ČANAK U PREDSEDNIČKOJ KAMPANJI: Pozvaću stranke na promenu Ustava
Foto: Dragana Udovičić

Lider LSV za decentralizaciju zemlje

ČANAK U PREDSEDNIČKOJ KAMPANJI: Pozvaću stranke na promenu Ustava

Politika -

Predsednički kandidat LSV Nenad Čanak saopštio je da se zalaže za promenu Ustavu, koji je, kako navodi, donet bez javne rasprave i guši autonomiju Vojvodine i sve druge krajeve Srbije, jer centralizuje zemlju.

Deset godina ovaj Ustav koči i sapliće Srbiju da se suoči sa sobom, reši probleme i ubrza put ka Evropskoj uniji, naveo je Čanak u saopštenju dostavljenom medijima.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Čanak kaže da 10 godina ovaj ustav "hrani mitomaniju iz političke kuhinje Koštunice i Miloševića o Srbiji čije je srce Kosovo, desna ruka Republika Srpska, a drugo oko u glavi Crna Gora".

"Pored LDP i LSV koje su zajedno protestovale ispred Narodne skupštine protiv donošenja ovakvog Ustava, a zatim i vodile antireferendumsku kampanju, u poslednje vreme sve je više stranaka koje se zalažu za njegovu promenu iz najrazličitijih razloga", navodi se u saopštenju.

ČANAK U KAMPANJI SA GRAĐANIMA NOVOG PAZARA: Vučić sigurno ne može da računa na naš glas u 2. krugu

Zato će, poručio je Čanak, pozvati i sve da se u parlamentu ujedine u zahtevu da Ustav bude promenjen.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Danas, kao i u proteklih deset godina, mogu da kažem isto: Ustav je loš, donet je bez javne rasprave, guši autonomiju Vojvodine i guši sve druge krajeve Srbije jer centralizuje zemlju. Ovaj Ustav spominje samo jedan jezik i pismo, a u Vojvodini su, recimo, u službenoj upotrebi šest jezika", naveo je Čanak.

ČANAK U PREDSEDNIČKOJ KAMPANJI: Osobe sa invaliditetom moraju dobiti bolju šansu

Napominje da je aktuelni Ustav u suprotnosti sa pravom EU i blokira evropske integracije jer ne poštuje primat međunarodnog prava i nema neposredne primene međunarodnog prava od domaćih sudova.

"I krajnje je vreme da se menja", naveo je Čanak.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) TALK SHOW DA SE NE LAŽEMO Jeremić: Vlast me napada jer me se plaši

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track