ZAVRŠEN PROTEST OPOZICIJE Sanda: Ćeraćemo se još sa tobom Vučiću, Obradović: Tražimo ostavke RIK
Foto: Tanjug Tanja Valič

Saobraćaj u Kralja Milana bio obustavljen

ZAVRŠEN PROTEST OPOZICIJE Sanda: Ćeraćemo se još sa tobom Vučiću, Obradović: Tražimo ostavke RIK

Politika -

BEOGRAD - Aktivisti opozicionih stranaka okupili su se ispred "stare" zgrade Skupštine Srbije, gde je sedište RIK, pred početak protesta, koji je za 13.00 sati zakazalo nekoliko opozicionih lista, nezadovoljnih prebrojavanjem glasova.

Na improvizovanoj bini na platou kod "stare" skupšštine su predsednici stranaka Sadna Rašković Ivić, Saša Radulović, Boris Tadić.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Srbije Sanda Rašković Ivić poručila je danas da onaj ko krade glasove destabilizuje državu i da "nakaradna vlast Aleksandra Vučića Srbiji ne misli dobro".

"Od političke scene napravio je kaljugu, od lidera stranaka politički bordel, uzburkao je medije i napravio neke od kojih se ni Gebels ne bi postideo", rekla je Rašković Ivić na skupu opozicije. Vučić je ukrao ne samo glasove, već deo savske obale, plate i penzije, istakla je ona i dodala:

"Nećemo mu dozvoliti da nam ukrade naše živote, decu i unuke i zato smo se ovde okupili - da odbranimo slobodnu Srbiju i volju građana Srbije". "Ćeraćemo se još s tobom, Aleksandre Vučiću", poručila je Sanda Rašković Ivić.

Predsednik Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je danas da će opozicione partije na ponovljenim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mesta u sredu, 4. maja, nastupiti zajedno i da će nadgledati sva izborna mesta.

"U sredu ćemo nadgledati sva izborna mesta i sprečiti da se gradjani zastrašuju. Sreda će pokazati prave rezultate izbora. Ovo je početak kraja Aleksandra Vučića", rekao je Radulović na protestu opozicionih partija ispred sedišta Republičke izborne komisije u Beogradu.

On je rekao da je Vučić najveći gubitnik vanrednih parlamentarnih izbora i da opozicione stranke neće dozvoliti da se prekraja izborna volja gradjana. "Pobedićemo ga i na protestima i u RiK-u i u sistemu", rekao je Radulović.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da je legitimitet vladajuće stranke doveden u pitianje i da je glas svakog gradjanina temelj demokratije i mora da bude branjen.

"Oni koji su sada odgovorni, neka shvate da se njihov legitimitet ovog trenutka dovodi u pitanje, pa makar se radilo o jednom čoveku. Svaki vaš glas je temelj demokratije i mora da bude branjen. Zajedno smo se okupili zbog toga", rekao je Tadič na protestu u Beogradu opozicionih staranka organizovanom zbog sumnje u kradju glasova na vanrednim parlamentarnim izborima. Ispred sedišta Republičke izborne komisije Tadić je pred nekliko hiljada gradjana rekao da se opozicone stranke ne bore za vlast, već za pravo gradjana da im glas bude sačuvan.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je ovo borba za Srbiju, a ne za mandate u Skupštini Srbije.

"Nama neprijatelji ne trebaju... Niko medju nama ne želi loše našoj zemlji... Izadjite i glasajte slobodno, pa neka nas vode najbolji. Borba neka krene sa ovoga mesta", rekao je Jovanović. On je kazao da je sve što se dešava od nedelje do danas nepoštovanje naroda. "Živimo za pristojnu evropsku Srbiju i od nje nećemo odustati", rekao je Jovanović.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je danas predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da prizna izbornu volju građana.

"Neka izađe na Uskrs i neka kaže ovo je krađa. Ako to ne uradi, onda ćemo u sredu, 4. maja, da ga pobedmo na izborima. Nudimo najpoštenije ponašanje. Budi čovek i reci kakv su ovi izbori", rekao je Obradović na protestu opozicije ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.

Obradović je zatražio da predsednik RIK-a Dejan Đurdjević i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević podnesu ostavku.

"Naša zajednička poruka jeste da neće SNS odredjivati rezultate glasanja već građani", rekao je Obradović.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić rekao je danas na skupu opozicije u Beogradu da će predstavnici opozicije tražiti ostavku predsednika Republičke izborne komisije (RIK) Dejana Đurdjevića zbog izborne kradje glasova.

"Ni Đurdjević ni direktor Zavoda za statistiku (MiladinKovačević) nisu zaslužili da podnesu ostavke, već da budu smenjeni. Podnećemo i krivične prijave protiv svih koji su umešani u krađu glasova. Neka ne misle da neće odgovarati jer su na vlasti", rekao je Pajtić.

On je na protestu dodao da su ulazak opozicionih stranaka u Skupštinu Srbije tražili građani i da o tome ne odlučuju ni RIK ni lider Srpske napredne stranke i premijer Aleksandar Vučić.

"Vučić nije vaš gospodar, već vaš sluga. To moraju da shvate i on i njegovi bahati funkcioneri", poručio je Pajtić gradjanima. On je pozvao gradjane da u sredu, 4. maja, izađu na ponovljene izbore i glasaju protiv Vučića.

Preko razglasa je pušštena pesma Sistem te lažže Beogradskog sindikata. Okupljeni nose stranačke zastave i transparente na kojima pišše, "RIK-RIP", "Spas za moj glas".

style="line-height: 1.5;">

U tom delu Ulica Kralja Milana trenutno je zatvorena za saobraćaj. Opozicione DS S-Dveri, Demokratska stranka, Pokret "Dosta je bilo" pozvale su na protest nakon što je RIk juče saopštio da se koalicija DS S-Dveri nalazi ispod cenzusa.

Pridružio im se predsednik Levice Borko Stefanović. Rasim Ljajić, Velimir Ilić i Vuk Drašković nisu se odazvali pozivu da se pridruže protestu sa pozicije poštovanja institucionalnih procedura.

DS je inače pozvala svoje članove da na ponovljenim izborima glasaju za DS S -Dveri, a predsednik Nove stranke Zoran Živković je rekao da neće takav poziv uputitri svojim članovima.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je danas da očekuje da protest opozicije bude miran.

(Foto: Printscreen Twitter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track