AMBASADA SAD U BIH: Mi smo protiv referenduma, reagovaćemo na ovu provokaciju
Foto: Wikipedia

Amerika protiv izjašnjavanja građana RS

AMBASADA SAD U BIH: Mi smo protiv referenduma, reagovaćemo na ovu provokaciju

Politika -
Pošto je Skupština Republike Srpske danas izglasala odluku o održavanju referenduma po pitanju Suda i Tužilaštva BiH, reagovala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH

"Ambasada SAD alarmirana je pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet, kao i pretnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH.

Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posledica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH.

Angažovali smo relevantne odele i agencije Vlade SAD da bi se odlučilo o primerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju. Blisko sarađujemo sa Misijom EU i OHR u vezi sa preduzimanjem narednih koraka", saopštili su iz Ambasade SAD.

"Ohrabreni smo činjenicom da se u RS vodi legitimna debata o korenima ovog političkog manevra kao i motivima koji stoje iza njega. Ovaj otvoreni diskurs o raskolu između korumpiranih snaga koje vode proces odlučivanja u RS i onoga što je istinski u najboljem interesu njenih građana indikator je energičnog i transparentnog demokratskog sistema koji može i treba da postoji u BiH", stoji u saopšenju.

"Iz ovog referenduma ne može proizaći ništa dobro. Budućnost ove zemlje i svih njenih građana je u kontinuiranom procesu integracija u EU. Ovaj cilj je sasvim ostvariv i mi želimo da radimo sa građanima Republike Srpske na stvarnom poboljšanju kvaliteta njihovog života. Sada je na rukovodstvu ovog entiteta da se opredeli ili za napredak ili za političku i ekonomsku izolaciju", stoji u reakciji Ambsade SAD.

(Dnevni haber)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track