AMBASADOR SAD KAJL SKAT: Protesti u Srbiji su odraz nezadovoljstva, vlada dobro reagovala
Foto: Marina Lopičić

AMBASADOR SAD KAJL SKAT: Protesti u Srbiji su odraz nezadovoljstva, vlada dobro reagovala

Politika -

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je da su postizborni protesti u Beogradu i drugim gradovima odraz nezadovoljstva stanjem demokratije u Srbiji ali i dodao da je vlada dobro reagovala.

"Bio sam iznenađen i mislim da je u pitanju fascinantan i zanimljiv fenomen. Pravo građana da pokažu svoje nezadovoljstvo u javnim nastupima, sloboda govora, sloboda okupljanja - sve su to ključni elementi žive demokratije", rekao je Skat u danas objavljenom intervjuu za Radio slobodna Evropa.

Skat je rekao da je "takođe bilo zanimljivo posmatrati spontani karakter ovih protesta, koji, kako izgleda, niti imaju lidere, niti pokazuju bilo kakvu specifičnu desnu ili levu orjentaciju, već samo stvarno nezadovoljstvo stanjem demokratije u Srbiji".

"Ali, takođe mi je bilo zadovoljstvo da vidim reakciju Vlade, koja je saopštila 'naravno, ovi ljudi imaju pravo da protestuju, njihov glas bi trebalo da se čuje, oni bi trebalo da iznesu svoje poglede, kao što to i drugi čine'. Dakle, mislim da je ovo zapravo vrlo zdrav fenomen", kazao je Skat.

Skat je rekao da ga nije iznenadila izborna pobeda Aleksandra Vučića koji je "nastupao na jakoj platformi i dobrim rezultatima koje je postigao u stabilizaciji srpske ekonomije, u politici saradnje sa susednim zemljama u regionu, fokusiranju na mir i stabilnost, ekonomskom rastu, pri čemu je evidentno da srpska privreda počinje da beleži brzi rast".

"I, da, on je takođe koristio i svoju aktulenu funkciju, kao i snagu svoje partijske organizacije kako bi dominirao u kampanji. U tom smislu nisam uopšte iznenađen njegovim izbornim rezultatom i mislim taj rezultat reflektuje volju građana Srbije koji su se opredelili za kontinuitet", kazao je Skat za Radio slobodna Evropa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Vesti 07.04

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track