Dačić primio Sijarta: Južni tok važan
Foto: Tanjug

Bezbedno snabdevanje gasom

Dačić primio Sijarta: Južni tok važan

Politika -
Saradnja Srbije i Mađarske ima značaja i u regionalnom smislu, i ima tri interesa - mir u srednjoj Evropi, bezbedno snabdevanje energentima i poboljšanje trgovinsko-ekonomskih veza, rekao je šef mađarske diplomatije

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova Mađarske i Srbije Peter Sijarto i Ivica Dačić istakli su da je Južni tok važan projekat za bezbedno snabedevanje regiona energentima."Saradnja Srbije i Mađarske ima značaja i u regionalnom smislu, i ima tri interesa - mir u Srednjoj Evropi, bezbedno snabdevanje energentima i poboljšanje trgovinsko-ekonomskih veza", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Palati Srbija posle sastanka s Dačićem.

On je istakao važnost bezbednog snabdevanja regiona energentima i kao glavni projekat za to naveo izgradnju cevooda za ruski prirodni gas, Južnog toka. "Projekat Južni tok je izložen kritikama, ali mi treba da ga realizujemo jer on omogućava bezbedno snabdevanje gasom", rekao je Sijarto.

Sličan stav iskazao je i Dačić, koji je rekao da je izgradnja Južnog toka u ekonomskom interesu Srbije, kako ne bi bila "žrtva" ukrajanskog konflikta. "(Srbija i Mađarska) zajednički insistiraju da EU ima isti tretman prema svim projektima", rekao je Dačić.

I Sijatro i Dačić konstatovali su da odnosi Mađarske i Srbije nikada nisu bili bolji. Dvojica zvaničnika istakla su i značaj rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta koja bi trebalo da počne sledeće godine. Taj projekat, rekao je Sijarto, jedan je od uslova i za jačanje trgovinskih i privrednih veza uopšte Srbije i Mađarske, i celog regiona.

Po rečima mađarskog ministra, put za stabilnost Zapadnog Balkana jesu evropske integracije. "Zato Mađarska snažno podržava evropske integracije Srbije", naglasio je Sijarto. Dačić je kazao da je Sijarta zamolio da u Brisel prenese poruku da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 32, o finansijskoj kontroli, u procesu pregovora sa EU, kao i za nastavak pregovora sa Prištinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track