Lajčak: Srbi, izađite na kosovske izbore
Foto: Tanjug

Šansa koja se ne propušta

Lajčak: Srbi, izađite na kosovske izbore

Politika -
To je jedan od najvažnijih uslova za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom

BEOGRAD - Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore 3. novembra i dodao da je to jedan od najvažnijih uslova za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom.

Lajčak je, upitan kako ocenjuje pripreme za izbore na KiM, kazao da bi oni na terenu trebalo da "formalizuju ono što je dogovoreno u Briselu". "Mislim da je veoma vazno da se ti izbori održe u skladu sa evropskim standardima i normama. Srbi treba da izađu i glasaju na tim izborima. To je šansa koja ne sme da se propusti", rekao je Lajčak.

On je dodao da Evropa visoko ceni postrignut sporazum između Beograda i Prištine u aprilu. Na pitanje da li će, ukoliko izbori budu regularni, time biti ispunjeni uslovi za početak pregovora Srbije sa EU i održavanje međuvladine konferencije, Lajčak je istakao da je to možda jedan od najvažnijih uslova.

"Možda je to jedan od najvaznijih uslova koje Srbija trebalo da ispuni na putu ka otvaranju pregovora o pristupanju. Gleda se tendencija kako se zemlja i vlada ponaša u odnosu na obaveze koje je preuzela. U tom smislu Vlada Sbije je odradila veliki posao", poručio je Lajčak.

Ministar spoljnih poslova Slovačke još jednom je izrazio žaljenje zbog pogibje pripadnika Misije Euleks na KiM, napominjujući da ta Misija "radi dobar posao".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track