Analitičari: Informer je naneo štetu Srbiji

Opasne igre: Stručna javnost o lažnoj aferi „Kolinda“

Analitičari: Informer je naneo štetu Srbiji

Politika -
Dušan Janjić kaže da nije slučajno što je afera izbila u ovom trenutku, te da neko želi da naruši srpsko-hrvatske odnose

BEOGRAD - Montiranje lažne seks-afere novoizabranoj hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović nanelo je više štete Srbiji nego Hrvatskoj.Naime, tekst i fotografije o Kitarovićevoj navodnoj seks-avanturi pojavili su se u dnevnom listu Informer u trenutku kada je predsednica Hrvatske svakodnevno davala neprimerene izjave o Srbiji - od toga da je „Vojvodina država“, do rečenice da su „Srbi u Hrvatskoj Hrvati“. Hrvatska prva dama zbog toga je dobila i ozbiljna upozorenja iz Brisela. Međutim, montiranjem seks-afere sve je to palo u drugi plan, a Srbi su opet ispali „loši momci“ u očima međunarodne zajednice.Analitičar Dušan Janjić kaže da nije slučajno što je ova afera izbila upravo u ovom trenutku, te da neko namerno želi da podriva srpsko-hrvatske odnose.- Zanimljivo je da oni koji se kunu da podržavaju premijera Aleksandra Vučića i SNS dođu u ovakvu situaciju. Montiranje afere je neprimereno, šalje se ružna politička poruka o Srbiji, a mi se proglašavamo za krivce - kaže Janjić.Naročito je čudno što je Vučićević u više navrata iznosio različite tvrdnje o tome ko mu je bio izvor za ovu informaciju. U prvom tekstu tvrdio je da su mu Kolindine seks-snimke dostavili direktno hrvatski obaveštajci, citirajući čak i izjave svog izvora iz Hrvatske. Međutim, sutradan, kada je priznao da su snimci lažni, Vučićević je krivicu svalio na srpske obaveštajce i da su mu oni dostavili snimak. Vučićević je zatim opet promenio priču, tvrdeći sada da su fotografije stigle iz hrvatskih obaveštajnih krugova, a da su ih njemu prosledili srpski obaveštajci.- Ako je Vučićević priznao da je snimak došao iz srpske obaveštajne službe, onda je to opasan znak Vučiću. Neko iz obaveštajne zajednice bi morao da bude uhapšen i smenjen - zaključuje Janjić.(B. K.)

Jelena MilićINFORMER BI DA OMETE ULAZAK SRBIJE U EUDirektorka CEAS Jelena Milić čak tvrdi da Informer sistemski nastoji da spreči ulazak Srbije u EU.U interesu je Srbije da ima dobre odnose sa zemljama koje su već u EU, a Hrvatska to jeste, što upućuje na to da će oni nama biti više potrebni nego mi njima. Zato nije mudro stvarati neprijatelje od zemlje koja bi nam mogla biti potrebna na putu ka EU. Ali to je ustaljena praksa Informera, koji sve čini kako bi omeo ulazak Srbije u EU, i kako bi od EU napravio neprijatelja. To je već pokušao i sa Amerikom - nabraja Milić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track