Drecun: Srbija neće priznati Kosovo
Foto: Preentscreen

Drecun: Srbija neće priznati Kosovo

Politika -
Čak ako nam se postavi uslov - dobijanje datuma ili eventualnog članstva u EU, a da moramo da priznamo secesiju Kosova i Metohije, to nećemo da uradimo, rekao predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je danas da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, čak i ako se to postavi kao uslov za dobijanje datuma za pregovore o članstvu u EU i da to jasno pokazuje ponašanje državnog vrha Srbije.

"Čak ako nam se postavi uslov - dobijanje datuma ili eventualnog članstva u EU, a da moramo da priznamo secesiju Kosova i Metohije, to nećemo da uradimo", rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Drecun, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, kazao je da Srbija predlogom o zajednici srpskih opština traži optimalan model za opstanak i prosperitet Srba na Kosovu koji ih ne bi gurnuo u samoproglašene institucije Prištine.

On je kazao da je rano za promenu Ustava i da je Platformom predviđeno da se u slučaju postizanja sporazuma sa Prištinom Ustavnim zakonom prenesu ovlašćenja Prištini.

"Što se tiče eventualne promene Ustava u kojem bi bila definisana nekakva drugačija pozicija naše južne autonomne pokrajine od sadašnje, nije realno očekivati. Ne možemo niti hoćemo da se odreknemo tog dela naše teritorije. Ja ne vidim mogućnost podele Kosova ili bilo kakvog priznanja te tvorevine od strane Srbije", rekao je Drecun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track