BAHATA CICA RASIPNICA: Guvernerka NBS opet baca naše pare
Foto: Zorana Jevtić

Bruka

BAHATA CICA RASIPNICA: Guvernerka NBS opet baca naše pare

Politika -

Jorgovanka Tabaković naručila uniforme za „poslugu“ za čak 11 miliona dinara, a muškarci se više ovajdili od žena

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je po bahatosti i besmislenim nabavkama prevazišla samu sebe - bacila je čak 87.000 evra građana Srbije na „poslugu“! Ona je za toliki novac poreskih obveznika naručila uniforme za oko 100 radnika obezbeđenja, protokola, ali i konobara i kuvara!Nije poznato koliko se tačno radnika ovog proleća uvuklo u ganc novu garderobu, pošto guvernerka Tabaković nije želela da odgovori na to pitanje. Međutim, ako je verovati pravilniku o sistematizaciji radnih mesta u NBS, ove poslove obavlja nešto više od 100 zaposlenih, što znači da je za oblačenje svakog od njih potrošeno više od 800 evra!

Ako uzmemo u obzir podatak da je prosečna plata u Srbiji u martu iznosila 47.814 dinara, računica pokazuje da je Tabakovićeva za uniforme spiskala čak 225 zarada!Srpska monetarna Pepeljuga ponovo je pokazala da ne haje mnogo za stezanje kaiša, već dokazuje po ko zna koji put da ima majčinski odnos prema svojim radnicima, jer im je nakon sportskih aktivnosti, ginekologa i kožnih grudnjaka obezbedila i majice, košulje, džempere, pantalone, jakne, kravate, cipele i sandale.Međutim, ovog puta Tabakovićeva nije bila milostiva prema svima, već su blagodeti njene lake ruke za trošenje budžetskih para imali prilike jedino da osete radnici angažovani na poslovima obezbeđenja, protokola, prevoza i ugostiteljskih usluga, i to daleko više muškarci od žena. Dame je šefica počastila samo sandalama i cipelama, pokojom bluzom i kaišem, dok na muškarcima nije štedela ni na raznovrsnosti garderobe, a ni na količini.

NBSTO NAM JE OBAVEZANa pitanje zbog čega nabavljaju uniforme, u NBS su odgovorili da obaveza nošenja službene odeće nije nikakva novina za njih.- Pravilnikom o unutrašnjem redu u objektima NBS definisana je obaveza nošenja službene odeće za zaposlene koji rade na mestima gde potreba posla zahteva uniformisanost odevanja - piše u odgovoru.

Dragan DobrašinovićNARUČIVALA VIŠE NEGO ŠTO TREBADragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih nabavki kaže da je očigledno da je Jorgovanka Tabaković kupovala više uniformi nego što im je bilo potrebno. On smatra da bi NBS morala da povede računa o trošenju novca.- Ako je državna politika politika štednje, onda bi i Narodna banka Srbije morala da bude uklopljena u taj okvir - kaže Dobrašinović.

GUVERNERKA BEZ BLAMA: Ostala sam normalna! Lako je kad za četiri godine zaradiš 200.000 evra!

Dragana Tomić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja