Poljaci marširali Varšavom protiv nezavisnog Kosova

Podrška Srbiji

Poljaci marširali Varšavom protiv nezavisnog Kosova

Politika -
U marš su se tradicionalno uključili i navijači prestoničkih fudbalskih klubova, na čelu sa navijačima Legije Varšava. Noseći transparente podrške Srbima na Kosovu i protiv nezavisnosti, koju je poljska vlada priznala ubrzo po jednostranom proglašenju, demonstranti su skandirali "Srbija - Varsava - zajednička stvar"

VARŠAVA - Sa zastavama Srbije i Poljske u rukama i prigodnim transparentima centrom Varšave je danas prošlo oko 1.000 Poljaka, protestujući zbog nezavisnosti Kosova i u znak podrške Srbima na Kosovu.

"Manifestacija je protekla mirno bez incidenata", kazao je portparol prestoničke policije koja je obezbeđivala marš, Andžej Brovarek.

"Kao Poljaci šaljemo Srbima kratku poruku: u pravu ste, razumemo vas, podržavamo vas. Kao Poljaci savršeno dobro poznajemo šta znači parčanje zemlje i gubitak istorijskih zemalja", poručila je inicijativa Poljaci za srpsko Kosovo koja je protest organizovala u saradnji sa organizacijama i udruženjima radikalnih poljskih nacionalista.

U marš su se tradicionalno uključili i navijači prestoničkih fudbalskih klubova, na čelu sa navijačima Legije Varšava. Noseći transparente podrške Srbima na Kosovu i protiv nezavisnosti, koju je poljska vlada priznala ubrzo po jednostranom proglašenju, demonstranti su skandirali "Srbija - Varrsava - zajednička stvar".

U masi su se pojavile i zastave Sirije i stare belo-crveno-bele zastave nezavisne Belorusije. Poljaci za srpsko Kosovo još od 2011. godine organizuju pred ili na godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova protestne marševe, zbog, kako kažu, otimanja Kosova Srbiji. U protestu se obično okupi 1.000 do 1.500 ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=N561gn3o2PA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track