DAČIĆ PRETIO MRKONJIĆU: Skrati jezik ili letiš sa liste!
Foto: Marina Lopičić, Damir Dervišagić

Letelo perje: Prvi čovek SPS ucenio počasnog predsednika

DAČIĆ PRETIO MRKONJIĆU: Skrati jezik ili letiš sa liste!

Politika -
Šef socijalista poručio najpoznatijem neimaru da će ga smeniti i s funkcije u partiji ako se odmah ne smiri

BEOGRAD - Počasnom predsedniku i poslaniku SPS Milutinu Mrkonjiću drmaju se funkcije u stranci i parlamentu - lider partije Ivica Dačić poručio mu je da će ga smeniti ako ne prestane da provocira SNS, saznaje Kurir.Dačić je Mrkonjiću odbrusio da mu pravi velike probleme izjavama na račun naprednjaka, da to više neće da toleriše i da će ga kazniti i tako što ga neće staviti na listu poslanika.Kako tvrdi izvor Kurira, kap koje je prelila u Dačićevoj čaši bila je Mrkonjićeva izjava za Kurir da ne bi voleo da „SPS bude jak kao SNS i da jednog dana padne“. Time je, praktično, odbrojao dane naprednjacima. Prethodno, kritikovao je rekonstrukciju Prokopa, što je ozbiljno poljuljalo koaliciju.Zavodi red- Dačić je besan zbog svih solo istupa Mrkonjića, a u poslednje vreme ih je bilo dosta. To mu pravi velike probleme sa naprednjacima jer onda oni dovode u pitanje vernost SPS i svaki put ga pitaju da li je njegova stranka vlast ili opozicija. Zato je rešio da konačno stane na put Mrkonjićevim soliranju, pozvao ga je i poručio mu da prestane da talasa inače će snositi ozbiljne posledice - kaže izvor Kurira.Dačić je zato, kako kaže naš sagovornik, bivšem ministru saobraćaja zapretio oduzimanjem svih funkcija.- Rekao mu je da ne samo što će ga smeniti sa mesta počasnog predsednika već i da može da se oprosti od poslaničkog mesta. Videćemo da li će to uticati na Mrkonjića i da li će zaista da se ujede za jezik pre nego što bude davao neku izjavu. Mrkonjić je najduže u SPS i smatra da treba da ima svoj stav, ali i da ga javno kaže - kaže naš izvor.Dačić je potvrdio saznanja Kurira.- Ne može više da bude na funkciji ako nastupa suprotno našoj politici. To sam već rekao - kazao nam je Dačić.Na mukamaPolitički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Dačić u nezavidnoj situaciji.- Dačićeva situacija je komplikovana jer on s jedne strane pravi sporazume sa SNS i spreman je na razne kompromise i ustupke da bi dobio funkciju. S druge strane, oni koji su nezadovoljni položajem u stranci, ali i kako se SPS odnosi prema SNS, ne moraju da ćute jer oni neće imati nikakve koristi. U svim strankama se to dešava, ali je u SPS to izrazitije jer je u fazi slabljenja - kaže Anđelković.Mrkonjić to nije hteo da komentariše.On je ranije u intervjuu za Kurir rekao i da je „mala greška dovoljna je da se promeni biračko telo i to se već desilo demokratama, koje su već bile sigurne da je Beograd njihov“. Mrkonjić je i nedavno napravio veliki problem SPS, kada je iskritikovao izgradnju Prokopa, uz ocenu da je samo prefarban.

REALAN Ivica Dačić o Libiji ODGOVORAN SAM I JA ZA TRAGEDIJUŠef diplomatije Ivica Dačić rekao je juče da ne beži od odgovornosti zbog pogibije dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, ali je napomenuo da je rat u toj zemlji počeo još u februaru 2011. godine, kada su bezbednosni rizici bili veći.- Ako je neko hteo da zatvori ambasadu u Libiji, imao je priliku da to uradi. Umesto toga su Potežici dali blanko ovlašćenje da može da napusti ambasadu bez odobrenja ministra. Sve je to urađeno za vreme vlade Mirka Cvetkovića - rekao je Dačić u parlamentu.- A da li je bilo kršenja procedure ili ne, to će biti utvrđeno. Utvrdiće se i disciplinska odgovornost i krivično pravna odgovornost, ako postoji - rekao je Dačić.On je kazao da je mesec dana pre otmice uspeo da uvaži želju Slađane Stanković za premeštajem i dodao da je za to bila nadležna Komisija za premeštaj, koja duže vreme nije uspevala da joj nađe zamenu.- Ne izbegavam odgovornost, samo govorim šta je realnost - zaključio je Dačić.

Varnice između socijalista i naprednjaka ne jenjavaju

KNEŽEVIĆ: Ako vam se ne sviđa, idite

RUŽIĆ: Mrkonjić je bio dobronameranMrkonjićeva izjava o SNS ponovo je zatalasala odnose naprednjaka i socijalista. Tako je potpredsednik SNS Goran Knežević poručio SPS da ide svojim putem ako mu ne odgovaraju naprednjaci.- SNS ima svoju politiku i program i težiće da posle izbora nastavi politiku reformi. Na tom putu ne možemo i nećemo se osvrtati na one koje stavljaju klipove u točkove. Ko neće s nama, nek ide svojim putem. Ne trebaju im takve izjave, pretpostavljam da nije zvaničan stav SPS već pojedinačna mišljenja - kaže on. U Mrkonjićevu odbranu stale su neke od kolega iz stranke, među njima i potpredsednik SPS Branko Ružić, koji kaže da je njegov stariji kolega imao dobru nameru.- Počasni predsednik SPS inženjer Milutin Mrkonjić dao je sasvim jasnu i dobronamernu analizu dosadašnje novije političke istorije Srbije. Ukazao je i na Miloševićeve vizionarske reči o mentalitetu naših građana. Takođe, uputio je na strateški interes političke Srbije, a to su politička stabilnost, izbalansiranost političke snage i činjenica da SPS svemu tome daje značajan ton - objasnio je Ružić.

O bivšim partnerimaDAČIĆ: SRAM VAS BILO, PUPSOVCI!Dačić je rekao da bi zabranio predizborne koalicije i da ima razloga da se ljuti na donedavne partnere iz PUPS.- Trebalo bi da ih je sramota, ja im nisam rekao nijednu ružnu reč, ali treba da postoji neki red. Krkobabić me nije obavestio, rekao je da će razgovarati s Vučićem, a vi ste već imali odluku. Voleo bih i da svi ostali koji se prave neki heroji izađu sami, da odmerimo snage, pa kom opanci, kom obojci - rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja