Dačić: SPS neće biti prepreka budućoj rekonstrukciji vlade

Dačić: SPS neće biti prepreka budućoj rekonstrukciji vlade

Politika -
Očekujem da će proces rekonstrukcije vlade, bez obzira koliko on nije jednostavan za stranke koje čine vladajuću koaliciju, dovesti do toga da svi predlozi počev od ciljeva i personalnih rešenja budu u skladu sa onim što želimo, a to je da ova vlada ima rezultat, rekao je Dačić

TARA - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Socijalistička partija Srbije neće biti prepreka temeljnoj rekonstrukciji vlade i da će o tome u ponedeljak razgovarati sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

"U ponedeljak ću razgovarati sa Vučićem o rekonstrukciji vlade", rekao je Dačić novinarima na Tari, dodajući da postoji politički dogovor da ona treba da bude temeljna.

Dačić, koji je i lider socijalista, rekao je da SPS neće biti prepreka temeljne rekonstrukcije vlade koja treba da bude još veći prodsticaj za njen bolji rad u narednom periodu.

On je kazao da će glavni ciljevi vlade pored pregovora sa EU biti i rešavanje visoke stope nezaposlenosti i drugih ekonomskih pitanja.

Sve stranke će o tome razgovarati sledeće sedmice i do kraja nedelje završiće se razgovori oko rekonstrukcije vlade, rekao je premijer.

"Očekujem da će proces rekonstrukcije vlade, bez obzira koliko on nije jednostavan za stranke koje čine vladajuću koaliciju, dovesti do toga da svi predlozi počev od ciljeva i personalnih rešenja budu u skladu sa onim što želimo, a to je da ova vlada ima rezultat", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da još nije bilo kontretnih razgovora o tome ko će biti na čelu tima za pregovore Srbije sa EU, ali će se i o tome raspravljati iduće nedelje. Govoreći o mogućnostima da Srbi na Kosovu učestvuju na lokalnim izborima 3. novembra, Dačić je naveo da se u svema treba pridržavati statusne nautralnosti, te je "za nas neprihvatljivo da izlazak na izbore bude uslovljen kosovskim dokumentima", kazao je on.

Dačić je rekao da je i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saglasna s tim da se pregovori Beograda i Prištine vode pod načelom statusne neutralnosti i najavio da će i održavanje izbora na Kosovu biti tema narednog sastanka u Briselu 24. jula.

Dačić: Srbija prelazi na višu fazu odnosa sa EU Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija, u okviru prelaska na višu fazu odnosa sa EU, izabrati glavnog pregovarača i pregovaračke timove za svako od 35 poglavlja koliko ih ima, a da će oko konkretnih rešenja razgovarati tokom sledeće sedmice.

"Srbija sada prelazi na višu fazu odnosa sa EU, a to su pregovori koji podrazumevaju organizaciju celog državnog sistema", rekao je Dačić.

"Već smo mnoge od tih priprema obavili, jer su postojale radne grupe koje su se bavile tim pitanjima. Sada to treba pretvoriti u pregovaračke timove, treba da se odredi šef pregovaračkog tima u tehničkom smislu, a pored toga postojaće i državni tim za odnose sa EU na političkom nivou", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da će oko konkretnih rešenja razgovarati tokom sledeće sedmice."Tada nas očekuje i sastanak sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom koji dolazi 17. jula, a dan nakon toga će se sastati tehnički timovi i očekujemo da se to pitanje veoma brzo reši", rekao je Dačić.

On je danas na Tari posetio Školu prijateljstva nevladine organizacije "Naša Srbija", u kojoj se druži 400 dece iz Srbije i zemalja regiona.

U Školi prijateljstva sada borave deca iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao i specijalni gosti - dvadesetoro ruske dece čiji je dolazak organizovao Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.

Decu su posetili i patrijarh srpski Irinej, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i izaslanik ruskog patrijarha Kirila, episkop Ignatij.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track