STOP TERORU: Osude pretnji Vučiću i Dačiću
Foto: Fonet

Nadležni da reaguju

STOP TERORU: Osude pretnji Vučiću i Dačiću

Politika -
Vučić je u Kruševcu poručio da nije tačno da je predlogom sporazuma u Briselu priznata nezavisnost Kosova i Metohije i naveo da mu "svakog sekunda stižu preteće poruke

BEOGRAD - Preteće poruke koje su na mobilne telefone stigle premijeru i prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću osudili predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Liberalno demokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Radikali su u Beogradu, Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici delili prolaznicima brojeve mobilnih telefona premijera i vicepremijera i pozvali građane da na telefone Dačića i Vučića šalju SMS-ove i na taj način izraze nezadovoljstvo predlogom teksta briselskog sporazuma.

Vučić je u Kruševcu poručio da nije tačno da je predlogom sporazuma u Briselu priznata nezavisnost Kosova i Metohije i naveo da mu "svakog sekunda stižu preteće poruke".

"Svakog sekunda mi stižu poruke da će me ubiti", rekao je Vučić članovima SNS u Kruševcu i istakao da se pregovarački tim borio u Briselu i dao sve od sebe da zaštiti svoj narod.

"Lažu oni koji govore da je Kosovo priznato, nigde to u sporazumu nećete moći da vidite. Sačuvali smo i obezbedili budućnost za našu decu", rekao je Vučić.

Predsednik republičkog parlamenta poručio je da su pretnje Vučiću sramne i naglasio da se predlogom sporazuma nije i neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

Stefanović je poručio svima koji prete da državu ne mogu da sruše, a novinarima je na vanrednoj konferenciji u Skupštini Srbije pročitao dve od velikog broja poruka koje su stigle na mobilni telefon Vučića, od kojih jedna glasi: "Da bog da ti se seme zatrlo", a druga "Da bog da ti se crni barjak na kući viorio".

Osuda pretnji stigla je i od predsednika skupštinskog Odbora za ljudska prava Mehe Omerovića, koji je ukazao da država mora da kazni svakoga ko drugome ugrožava bezbednost i preti smrću.

"Pretnje smrću koje putem stotina SMS poruka dobijaju premijer i prvi potpredsednik vlade su najozbiljniji ispit za nadležne državne organe", naveo je Omerović.

SNS je najoštrije osudila pretnje koje, kako je navela, "u sklopu organizovane i monstruozne kampanje putem SMS poruka" dobija njen lider Vučić.

Potpredsednik SNS Igor Mirović je naveo da u do sada "nezabeleženoj kampanji pretnji, uvreda i nasilja putem SMS poruka, propale političke stranke i kvazi-patriote prete čoveku koji je učinio sve da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji".

"Organizovana podela telefonskih brojeva sa unapred pripremljenim i planiranim pretnjama i uvredama, otvoreno i jasno je povezala sve one stranke i pojedince čiji cilj nije uspravna, snažna i efikasna država Srbija, već Srbija na kolenima prepuna kriminala i zlouptreba i nedovoljno snažna da obezbedi mir, stabilnost i razvoj na celoj svojoj teritoriji uključujući Kosovo i Metohiju", naveo je Mirović.

SPS traži od svih državnih organa da najoštrije reaguju povodom pretnji koje su upućene premijeru Ivici Dačiću i najvišim državnim funkcionerima, izjavio je šef poslanika i predsednik Izvršnog odbora te stranke Branko Ružić.

Ta stranka od državnih organa traži i da zaustave svaki pokušaj da se državi i njenim građanima, kao i Srbima na Kosovu i Metohiji, oduzme pravo na mirnu i sigurnu budućnost, rekao je Ružić Tanjugu.

Pretnje Dačiću i Vučiću osudio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, nazivajući "skandaloznim" ponašanje funkcionera SRS koji su delili letke sa brojevima mobilnih telefona Dačića i Vučića i pozivali građane da im pošalju osuđujuće poruke.

"Prosto je neverovatno da političari tako grubo krše Ustavom zagarantovana prava građana, kada upravo oni treba da predstavljaju primer ponašanja i poštovanja zakonskih i moralnih principa", naveo je Vučević.

Liberali su uz osudu pretnji pozvali sve nadležne institucije da svoj posao rade savesno i odgovorno u interesu svih građana i blagovremeno sankcionisu nasilje.

Samo tako, kako je istakla LDP, nasilje može biti izbačeno iz života svih nas.

LSV je ocenila da su policija i ostali nadležni organi sigurno u stanju da uđu u trag i procesuiraju sve one koji putem SMS poruka ili na drugi način prete smrću najvišim državnim zvaničnicima i da država mora da pošalje jasnu poruku da se mržnja i teror više neće tolerisati.

"Na čelu te grupe, svakako, treba da budu oni koji su im dali broj ili brojeve telefona i tako ih, svesno ili nesvesno, podstakli da prete", navodi se u saopštenju LSV u kome se dodaje da ta stanka već duže vreme upozorava da su pretnje i nasilje u Srbiji prevazišli svaku meru.

U pretećim porukama koje je na mobilni telefon dobio premijer, navodi se između ostalog: "Dabogda ti se crn barjak nad kućom viorio!", pa slede:

"Stići će te Božja kazna", zatim, "Dačiću, premijeru...sećaš li se Ćuruvije?" , pa i ova poruka:

"Dačiću nakon ovoga ti si politički mrtav...a ko zna, mozda još bude šta i drugo...deca nisu kriva, nije dobro da ih stigne kletva, a hoće".

U porukama na mobilom telefonu vicepremijera, preti se smrću njemu lično, ali i članovima njegove porodice.

"P...., izdao si Kosmet. Bićeš ubijen, kao Zoran iz DS-a", jedna je od poruka, koje je primio vicepremijer, a sa istog broja stigla je i poruka: "Bićes ubijen uskoro".

Takođe, Vučić je dobio i poruke sledeće sadržine:

"Izdajniče, za tebe je metak. Da ne živiš više", "Samo da ti kažem, sprema se rušenje vlade! Bolje beži, imamo snajper", "Proklet bio g.... Dabogda te Šiptari zaklali i rod i porod ti zatrli!"

Ministarstvo unutrašnjih poslova konsultovalo je Tužilaštvo u vezi letaka sa brojevima mobilnih telefona premijera i prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane, koje su članovi Srpske radikalne stranke delili danas pristalicama i građanima u više mesta u Srbiji.

Kako je rečeno u MUP-u, policija će postupiti u skladu sa stavom Tužilaštva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track