Završen protest privrednika na Jarinju

Kosovo

Završen protest privrednika na Jarinju

Politika -
Pripadnici Euleks policije sprečili su privrednike da protestuju na mestu na kojem se nalazi novi punkt koji funkcioniše po sistemu integrisanog upravljanja prelazima

BEOGRAD - Protest privrednika sa severa Kosova koji su tražili da se "odmah i bezuslovno omogući prolaz akcizne i druge robe preko Jarinja završen je bez incidenata.Magistralni put Raška - Leposavić ispred Jarinja bio je zbog protesta blokiran od 10 do 12 sati.Pripadnici Euleks policije sprečili su privrednike da protestuju na mestu na kojem se nalazi novi punkt koji funkcioniše po sistemu integrisanog upravljanja prelazima.

Oni su preko magistralnog puta ispred prelaza Jarinje razvukli bodljikavu žicu i postavili kordon čime su onemogućili privrednike da stignu do integrisanog prelaza. Pored kosovske policije na to prelazu prisutni su i pripadnici Euleksa, carine i MUP-a Srbije.

Privrednici sa severa Kosova zatražili su danas da se u roku od 72 sata ukine carinjenje robe za sever Kosova i da im se obrati neko od državnih zvaničnika i zapretili da će u suprotnom potpuno blokirati prelaz Jarinje.

Zahteve privrednika pročitao je Nebojša Radulović iz Leposavića.Prethodno je Euleks policija sprečila nekoliko stotina Srba da dođu do integrisanog prelaza na Jarinju. Policajci su razvukli bodljikavu žicu pa je prelaz sve vreme protesta bio blokiran za saobraćaj.

Radulović je kazao da privrednici traže da se "odmah i bezuslovno omogući prolaz akcizne i druge robe na prelazu Jarinje".

"Istovremeno zahtevamo od Vlade Srbije da izmeni Uredbu o izvršenju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji KiM za vreme važenja Rezolucije 1244 UN, odnosno da privrednike sa KiM vrati u sistem PDV Srbije", rekao je Radulović.

Privrednici su zatražili da se poštuje zaključak Vlade Srbije, odnosno kako su naveli tačka pet koja govori o nesmetanom protoku robe namenjene severu Kosova.

"Ukoliko se ne bude poštovala ta tačka, od Vlade Srbije zahtevamo da postupi po tački osam istog zaključka, odnosno suspenduje sporazum o integrisanom upravljanju prelazima", navodi se u zaključcima.Oni su zatražili i da se "odmah i bezuslovno uklone sve institucije kvazidržave Kosovo sa prelaza Jarinje i Brnjak", na severu Kosova.

"Tražimo da se međunarodne misije, pre svega Euleks i Kfor, ponašaju u skladu sa svojim mandatom i budu statusno neutralne, a ne da se kao do sada stavljaju pod komandu Prištine i sprovode zakone i procedure takozvane Republike Kosovo", zatražili su okupljeni Srbi.

Oni su pozvali premijera Srbije Ivicu Dačića ili direktora vladin Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina da u roku od 72 sata dođu i obrate se privrednicima na Kosovu i Metohiji.

"Ukoliko se pod hitno naši zahtevi ne uvaže bićemo prinuđeni da radikalizujemo proteste što će podrazumevati i totalnu blokadu prelaza Jarinje", navodi se u zaključcima.

O daljim potezima privrednika odlučivaće radne grupe koje su formirane u sve četiri opštine, a čini ih po pet privrednika iz svake opštine.

Srbi sa severa Kosova navode da im je zaključcima Vlade Srbije garantovano da neće biti naplate carine i dažbina za robu koja ostaje na severu Kosova. Međutim, Euleks carina im traži da komercijalnu robu carine na terminalu u južnoj Mitrovici, dok akciznu robu upućuju na prelaz Merdare.

Radne grupe Beograda i Prištine danas u Briselu treba da pričaju o problemima u sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima koji se primenjuje od 10. decembra.

http://www.youtube.com/watch?v=D3KJ-_EQr_8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track