Bandić: Lončar mi je rekao da će doći da sačeka bebu! Lončar: Čekao sam prihvat bebe kao lekar
Foto: Dragana Udovičić

Ministar zdravlja i brigadni general o stravičnoj nesreći sa sedam žrtava

Bandić: Lončar mi je rekao da će doći da sačeka bebu! Lončar: Čekao sam prihvat bebe kao lekar

Politika -
Pred početak leta ministar zdravlja zvao Bandića da ga obavesti o nameri da prisustvuje dolasku novorođenčeta

BEOGRAD - Šire verzije izveštaja vojnih komisija o padu vojnog helikoptera Mi-17 od 13. marta 2015. pokazuju da je dočeku letelice u Beogradu koja je prevozila bebu iz Novog Pazara nameravao da prisustvuje ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Naime, to je u izjavi komisiji potvrdio brigadni general Predrag Bandić, koji je izjavio da ga je Lončar lično zvao mobilnim telefonom da mu to najavi. Sa druge strane ministar kaže da je te noći bio na aerodromu kako bi se uverio da je sve kako treba.General Bandić u svojoj izjavi je naveo da je u 19.26 časova dobio telefonski poziv od ministra Gašića da razmotri hitan predlog da se beba prebaci helikopterom za Beograd.Opšta konfuzijaNakon što je ustanovio da postoje mogućnosti za poletanje helikoptera, Bandić je o tome izvestio Gašića i ukazao mu je da redovna procedura podrazumeva da se takvi zadaci izdaju preko Generalštaba i Operativnog centra RV i PVO. Bandić takođe navodi: „Informaciju o nameri ministra zdravlja u Vladi RS da prisustvuje sletanju dobio sam od njega lično tokom njegovog telefonskog poziva, upućenog meni na službeni mobilni telefon.“Nakon razgovora s Gašićem, Bandić je pozvao rukovodioca Dežurnog operativnog tima RV i PVO, pukovnika Gordana Pavlovića. Iz te diskusije da se naslutiti da je Bandić pod izvesnim pritiskom da izvrši zadatak dobijen od Gašića, kad Pavloviću na početku razgovora kaže: „Ne pitaj me ništa.“- Uzimaj telefon i zovi mi ZOK (Združenu operativnu komandu, op. a.) imam autorizaciju od ministra odbrane lično, po njegovom naređenju lično. Živak sve zna, upravo poleće „sedamnaestica“ s Batajnice iz TiS, znači ide ka kasarni u Raškoj - rekao je Bandić, koji je tad naveo i da je bi za dete trebalo pripremiti prihvat na VMA.

Prema transkriptima, 15 minuta kasnije Bandić je ponovo zvao Pavlovića i najavio mu moguće prisustvo dva ministra na dočeku helikoptera: „Samo da znaš, na helidromu VMA će biti ministar zdravlja Lončar da dočeka helikopter, da l‘ će biti naš ministar (Gašić, op. a.), ne znam. Ja ću sad da odem gore.“Iako je prvo bilo predviđeno da helikopter sleti na VMA, kasnije je odlučeno da ode na aerodrom. Tamo su već čekala dva sanitetska vozila, kao i službeni automobil ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Na sve misli- Lekar sam, pre svega, i deo sam tima za spasavanje u Urgentnom centru. Kad sam čuo da je te noći došlo do pogoršanja vremenskih uslova, zvao sam generala Bandića i pitao ga gde čekaju sanitetske ekipe koje su u tom trenutku bile pored helidroma na Banjici - kaže Lončar za Kurir.Pitali smo ga kako je došlo do toga da se nađe na aerodromu „Nikola Tesla“.- Tada sam rekao Bandiću da ću ako treba i sam doći da se uverim da je prihvat organizovan kako treba. To je i razlog zašto sam se uputio na surčinski aerodrom - kaže Lončar i objašnjava da u tom trenutku na aerodromu nije bilo ni novinara, niti su bili najavljeni.M. MARKOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja