POČEO SASTANAK U BRISELU: Čeka se odluka o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom
Foto: AP

Zasedaju ambasadori članica EU

POČEO SASTANAK U BRISELU: Čeka se odluka o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom

Politika -

U Briselu je počeo sastanak ambasadora zemalja članica EU na čijem dnevnom redu se nalazi i pitanje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, a ishod sastanka bi moglo biti otklanjanje hrvatske blokade, ali ne i momentalno otvaranje tog poglavlja.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da je Hrvatska ovoga puta dostavila pisanu saglasnost i da bi tokom današnje rasprave zemlje članice trebalo da postignu konsenzus svih 28 zemalja članica potreban za proces otvaranja poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom.

ZVANIČNO: Hrvatska dostavila pisanu saglasnost za Poglavlje 23

Holandija, kao trenutno predsedavajuća članica Unije, stavila je na dnevni red današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica EU pitanje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU. Iz holandskog predsedavanja kažu da se nadaju da će "konstruktivan rad na otvaranju poglavlja 23 i 24 dovesti do konkretnih rezultata".

Uz pristanak Hrvatske danas bi, dakle, trebalo da bude postignuta saglasnost o izveštaju o ispunjenosti kriterijura za otvaranje poglavlja 23.

Ukoliko se to dogodi, Srbija bi odmah zatim bila pozvana da dostavi svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 23 i 24, nakon čega bi na nivou radne grupe Saveta EU (Coela), koja se bavi zemljama u procesu pristupanja EU, trebalo da se usaglasi i zajednička EU pregovaračka pozicija za ova poglavlja.

Tek nakon toga bi Savet ministara opštih poslova EU na sastanku u Luksemburgu trebalo da i zvanično da "zeleno svetlo" za otvaranje poglavja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije.Sve to, moglo bi, prema procenama diplomatskih izvora da znači da ta dva poglavlja i budu otvorena do kraja juna, kako je ranije i planirano.

Hrvatska je duže vreme kočila ceo proces, uslovljavajući svoju saglasnost na ispunjenost kriterijuma, dok je preostalih 27 članica Unije već dalo zeleno svetlo.

Komesar za proširenje Johanes Han je prošle sedmice najavio deblokadu Srbije, saopštivši da je pronađena formulacija, prihavtljiva svim stranama, u zajedničkoj pregovaračkoj platformi. Zvanični Zagreb je najpre demantovao da je postignuto političko rešenje.

Ministar spoljnih poslova Miro Kovač, međutim, juče je izjavio da će Zagreb dati zeleno svetlo za Poglavlje 23, uz tvrdnju da su hrvatski zahtevui uvršteni u pregovarački proces.

Ukoliko se na današnjem sastanku amabsadora zemalja članica EU postigne saglasnost to će omogućiti da se unutar evropskih institucija nastavi rad na pripremi za formalno otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track