TADIĆ: Smeniti Dačića jer je direktno odgovoran za pogibiju Potežice DAČIĆ: Tadić pati od amnezije
Foto: Fonet Božidar Petrović

Da odmah ode

TADIĆ: Smeniti Dačića jer je direktno odgovoran za pogibiju Potežice DAČIĆ: Tadić pati od amnezije

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić zatražio je danas smenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića zbog kako je naveo, direktne odgovornosti za pogibiju ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice.

Tadić je u saopštenju ocenio da je "apsolutno neophodno" da Dačić bude odmah smenjen "jer je zbog neadekvatnog reagovanja na enormne rizike, direktno odgovoran za otmice i tragične pogibije naših diplomata".

Foto: Beta
Foto: Beta

"Još u februaru prošle godine, nakon ubistva službenika naše ambasade Sladjane Stanković i Jovice Stepić, tražio sam smenu ministra Dačića, jer da je ambasada zatvorena odgovorno na vreme ne bi ni došlo do tog tragičnog dogadjaja. Jedini odgovor na to bila je zloupotreba tih tragedija u svrhu dnevnopolitičkih obračuna, a niti je do sada smenjen Dačić, niti je zatvorena naša ambasada u Libiji, zbog čega je izgubljen još jedan ljudski život", kazao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije je naveo i da srpske diplomate nisu povučene iz Libije tokom nemira 2012. godine "jer je tada ambasada imala ključnu ulogu u zaštiti naših gradjana u Libiji i njihovom bezbednom izlasku iz zemlje".

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

"Nakon što je operacija izvlačenja naših gradjana uspešno završena, od 2012. godine nije postojao nijedan opravdan razlog da se ne zatvori ambasada. Umesto da za sopstvene greške optužuju bivšu vlast, kao i uvek, premijer Vučić i ministar Dačić duguju javnosti i porodicama poginulih odgovor na pitanje zašto ambasada nije zatvorena nakon 2012. godine i zašto to nije učinjeno čak ni nakon pogibije dvoje službenika ambasade 2015. godine", naveo je lider SDS-a.

Tadić je dodao da će premijer Aleksandar Vučić preuzeti na sebe "direktnu odgovornost za pogibije naših diplomata" ukoliko odmah ne smeni Dačića sa funkcije ministra spoljnih poslova."A ako naše diplomate ne budu odmah povučene iz Libije, onda preuzima odgovornost i za sve buduće rizike kojima će biti izloženi oni koji su do sada uspeli da prežive neodgovornost ove vlade.

Foto: Beta
Foto: Beta

Vučić je još u februaru prošle godine javno obećao da će predložiti zatvaranje ambasade Srbije u Tripoliju. Gradjani Srbije već pet godina plaćaju lažna obećanja ove vlasti, ali ovaj put je takvo obećanje plaćeno i ljudskim životom", kazao je Tadić.Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je juče od posledica teške saobraćajne nesreće koju je pre nekoliko dana doživeo u Tunisu.

Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova, Potežica je bio na odobrenom službenom putu ‎za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade Srbije u Tripoliju.Kao ambasador u Libiji, Potežica je 2015. doživeo napad na kolonu vozila u kojoj se nalazio. Tada je oteto dvoje službenika ambasade Srbije u Tripoliju, Sladjana Stanković i Jovica Stepić koji su poginuli u februaru prošle godine kako se pretpostavlja u američkom bombardovanju grada Sabrata.

Dačić: Tadić zloupotrebljava pogibiju ambasadora

Ministar spoljnih poslova Ivica dačić izjavio je da je sramotno što Boris Tadić pogibiju ambasadora Potežice zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe za nastavak svog višegodišnjeg obračuna sa njim i sa Vladom Srbije i dodao da to nije hrišćanski, a još manje državnički.

Foto: Dado Đilas, Damir Dervišagić
Foto: Dado Đilas, Damir Dervišagić

Dačić u pisanoj izjavi navodi da je Tadić nosilac Gadafijevog ordena, da je za pet godina četiri puta bio kod Gadafija, da je na proslavi 40 godina dolaska Gadafija na vlast bio jedini evropski predsednik na vojnoj paradi u Tripoliju, sa pripadnicima Vojske Srbije, i da je Gadafijev sin tajno dolazio u Srbiju i boravio u rezidencijalnim objektima.

Tadić pod amnezijom tvrdi, ističe Dačić, da su sukobi bili 2012. godine i da on nije zatvorio ambasadu u Libiji zato što je spasavala naše ljude, a svi znaju da su sukobi u Libiji bili 2011. godine i da je Gadafi ubijen u oktobru 2011.Pošto sam ja kao ministar unutrašnjih poslova bio na čelu tima za evakuaciju naših građana, znam da se to dešavalo u february 2011. godine, kada sam dočekivao avione iz Libije, rekao je Dačić.

Pošto je Tadić bio na vlasti do aprila 2012. godine, zašto tada nije zatvorio ambasadu, kada su bili sukobi i rat? Zašto nije povukao Potežicu, koga je on postavio i koji ga je dočekivao u Libiji, a da ne govorim o tome da je iz tog vremena ostala teška optužba da su srpski borci učestvovali u oružanim sukobima na strani Gadafija, istakao je Dačić.

Foto: Beta
Foto: Beta

Koliko Tadića brine pogibija naših diplomata, ocenio je Dačić, govori i to da je pomešao i kada se to desilo, jer govori o pogibiji dvoje službenika ambasade 2015. godine, iako se to desilo 2016.Svakome je dopušteno da me mrzi, da traži moju smenu i da napada Vladu Srbije, ali bi Tadić kao nosilac Gadafijevog ordena i čuvar Zelene knjige, koju mu je Gadafi poklonio dve godine pre pada, morao da pokaže pijetet prema ljudima koji su radili za svoju zemlju i svoj narod, zaključio je Dačić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Voker ne može u Srbiju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track