo da ne ispunjava preuzete obaveze, već redovno povlači jednostrane nasilne poteze protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, uz brojne i česte incidente, koji za posledicu imaju ranjavanje, prebijanje, maltretiranje i otvorenu diskriminaciju Srba.

Predsednik Vučić je poručio da je krajnje vreme da deo međunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti.

Predsednik je izrazio žaljenje zbog povređenih vojnika KFOR-a, ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povređen, da je protiv njih korišćeno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor.

Aleksandar Vučić, Kvinta
foto: Fonet/Milica Vučković

Predsednik Vučić je dodao da je u trenutnoj situaciji očuvanje mira od ključnog značaja, ali i da je najvažnija bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kao i da u tom smislu očekuje da zemlje Kvinte, koje imaju najveći uticaj na Prištinu, hitno donesu i sprovedu određene mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM, što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

Predsednik Vučić je naglasio da Aljbin Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju.

Aleksandar Vučić, Kvinta
foto: Fonet/Milica Vučković

"Nadam se da ćete uspeti da urazumite Kurtija da povuče svoje snage i lične gradonačelnike sa Severa“, rekao je predsednik Vučić. On je naglasio da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima NATO/KFOR u najboljoj veri da se sačuva mir i stabilnost.

Ambasadori Kvinte i šef delegacije EU u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na KFOR vojnike. Oni su zatražili povratak dijalogu u cilju pronalaženja političkog izlaza iz situacije.

Kurir.rs

Bonus video:

02:04

Aleksandar Vučić 1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track