AMERIKA DALA ROK KURTIJU DO PETKA Eskobar: Ukoliko ne prihvati naše zahteve slede dugoročne posledice po Kosovo
Foto: EPA Andrej Cukić

AMERIKA DALA ROK KURTIJU DO PETKA Eskobar: Ukoliko ne prihvati naše zahteve slede dugoročne posledice po Kosovo

Politika -

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve koje su mu postavili na sastanku i najavio da će do petka zajedno sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine izvestiti da li je bilo napretka ili ne, prenosi Reporteri.

Eskobar je rekao da ako kosovski premijer Aljbin Kurti ne prihvati tri uslova za smirivanje situacije na severu Kosova onda to znači da ne želi saradnju sa EU i SAD i da to ne može da prođe bez posledica, prenosi Ekonomija onlajn.

Eskobar je novinarima govorio i o članu 7 Ohridskog sporazuma, formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom navodeći da Kurti ima nacrt Zajednice, ali da ga krije. Nije otkrio da li je nacrt statuta Zajednice izradila Priština ili Evropska unija, ali je naglasio da nacrt postoji i da se krije. Eskobar, koji je od juče u Prištini i koji se sinoć zajedno sa Lajčakom susreo sa Aljbinom Kurtijem, naglasio je da kosovski premijer ima rok od dva dana da odgovori na zahteve koji su mu izneseni na sastanku.

Sjedinjene Američke Države i EU očekuju postizanje sporazuma o smirivanju situacije na severu, odnosno ispunjenje tri zahteva međunarodne zajednice koje su Eskobar i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak predočili Kurtiju na sastanku - deeskalacija na terenu, što skorije održavanje izbora na severu i povratak dijalogu i procesu normalizacije .

Eskobar je dodao da SAD, Evropska unija i svi međunarodni partneri imaju zajednički stav o smirivanju i normalizaciji situacije i ako to se ne desi, onda će posledice po Kosovo biti dugoročne. Naveo je da one nisu usmerene na narod Kosova, jer, kako je rekao, Amerika ima odlične odnose sa građanima i da će Vašington uvek biti uz njih bez obzira ko bio na vlasti.

Eskobar je istakao i da Vlada Kosova treba odmah da predstavi nacrt statuta ZSO.

"Do Asocijacije će doći, samo je pitanje s kim", naveo je Eskobar.

On je rekao da ako se Priština i Beograd ne pridržavaju Briselskog sporazuma onda odbacuju EU. Dodao je da Aleksandar Vučić ne može imati pravo veta kada se održavaju izbori u četiri opštine na severu Kosova, i dodao da se taj prozor zatvara ako Kosovo formira ZSO.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track